Αρχική > Slider > Το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στην Π.Ε. Κοζάνης

Το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στην Π.Ε. Κοζάνης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στο 50% υπολογίζεται το ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών του Νομού Κοζάνης που λόγω της οικονομικής κατάστασης και της μείωσης του τζίρου της αγοράς αδυνατούν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.)

kyriakidis konstantinos NEOS PROEDROS

Την παραπάνω δήλωση έκανε στον «Π» ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ακόμη και το 50% αυτών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες εισφορές, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στην καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.

 

karakasidis dimitris - Αντίγραφο

 

Αντίστοιχη εικόνα έδωσε στον «Π» και ο Προϊστάμενος οικονομικού τμήματος Διεύθυνσης ΟΑΕΕ Δυτικής Μακεδονίας- προϊστάμενος των τμημάτων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Καρακασίδης: «Από το 2010 και εντεύθεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ. Ενώ πριν το 2010 είχαμε στο τμήμα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας αυξημένη ροή,  πλήρωνε έγκαιρα τις ασφαλιστικές του εισφορές το 80%, αυτή τη στιγμή πληρώνουν μόλις οι μισοί, ένας στους δύο.»

 

Ειδική μνεία για το θέμα αυτό, την ανάγκη δηλαδή να δοθεί παράταση στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών στον ΟΑΕΕ κάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και στην επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των ΜμΕ για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, εξαιτίας των περιορισμών στο Τραπεζικό σύστημα και ζητά να ληφθεί μέριμνα για να μη χαθούν οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο στις οποίες έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για παράταση καταβολής τρεχουσών εισφορών στον ΟΑΕΕ το ΕΒΕ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η κατάσταση με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Αντικειμενικά οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της μείωσης του τζίρου της αγοράς σε επίπεδο ακόμη και 80%, δεν μπορούν να καταβληθούν εμπροθέσμως με επιπρόσθετο κίνδυνο να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν υπαχθεί σ’ αυτή» και τονίζει ότι: «Θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός ή και δύο μηνών για την είσπραξή τους, καθώς από τα στοιχεία των κατά τόπους γραφείων του ΟΑΕΕ, ήδη το 50% αυτών που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες εισφορές και την χάνουν.
Στην επιστολή του το ΕΒΕ επισημαίνει μάλιστα πως «αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πάγωμα των παλιών οφειλών στον ΟΑΕΕ είναι μονόδρομος, σε συνδυασμό με την θέσπιση ασφαλιστικής κατηγορίας ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα του ασφαλισμένου.»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προϊστάμενο τμήματος οικονομικού Διεύθυνσης ΟΑΕΕ Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρακασίδη, «τα μέτρα που λήφθηκαν με τις τελευταίες ρυθμίσεις των 100 δόσεων- που έληξε στις 31 Ιουλίου, ήταν από τα καλύτερα και έδωσαν τη δυνατότητα σε όποιον έκανε τη ρύθμιση να κατέβει και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, πράγμα που σημαίνει ότι κάλυπτε ουσιαστικά την καταβολή της δόσης» και επισήμανε ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το μέτρο κάλυψης των νοσηλίων  σε κρατικό νοσοκομείο, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη