Έναν, ομολογουμένως, πρωτότυπο τρόπο εμπνεύστηκε η υποψήφια βουλευτής Φλώρινας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Πωλίνα Βέλτση, θέλοντας να αναδείξει και να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να πάνε οι νέοι να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να μην προτιμήσουν την αποχή όπως πολλοί, δυστυχώς, λένε πως σκέφτονται να κάνουν.Τους προτρέπει όχι απλώς να πάνε να ψηφίσουν αλλά και «να κυνηγάνε τις κάλπες»!
***
Για το θέμα αυτό η κ. Βέλτση έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο facebook μεταξύ άλλων και τα εξής:
«… Να κυνηγάτε τις κάλπες! Ειδικότερα εσείς (σ.σ. εννοεί τους νέους) να τις κυνηγάτε ΜΑΝΙΩΔΩΣ και μάλιστα σε κάθε εκλογική διαδικασία στην οποία καλείστε να συμμετέχετε! Να έχετε πολιτική άποψη! Και αν δεν έχετε, να σχηματίσετε! Να αφιερώσετε λίγη ώρα κάθε τέσσερα χρόνια για να ελέγξετε ποιον αξίζει να ψηφίσετε και ποιον όχι. Να μην αφήνετε ποτέ την ευκαιρία σας αυτή να περάσει ανεκμετάλλευτη!
Γιατί;
Γιατί μόνο αν κυνηγάτε τις κάλπες και μάλιστα μανιωδώς θα μπορέσετε να ελέγξετε την εξέλιξη των πραγμάτων!..»
***
Διαβάζοντας αυτή την ανάρτηση, προσπαθήσαμε αμέσως να την κάνουμε εικόνα.
Ξεκινάμε από την παραδοχή πως το μήνυμα αυτό πιάνει τελικά τόπο και οι νέοι μας το υιοθετούν.
Για να το εφαρμόσουν όμως, θα πρέπει, προφανώς, να επισκεφτούν αρχικά ένα κατάστημα κυνηγετικών ειδών για να προμηθευτούν τα απαραίτητα εξαρτήματα και αξεσουάρ (σ. σ. δεν ξέρουμε αν σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται και η έκδοση της σχετικής άδειας και η εγγραφή τους στον οικείο κυνηγητικό σύλλογο).
Έπειτα, τους βλέπουμε να επιστρέφουν σπίτι νωρίς και να πέφτουν αμέσως για ύπνο βάζοντας το ξυπνητήρι κατά τις τέσσερις με πέντε τα ξημερώματα. Ξυπνώντας εκείνη την ώρα είναι σίγουρο πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κλασική Ελληνίδα μάνα η οποία αφού ρωτήσει με δικαιολογημένη έκπληξη «γιατί σηκώθηκες τόσο νωρίς; Εκδρομή θα πας; Να προσέχετε; Ποιος θα οδηγεί; Είναι έμπειρος; Να μην τρέχετε, έχει λακκούβες και πολλές στροφές…), έπειτα θα περάσει στο επόμενο στάδιο μόλις ακούσει για κυνήγι! «Για κυνήγι; Τρελάθηκες παιδάκι μου, μικρό παιδί εσύ τι ξέρεις από όπλα; Αχ, θα με πεθάνει αυτό το παιδί». Καλό είναι σ’ αυτή την περίπτωση να εξηγηθεί προς την Ελληνίδα μάνα τι περιλαμβάνει το κυνήγι, για να ηρεμήσει και εκείνη και να μη νομίζει πως υπάρχει ο κίνδυνος το βλαστάρι της να βρεθεί αντιμέτωπο με κάποιο επικίνδυνο θήραμα. Μετά απ’ αυτό είναι σίγουρο πως θα ηρεμήσει και η μάνα αλλά όχι το παιδί που θα πρέπει να υπερβεί το τελευταίο μητρικό… εμπόδιο μέχρι να βγει για το κυνήγι. «Βάλε κάτι στο στόμα σου; Να του ετοιμάσω δύο αυγά; Πιες και λίγο γάλα… Τι με άδειο στομάχι θα πας για κυνήγι; Πάρε ένα σάντουιτς για το δρόμο. Και ζακέτα, μην ξεχάσεις, να πάρεις».
Αφού συμβούν όλα αυτά, το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο και «το κυνήγι των καλπών» μπορεί ν’ αρχίσει.
***
Θ’ αρχίσει αλλά εν τω μεταξύ προκύπτουν κάποια ουσιώδη ερωτήματα που καλό είναι ν’ απαντηθούν για να τα γνωρίζουν οι νέοι πριν εξορμήσουν.
Ερώτημα πρώτο: Θα υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος κυνηγιού καλπών, όπως, για παράδειγμα, γίνεται με το κυνήγι των μπεκατσών, των αγριογούρουνων ή των λαγών, ή θα πρόκειται για ανοικτή και κυλιόμενη περίοδο αφού κάλπες μπορεί να στηθούν σε διαφορετικές εποχές κάθε χρόνου και για πολλούς και ποικίλους λόγους, από τις εθνικές εκλογές μέχρι τις δημοτικές, αλλά και την εκλογή του διαχειριστή της πολυκατοικίας μας;
Ερώτημα δεύτερο: Όποιος απ’ τους «κυνηγούς καλπών» φτάσει πρώτος εκεί όπου είναι στημένη η κάλπη και την πετύχει, έχει το δικαίωμα να την πάρει και μαζί του, όπως θα γινόταν στην περίπτωση που πετύχαινε μια πέρδικα; Λογικά όχι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων θα ξεμέναμε από κάλπες. Οπότε, η καλύτερη λύση θα είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος που βρίσκεται στο εκλογικό τμήμα, να δίνει στο νέο που κυνήγησε και πέτυχε την κάλπη κάποιο αποδεικτικό (σ. σ. έγγραφο, σφραγίδα, αυτοκόλλητο, κάτι άλλο…) που να πιστοποιεί την επιτυχία του.