Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Τηλεδιάσκεψη για τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού Πρεσπών- Προσαρμογή μελετών και επίσπευση διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει η απορρόφηση των κονδυλίων

Τηλεδιάσκεψη για τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού Πρεσπών- Προσαρμογή μελετών και επίσπευση διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει η απορρόφηση των κονδυλίων

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Τις εκκρεμότητες και τις διαδικασίες που πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα ώστε να πάρει μπρος ένα έργο κομβικής σημασίας για τη Π.Ε. Φλώρινας, το Δήμο Πρεσπών αλλά και ευρύτερα για τη Δυτική Μακεδονία, ανέλυσαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από Ελληνικής πλευράς, καθώς σε αυτό εμπλέκεται και η Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για τη διασυνοριακή διάβαση του Λαιμού, έργο το οποίο είχε ξεκινήσει να συζητείται από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και πολύ πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα βήματα.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους του έργου, μέχρι στιγμής έχει υπάρξει μία χάραξη- σήμανση δρόμου με ενέργειες του Στρατού, ενώ υπήρξε απόφαση και για αλλαγή ή προσαρμογή κάποιων μελετών κυρίως στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στην αρχική μελέτη το συνολικό εμβαδό των τελωνειακών σταθμών προβλεπόταν πως θα φτάνει τα 500τ.μ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πλέον πηγαίνουμε σε κτίρια τα οποία δε θα ξεπερνούν τα 250τ.μ.

Τις μελέτες έχει αναλάβει η ΑΝΚΟ, η οποία φαίνεται πως αναλαμβάνει και τη μελέτη για την εξοπλισμό των συγκεκριμένων κτιρίων, ενώ αναμένεται και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων καθώς το έργο θα εκτελεστεί σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «NATURA».

Στόχος είναι όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2020 και να έχουν εγκριθεί όσα προβλέπονται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε αν χρειαστεί το έργο να περάσει και ως έργο γέφυρα το 2023 αν δεν ολοκληρωθεί ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία που είναι ο στόχος των εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTEREG με προϋπολογισμό 5εκ. ευρώ, χρήματα όμως που πρέπει να αρχίσουν να απορροφούνται άμεσα το επόμενο διάστημα ώστε να μην υπάρξει διαδικασία απένταξης.

Ζήσης Πιτσιάβας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας