Ημερομηνία// Πέμπτη, 18 Μαΐου
Τοποθεσία// Το σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Αγίου Χριστόφορου 6, Κοζάνη
Ώρα// 21:00
Το 6o Art Session: Σχήμα στο κενό συνθέτει και μας μεταφέρει στο εικαστικό έργο της Τζίνα Τσιτσέρη, η οποία θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τον κεντρικό άξονα του έργου της, την καλλιτεχνική διαδικασία, την τεχνοτροπία, τον τρόπο σκέψης της. Το σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε γκαλερί τέχνης θέλοντας να ενστερνιστεί μια σύγχρονη αντίληψη για την τέχνη που είναι ανοιχτή σε όλους.
Το έργο που θα παρουσιαστεί:
Η τριλογία του έργου αναφέρεται σε τρία ανθρώπινα «πάθη», όπως αυτά βασανίζουν τον πρωταγωνιστή της σε ένα δυστοπικό περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας.
Αρχικά, το παρελθόν, η ίδια η ύπαρξη και η προέλευση αυτής. Το παρόν, μόνιμα αντιληπτό και μη αντιληπτό ταυτόχρονα, ως ο χρόνος. Και τέλος, το μέλλον και οι επιλογές που κάνουμε με εσχάτη αυτήν την επιλογή των ανθρώπων που θέλουμε κοντά μας.
Το «Οι Πιθηκάνθρωποι του Δάσους» είναι βασισμένο στην ιδέα που διακατέχει τον άνθρωπο, ότι η ύπαρξή του είναι ανώτερη των ομοίων του ζώων και στο χρονικό του ανθρώπινου νου ενάντια στην φύση. Αλλά και το φόβο ότι η τελευταία πάντα κυριαρχεί. Αναφέρετε στη φύση της εξέλιξης και στην κατεύθυνση αυτής. Τέλος, το ερώτημα: Ποια η αξία αυτής της ύπαρξης και ποια η απόλυτη μορφή της. Αν είχε/έχει καν μορφή.
Ένας άνθρωπος της εποχής του παίρνει την μορφή ενός απρόσωπου θηλαστικού. Κρυμμένος και περιορισμένος, αλλά κινούμενος σε έναν ανοιχτό χώρο, κάνοντας μια προσπάθεια να προσεγγίσει την, για αιώνες ξεχασμένη πρώιμη ύπαρξή του.
To «Sempiternal: the illusion of being timeless» αναφέρεται στο χρόνο που περνά και στο φόβο της θνητότητας. Το πως η ανθρωπότητα αναζητά την αθανασία. Την μοναξιά και σχεδόν ζωώδη συμπεριφορά που έρχεται μέσω αυτής.
Δευτερεύοντα, η συνειδητοποίηση ότι αυτή η μοναξιά δεν είναι καθολική, με τον όποιο τρόπο. Είτε λόγο μίας ύπαρξης, προϋπάρχουσας στο παρελθόν ή και παροντικής. Άσχετα εάν αυτή η ύπαρξη είναι πραγματική, απλό κατασκεύασμα του μυαλού ή ακόμα και μία ημιπραγματική νεφέλη.
Στο «The Grave of the 11th Hour» ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσχάτη επιλογή, ανάμεσα σε δύο μεγάλα «θέλω». Μπροστά του βρίσκονται τρία βάσανα/μαρτύρια. Ένα δικό του, μέσω του οποίου μπορεί να αρνηθεί την εσχάτη επιλογή και δύο που αντιστοιχούν στα «θέλω» του. Θα κάνει την επιλογή του αποφασίζοντας πως είναι καλύτερα να ζήσει χωρίς μετάνοιες ευχόμενος να ήταν τα πράγματα διαφορετικά.
Βασισμένο στο κείμενό της Τζίνας Τσιτσέρη:
“Φοβάμαι πως ο τάφος θα μου φέρει πίσω εσένα και όχι εκείνον.
Μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν ξεχωριστή θέση στη μίζερη ύπαρξη μου, ενός σπάνιου φίλου (και ενίοτε εραστή) που κολυμπάει σε μια θάλασσα από άγρια φίδια και ενός νεκρού προστάτη που δεν ήθελε να με αφήσει μόνη, φοβάμαι πως θα μου φέρει πίσω εσένα.
Γιατί παρά τον πόνο και τα ανασκευασμένα με κόλλα κομμάτια μου πάντα θα πιστεύω ότι η νεκρή είναι για να μένουν νεκρή.
Και θα σε μισήσω για αυτό.
Ενίοτε θα νιώθω χαζή, μα αλήθεια μάλλον θα είμαι χαρούμενη για την κοινή μας ακροβασία… και θα χαμογελάω ειλικρινά όταν καούμε στης φλόγες…
Και υπόσχομαι να σε κρατάω όσο πεθαίνεις πρώτος.
Επειδή μου αξίζει ο πόνος πριν κόψω και τον δικό μου λαιμό κάθετα.”
Η Τζίνα Τσιτσέρη:
Η Τζίνα Τσιτσέρη γεννήθηκε στις Σέρρες και σπουδάζει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Φλώρινας, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο της περιλαμβάνει ζωγραφική και ψηφιακές μορφές τέχνης, κυρίως video art και την παραγωγή short movies, performance on camera και video installations. Μέρος της δουλειάς της αφορά τη δερματοστιξία και το street art. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, διεθνής συνέδρια και φεστιβάλ, εικαστικά προγράμματα, σεμινάρια και προγράμματα erasmus.
Το έργο της αφορά στην αφήγηση ιστοριών με θεματικές γύρω από την ανθρώπινη φύση και το πνεύμα, τα ανθρώπινα θέλω, πάθη και σχέσεις. Τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αλλά και το μέλλον με μία δυστοπική προσέγγιση.
Περισσότερα για την Τζίνα Τσιτσέρη:
https://www.instagram.com/gina_tsitseri/
https://www.youtube.com/channel/UCW6BkdsrZDJ5t5LyRQU3EZg/videos
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010815706990
Τι είναι τα Art Sessions: Σχήμα στο κενό
H AΡΣΙΣ Κοζάνης σε συνεργασία με το περιοδικό Together δημιούργησαν μία φυσική πλατφόρμα άμεσης επαφής και διάδρασης με στόχο την προβολή, διάδοση και ανάπτυξη των τεχνών και κάλεσαν καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες της ευρύτερης περιοχής να υποβάλουν τη δουλειά τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να την παρουσιάσουν στα ArtSessions: Σχήμα στο κενό!
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν την αρχική πρόταση του έργου/πρότζεκτ που θα ήθελαν να αναπτύξουν κατά την παρουσίαση τους με e-mail: infokoz@arsis.gr και info@togethermag.gr, μέσω της σελίδων www.facebook.com/Arsis.Kozanis και www.facebook.com/togethermazi, αλλά και στο τηλέφωνο 2461049799.