Ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Α. Μέγας, καθηγητής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ακαδημαϊκός, στο βιβλίο του «Ελληνικαί εορταί και έθιμα της λαϊκής λατρείας», για την εορτή του Αγίου Γεωργίου γράφει και τα εξής:
«Ο Αηγιώργης, ο ιππότης άγιος με το ωραίο άσπρο άλογο, ανήκει στους δημοφιλέστερους αγίους και εορτάζεται πανηγυρικώς καθ’ όλην την Ελλάδα. Η περί αυτού διήγησις διεδόθη τον 5ον και 6ον αι. ευρύτερα ανά τον ελληνικόν κόσμον και εξ’ αυτού εις την ανατολικήν και δυτικήν Ευρώπην».
Στη συνέχεια ο Γεώργιος Μέγας (σ.179-184) αναφέρεται σ’ ένα πλήθος εθίμων και λατρευτικών εκδηλώσεων που τελούνται σ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και το έθιμο της πάλης, για το οποίο γράφει: «Η ώρα του έτους και πιθανώς οι άθλοι, οι αποδιδόμενοι εις τον άγιον Γεώργιον, παρορμούν τους εορταστάς της μνήμης του και εις αγώνας δρόμου, ιπποδρομιών, πάλης κλπ.»
Το έθιμο της πάλης τελούνταν και στην πόλη μας, σύμφωνα με το Φίλιππο Ζυγούρη, «Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής», σελ. 220, όπου περιγράφοντας τον ναό, το τοπίο του και τα έθιμα τα σχετιζόμενα με αυτό, μεταξύ άλλων γράφει: «Εδώ την επέτειο εορτή του Αγίου Γεωργίου [ύστερα από τη θεία λειτουργία] γίνονταν αγώνες πάλης μεταξύ των νέων Χώρας και Γεράνειας».