Ο υποψήφιος για το τιμόνι της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνει λόγο για μια νέα μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία για την αναγέννηση της χώρας και προτείνει λύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός συγκροτημένου Εθνικού Σχεδίου με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου. Εκτός των άλλων, ο Απ. Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, προτείνει για την Οικονομία της χώρας μας, 11 βασικούς πυλώνες διαρθρωτικών αλλαγών, δίνοντας έμφαση στις εξής κατηγορίες:
- Στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
- Στην Αποκατάσταση της ρευστότητας
- Στις επενδύσεις
- Στην Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
· Στην Υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
· Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
· Στην Ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές
· Στην Στήριξη του πρωτογενούς τομέα
· Στη Δημιουργία προνομιακού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής
· Στην Εκπόνηση μιας νέας βιώσιμης Βιομηχανικής Πολιτικής
· Και στην Ενίσχυση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία
Ειδικότερα αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ των προτάσεων του που συμπεριλαμβάνονται στους 11 παραπάνω πυλώνες προτείνει τα εξής:
- Τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων στην Ελλάδα.
- Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ειδικών X-ray scanners στα μεγάλα λιμάνια και όλες τις συνοριακές πύλες, που εδώ και ένα χρόνο περιμένει μία υπογραφή.
- Τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα του παραεμπορίου.
- Τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, τα οποία θα λειτουργούν ως “one stop shop”, δηλαδή ως σημεία μοναδικής επαφής για κάθε συναλλαγή του επιχειρηματία με το Δημόσιο για την ίδρυση, αδειοδότηση, λύση της επιχείρησης, καθώς και όλες τις επιμέρους διαδικασίες με αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων.
Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θεωρεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, για την αύξηση των χορηγήσεων, των δανείων, προς την πραγματική οικονομία.
“Οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν δραματικές”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας.
Μάλιστα θεωρεί ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στην επιστροφή των καταθέσεων, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων και την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι κομβικής σημασίας είναι και η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει το Ελληνικό κράτος πρέπει να προχωρήσει στην άμεση απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων μέσω των:
- Eνεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το IfG και το ΕΤΕΑΝ και γενικότερα με την προβολή δυνατοτήτων για νέα επιχειρηματικότητα μέσω venture capital.
- Aξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την αύξηση της συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020.
- Yλοποίηση μεγάλων δημοσίων έργων, με τη συνεισφορά από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και την ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης
- Περαιτέρω αξιοποίηση των ΣΔΙΤ στον τομέα της παραγωγής έργων, με έμφαση σε υποδομές και υπηρεσίες, στις μεταφορές, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, την κατασκευή κτιρίων κοινής ωφελείας, την έρευνα.
- Ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας στην παραγωγή και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στις προτάσεις του υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ, δίνεται στην αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο ίδιος προτείνει την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης των φορολογικών συντελεστών που να συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ζητά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.