Αίτια διαφωνιών αποτέλεσε στην περιφερειακή επιτροπή Δ. Μακεδονίας, η εκτενής συζήτηση που έγινε γύρω από το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.
Η εν λόγω σύμβαση προϋπολογισμού 165.000 ευρώ θα αφορά την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και τον Εθνικό Φορέα Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και ως αντικείμενο θα έχει εργασίες ψηφιακού μετασχηματισμού στη Δ. Μακεδονία.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης της Γ. Ζεμπιλιάδου Γιώργος Χριστοφορίδης έθεσε σειρά ερωτημάτων για το θέμα, ενώ δεν έλειψε να ξεσπάσει κόντρα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αναστάσιο Ραφαηλίδη.
Ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού που ήταν αρχικά ενταγμένο στο ΠΕΠ ’14-’20 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο επόμενο ΕΣΠΑ ’21-’27, ερωτηθείς γιατί γίνεται νέα σύμβαση, με τον κ. Ραφαηλίδη να απαντάει πως είναι διαφορετικό κομμάτι, καθώς από τη σύμβαση θα προκύψει η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού και στόχος είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος. Στις αιτιάσεις Χριστοφορίδη πως στο περιφέρεια υπάρχει το έμψυχο δυναμικό για να υποστηρίξει εν λόγω δράσεις, αλλά και στο ό,τι ανέφερε στον κ. Ραφαηλίδη πως: «Είστε 18 μήνες αντιπεριφερειάρχης και λέτε πως υπάρχει χάσμα με τις άλλες Περιφέρειες», ο κ. Ραφαηλίδης απάντησε πως ναι αλλά η σύμβαση είναι απαραίτητη καθώς η Δ. Μακεδονία πλέον θα έχει Οδηγό του Πολίτη. Αναφέρθηκε και στην παρουσία υπηρεσιών της Περιφέρειας στο gov.gr, που σήμερα περιλαμβάνει 18 υπηρεσίες, λέγοντας ουσιαστικά πως η Περιφέρεια σήμερα είναι πίσω στις υπηρεσίες του gov.gr.
«Έχουμε δυνατή υποδομή να υποδεχτούμε όσα πρέπει να κάνουμε. Το χάσμα δεν έχει να κάνει με τον φορέα», σημείωσε, προσθέτοντας προς τον κ. Χριστοφορίδη πως κάνει «αντιπολίτευση» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περιφέρειας.
Περιέγραψε, επίσης, ότι βάση της σύμβασης θα γίνει η αυτοτελής πολιτική ψηφιακού μετασχηματισμού στην περιφέρεια, με προτεινόμενα έργα και δράσεις επωφελείς και για τους πολίτες, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της εξωστρέφειας, της έρευνας και ψηφιακής τεχνολογίας.
Να σημειωθεί πως αιτιάσεις και διαφωνίες εξέφρασε και ο κ. Βόσδου, ενώ η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (κατά Χριστοφορίδης και λευκό Βόσδου).