Αρχική > Στήλες > Το μάτι του πολίτη: Διαμόρφωση χώρων πρασίνου – πάρκων και κτιρίων – Ανοιχτή επιστολή προς φιλόζωους και Δήμο Εορδαίας

Το μάτι του πολίτη: Διαμόρφωση χώρων πρασίνου – πάρκων και κτιρίων – Ανοιχτή επιστολή προς φιλόζωους και Δήμο Εορδαίας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Πράγματι υπάρχει κατανόηση με υγιείς συμπεριφορές και ενέργειες για τα ζώα από μία πολύ μικρή ομάδα φιλόζωων.  Προσωπικά και εγώ μεγάλωσα με την παρουσία ζώων εφ όσον η καταγωγή μου είναι από χωριό.  Είχαμε αρκετά σκυλιά για την φύλαξη των αιγοπροβάτων. Αναφέρω ένα περιστατικό που έγινε πρόσφατα στον πεζόδρομο του καναλιού κοντά στην γέφυρα προς την Γαλάτεια.  Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην από την ενέργεια ενός νεαρού μαθητή Γυμνασίου ή Λυκείου και δεν πρόλαβα να ρωτήσω το όνομά του, μπράβο για την διαπαιδαγώγησή του.  Ήταν με μια ομάδα νεαρών που περπατούσαν έχοντας και τους σκύλους τους.  Όταν ο σκύλος του αφόδευσε στο χόρτο δίπλα στον πεζόδρομο, τα πήρε αμέσως με ένα σακουλάκι και τα πέταξε σε ένα από τα δέκα καλαθάκια απορριμμάτων που υπάρχουν στον πεζόδρομο του καναλιού κατόπιν ενέργειας των εθελοντών προς τον Δήμο Εορδαίας.   Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ για τον νεαρό μαθητή.  Εδώ και ένα χρόνο ήταν η μοναδική περίπτωση που εγώ προσωπικά έτυχε να δω.  Οι υπόλοιποι μικροί και μεγάλοι περπατώντας μαζί με τα σκυλιά τους και να αφοδεύουν σε απόσταση 10-20 εκατοστά από τον πεζόδρομο καταντώντας τον χώρο απόπατο σκύλων χωρίς  να νοιάζονται καθόλου αυτοί που τα συνοδεύουν.

Πέρυσι πολλά μικρά παιδάκια με τους γονείς τους σε δίτροχα – τρίτροχα ποδήλατα  περπατούσαν στον πεζόδρομο του καναλιού.  Εφέτος όμως κανένα από αυτά τα παιδάκια δεν ήρθε στον πεζόδρομο εξ αιτίας των πολλών σκύλων που φέρνουν τα αφεντικά τους για τις ανάγκες τους.  Επίσης Γυμνασιόπαιδα φέρνουν τα σκυλιά τους να ουρήσουν στο δένδρο που είναι πάνω στον πεζόδρομο και δίπλα στην βρύση όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 Όταν  καθάρισα δύο φορές εντός του έτους τις παραφυάδες από το δένδρο μόνον που δεν λιποθύμησα από την μυρωδιά των ούρων.

Προς θεού τόση μεγάλη αγένεια, επιπολαιότητα, αναισθησία από τους φιλόζωους;  Δεν σκεπτόμαστε τα μικρά παιδιά και τον άνθρωπο;  ΟΙ φιλόζωοι και εγώ ζητάμε ίσα δικαιώματα για τα ζώα. Έχουμε όμως και  υποχρεώσεις μεγάλες .  Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος χώρος κάτω από τον πεζόδρομο για να κάνουν τις ανάγκες τους χωρίς να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα. Οι φιλόζωοι μόνον απαιτήσεις έχουν;  Υποχρεώσεις καμία;  Τότε ας πηγαίνουμε τα μικρά παιδιά να αφοδεύσουν και αυτά στον πεζόδρομο, πολύ ωραία θα ήταν, τι λαός ήμαστε τελικά;   ΝΤΡΟΠΗ  ΜΑΣ.  Δυστυχώς τα περισσότερα σκυλιά τα συνοδεύουν μαθητές που δείχνουν ότι δεν έχουν σωστή διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια τους και προπάντων από τα σχολεία τους. Να κοιτάξουμε να συμμορφωθούμε εμείς πρώτα και μετά να κρίνουμε τους συνανθρώπους μας.  Λυπάμαι πολύ για την κατάντια όποιων πολιτών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.  Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να επιληφθεί του θέματος θεσπίζοντας νόμους και κανόνες με αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ορίσει έναν χώρο πάρκο για βόλτα και αφόδευση σκύλων.  Μόνον σε αυτόν τον χώρο αυστηρότατα. Επίσης τα αδέσποτα σκυλιά αφοδεύουν σε όλα τα πεζοδρόμια και πάρκα της πόλης με αποτέλεσμα κανένα μικρό παιδί να μην μπορεί να παίξει στο πράσινο των πάρκων.  ΝΤΡΟΠΗ και πάλιν για το φαινόμενο αυτό που λέγεται κατάληψη  των πεζοδρομίων και πάρκων της πόλης μας από τους σκύλους κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Επίσης συνιστώ την προσοχή σε όσους ενοικιάζουν διαμερίσματα και καταστήματα να θέτουν όρο με υπογραφή του ενοικιαστή ότι απαγορεύεται να έχουν κατοικίδια ζώα. Είναι νόμιμο και γίνεται όταν ακόμη το συμβόλαιο το εκδίδει ο λογιστής σας.  Εάν δεν το κάνετε τότε θα σας βρίζουν οι ένοικοι της οικοδομής και εντός δικαίου.

Μια φωτογραφία από την ομορφιά των δένδρων.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Με τα μάτια του 5ου: Στην χρονομηχανή: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 1821: «Συνέντευξη με τον επιζήσαντα Ζήση Χατζημάτη από την Έξοδο του Μεσολογγίου»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ό,τι ονειρεύτηκαν οι μικροί μας δημοσιογράφοι-να παρακολουθήσουν από κοντά τις μεγάλες στιγμές της Επανάστασης και να συνομιλήσουν με ...