“Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος είναι ο προστάτης των ζώων.
Σύμφωνα με την πιο έγκυρη εκδοχή, η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων οφείλεται στον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση εορτασμού της στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας και πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθησαν σε αυτή. Αρχικά, ο θεσμός εορτάζονταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία και κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.
Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία τον Μάιο του 1931 προτάθηκε η καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα ζώα που κινδύνευαν με εξαφάνιση. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή. Από τότε η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι να βελτιώσει τα πρότυπα της καλής διαβίωσης των ζώων σε όλο τον κόσμο και γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία, με απώτερο στόχο μέσα από την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση να μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως αισθανόμενα όντα και θα διασφαλίζονται με όρους ανθρωπιάς και πολιτισμού οι συνθήκες για την καλή διαβίωσή τους.
Με τον όρο Φιλοζωία ή Ζωοφιλία νοείται η αμέριστη και αδιάκριτη αγάπη προς όλα ανεξαιρέτως τα ζώα αυτού του πλανήτη, ανεξαρτήτως του αν είναι ανεπιθύμητα ή επιβλαβή ή επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ασφάλεια και ζωή, και αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού και μιας χώρας.
Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι μια διαχρονική, πρότυπη, αυθεντική, πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια τη φύση. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας συμπορευθήκαμε με τα ζώα. Είμαστε μαζί με αυτά φιλοξενούμενοι στον πλανήτη μας μαζί με εκατομμύρια άλλες μορφές ζωής, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.
Τα ζώα, από καταβολής της ανθρωπότητας, αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες για την επιβίωση, την ευημερία και την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για την παραγωγή τροφής, για τη διεκπεραίωση εργασιών, ακόμα και για την πολύτιμη συντροφιά, την οποία μπορούν να προσφέρουν, που σε πληθώρα περιπτώσεων λειτουργεί ιαματικά και λυτρωτικά. Είναι γεγονός πως δίχως την παρουσία των ζώων η διαβίωσή μας πάνω στον πλανήτη θα ήταν αδύνατη.
Τα ζώα, είτε κατοικίδια, είτε οικόσιτα, είτε αδέσποτα, είτε ελεύθερα στη φύση, είναι έμβια όντα, τα οποία έχουν δικαιώματα, και υποχρεούμαστε να τα σεβόμαστε, να τα προστατεύουμε και να μην τα κακομεταχειριζόμαστε, όπως με σαφήνεια επιβάλλει και η σχετική νομοθεσία περί προστασίας των ζώων.
Λέγεται ότι «τα ζώα είναι ό,τι μας έχει απομείνει από την αθωότητα του χαμένου Παραδείσου» και αποτελούν τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με την αθώα και άδολη ύπαρξη, με τον αρχέγονο εαυτό μας, τις ρίζες μας. Και πραγματικά, η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της χρησιμότητας για την επιβίωση και ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία και των δύο.
Τα οφέλη από την κατοχή ή την αλληλεπίδραση με τα ζώα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ο δεσμός του παιδιού, αλλά και του ενηλίκου, με τα ζώα σχετίζεται με τη θετική συναισθηματική λειτουργία του, με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του και την κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη. Ειδικότερα για τα παιδιά με αναπηρία η παρουσία ενός ζώου και ο δεσμός μαζί του είναι καταλυτικής σημασίας. Ήδη η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πως ένας τετράποδος σύντροφος είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος της ύπαρξης.
Για όλους αυτούς τους σημαντικότατους λόγους η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας καθιερώνει τον Οκτώβριο ως Μήνα Φιλοζωίας για τα Σχολεία της αρμοδιότητάς της και σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς θα προβεί σύντομα σε πρόσκληση για μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στην προστασία και τον σεβασμό του ζωικού βασιλείου ως μια αξιακή διάσταση του πολιτισμού μας.
Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας
Όλγα Μούσιου Μυλωνά”