Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Την Πέμπτη το «Εξοικονομώ» για τη Δυτική Μακεδονία- 10εκ. Ευρώ διαθέσιμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών- Άτοκος δανεισμός

Την Πέμπτη το «Εξοικονομώ» για τη Δυτική Μακεδονία- 10εκ. Ευρώ διαθέσιμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών- Άτοκος δανεισμός

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την Πέμπτη παίρνει σειρά η Δυτική Μακεδονία για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον II», το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του για πέντε Περιφέρειες της χώρας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη για τη Δυτική Μακεδονία, την Πέμπτη στις 12μ.μ. και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, το σύστημα αναμένεται να κλείσει λίγες μόνο ώρες αργότερα καθώς το ενδιαφέρον και σε αυτό το 2ο κύκλο είναι αυξημένο.

Υπενθυμίζεται πως στον 1ο κύκλο είχαν εγκριθεί περίπου 1300 αιτήσεις, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν προλάβει τη διαδικασία.

Για  τη Δυτική Μακεδονία, το πόσο που διατίθεται ανέρχεται στα 10. 322.431, 63 Ευρώ(από τα συνολικά 275εκ.), με το μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά μονοκατοικία/διαμέρισμα να μην μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 Ευρώ, ενώ στα θετικά του προγράμματος είναι και το γεγονός πως σε περίπτωση δανεισμού, αυτός είναι άτοκος.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, όπως προκύπτει από το Ε9 του κάθε διαμερίσματος/ μονοκατοικίας και τυχόν επιπλέον επιφάνειας κύριας χρήσης (m2 ) για την οποία έχει γίνει υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9.

Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο την μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Το ερωτήματα και ο προβληματισμοί για το ύψος χρηματοδότησης της Δυτικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα παραμένουν, καθώς η Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες ίσως ενεργειακές ανάγκες βρίσκεται στην 3η θέση απ’ το τέλος στο σχετικό πίνακα, ξεπερνώντας για λίγες μόνο χιλιάδες ευρώ την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο.

Σαφώς και τα κριτήρια είναι και πληθυσμιακά, αλλά είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας.

Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

-Υφίσταται νόμιμα.

-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κλιμακώνονται μέχρι 70%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερόμενων.

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης και εντάσσονται αποκλειστικά στις εξής κατηγορίες:

-Αντικατάσταση Κουφωμάτων

-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο.

Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον II». Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο κύκλο είναι ότι:

-Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (Ίδια Κεφάλαια/δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρησης της αίτησης πριν την οριστική της υποβολή.

-Καταργείται το άνω όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.

-Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2103000877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr

Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2111001616 και 2310804004 ή στην διεύθυνση support.ekoii@exoikonomisi2-ypen.gr

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας