Το… σβήσιμο των Μονάδων που θυμίζει το μαρτύριο της σταγόνας.
Χθες, το κύριο θέμα του έντυπου ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ήταν για μια ακόμα φορά το μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων που εξακολουθούν να λειτουργούν για την ώρα στην περιοχή μας.
Τίτλος του “Δεν βγαίνει η εξίσωση του φυσικού αερίου για την «Πτολεμαΐδα 5»- Πότε σβήνουν οι κρίσιμες μονάδες «Τηλεθέρμανσης» του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου” και όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ
“Οι μονάδες 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα αποσυρθούν το 2025.
Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, η ΔΕΗ αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026.”
***
Η όλη ιστορία με τις προβλέψεις αυτές για το κλείσιμο των Μονάδων θυμίζει το γνωστό μαρτύριο της σταγόνας.
Γιατί από την ημέρα, εδώ και αρκετά χρόνια, που έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των Μονάδων διαρκώς αλλάζει και μειώνεται.
Κάποτε έλεγαν πως με βάση τον σχεδιασμό που, υποτίθεται πως, υπήρχε επρόκειτο να κλείσουν το αργότερο μέχρι το 2030.
Αργότερα κατέβηκε το όριο στο 2028.
Κάποια μέρα, διαβάσαμε πως το 2023 θα είναι και η τελευταία τους χρονιά (σ. σ. των παλιών Μονάδων που βρισκόταν ήδη σε λειτουργία).
Τώρα μιλάνε για αυτό το μήνα, τον Αύγουστο που διανύουμε ήδη για τις Μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, για το 2025 οι άλλες τρεις, οι 3,4 και 5, και για το 2026 για την ολοκαίνουργια Μονάδα της Πτολεμαΐδας V, η οποία, λέγεται πως, πάει κι αυτή για κλείσιμο πριν καλά καλά προλάβει να κάνει την πρώτη της… αλλαγή λαδιών (σ. σ. για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο που χρησιμοποιείται για τα καινούργια αυτοκίνητα).
***
Όλες οι παραπάνω προβλέψεις συνοδεύονται πάντα με αιτιολογήσεις του τύπου πως ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος και κοστίζει πολύ και γι’ αυτό θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για την παραγωγή ρεύματος.
Το ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν μέχρι τώρα για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι γνωστό (σ. σ. ο ΑΗΣ Καρδιάς έχει σβήσει από το Μάϊο του 2021) αφού πάμε από παράταση σε παράταση, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως χάρη στη λειτουργία του με καύσιμο το λιγνίτη κρατήθηκε όρθιο το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας σε ειδικές περιστάσεις, όπως συνέβη φέτος το καλοκαίρι τις μέρες που είχαμε το μεγάλο καύσωνα.
***
Θα επαληθευτούν, άραγε, οι τελευταίες προβλέψεις και θα… ξεμείνουμε από Μονάδες σε δύο χρόνια, το 2026;
Στη ΔΕΗ φαίνεται πως επιμένουν σ’ αυτό το σενάριο, για το οποίο στην περιοχή μας υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις και αντιδράσεις.
***
Και θεωρούμε πως οι ενστάσεις είναι δικαιολογημένες και απόλυτα βάσιμες καθώς υπάρχουν μια σειρά εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Μονάδων στην περιοχή μας, με κυριότερο αυτό των τηλεθερμάνσεων, για το οποίο έχουμε γράψει και σ’ αυτή τη στήλη πάρα πολλές φορές.
Γι’ αυτό προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Θα προχωρήσει η ΔΕΗ στο κλείσιμο τους ακόμα και αν δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα των τηλεθερμάνσεων;
Θα κλείσει μέχρι το Σεπτέμβριο η συμφωνία για τις τηλεθερμάνσεις;
Με δεδομένο πως από σήμερα ξεκίνησε ο κλασικός μήνας των διακοπών των Ελλήνων και επειδή συνήθως δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο, λογικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια τελική εξέλιξη στο θέμα των τηλεθερμάνσεων και τη σύμβαση τους με τη ΔΕΗ.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνονται επαφές και συζητήσεις.
Κάθε άλλο.
***
Όμως, όπως μαθαίνουμε, υπάρχει ακόμα δρόμος και αυτός δύσκολα θα καλυφθεί μέσα σ’ αυτές τις μέρες της θερινής ραστώνης.
Άρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά από ένα μήνα περίπου, μέσα στο Σεπτέμβριο;
Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε…
Εκτός κι αν προκύψει καμιά έκπληξη.
Θα φανεί…