Παράλληλα, κατέδειξε προς την Κυβέρνηση τους κινδύνους από το να μην χαρακτηριστεί η ως άνω έκτακτη παροχή ως ακατάσχετη.
Ακολουθεί το βίντεο:
Και τα πλήρη πρακτικά:
Ακολουθεί ο ομιλητής, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννης Θεοφύλακτος για οκτώ λεπτά.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την περιβόητη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, καθόσον έχουμε πλέον και ονομαστική ψηφοφορία, για αυτό και έχουμε και τη δήλωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα δηλώσει «παρών» και απορώ γιατί. Ας αναρωτηθούμε μαζί, κύριοι Υπουργοί και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Έχουμε ένα περίσσευμα, ένα πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2016 και η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, που όλα τα μέρη της Βουλής ψήφισαν με τον ν. 4336/2015, προβλέπει ξεκάθαρα το δικαίωμα της Κυβέρνησης να διαθέτει μέρος αυτού του πλεονάσματος, πριν κλείσει το έτος, εκεί που αυτή κρίνει. Είναι κάτι, στο οποίο δεν μπορούν να φέρουν προσκόμματα οι Θεσμοί, οι δανειστές μας. Έτσι, λοιπόν, επιλέγει η Κυβέρνηση 617 εκατομμύρια από αυτά, που περίσσεψαν με τον κόπο, με τον αγώνα της Κυβέρνησης και από το υστέρημα του ελληνικού λαού, να τα διαθέσει σε μια από τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι το υστέρημα της μεσαίας τάξης. Όμως, να πούμε κι αυτό, ότι για πρώτη φορά έχουν φορολογηθεί τα πλούσια στρώματα. Για πρώτη φορά είδαμε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες να πληρώνουν με την απειλή της εισαγγελικής δίωξης. Για πρώτη φορά είδαμε να ελέγχονται οι λίστες Μπόργιανς με ουσία και σε βάθος, πράγματα που δεν έγιναν στο παρελθόν. Αυτά περνάνε σαν ειδήσεις, αλλά φεύγουν, γιατί ασχολούμαστε να διυλίσουμε τον κώνωπα, με τα χίλια δυο ασήμαντα πράγματα.
Όμως, να θυμίσουμε στον κόσμο το εξής: Πλήρωσαν οι πλούσιοι και ένα μέρος του πλεονάσματος είναι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και από ανθρώπους που δεν είχαν πληρώσει ποτέ. Από την άλλη, είναι και η προσπάθεια που έγινε για μείωση των δαπανών, αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια σε κάθε Υπουργείο.
Τι να πω; Ενοίκια, περικοπή στις σπατάλες; Και έχουμε αυτό το πλεόνασμα και αποφασίζουμε αυτό το πράγμα. Πώς μπορείτε να πείτε όχι; Και έχουμε και πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε τον Μοσκοβισί, που στηρίζουν αυτή την επιλογή και αυτή την απόφαση, δεν χάλασε και ο κόσμος.
Περιμέναμε και περιμένουμε, δηλαδή, αυτονοήτως την εθνική ενότητα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ότι θα είχαμε και μια ομόφωνη σχεδόν απόφαση από την ελληνική Βουλή, που θα μας στήριζε στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, γιατί –επαναλαμβάνω- είναι κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία.
Και όλες αυτές τις τρεις τελευταίες μέρες ατομικά ερωτούνταν ο καθένας τα εξής: Ποιος διαφωνεί να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που είναι στο όριο της φτώχειας; Ποιος διαφωνεί να στηριχθούν -με ένα μικρό επίδομα τώρα, δεν λέμε ότι θα γίνουν πλούσιοι- από το περίσσευμα αυτό του Προϋπολογισμού; Ποιος διαφωνεί να στηριχθούν άνθρωποι, που έχουν κόλλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς του, που μπορεί να τους κοπεί το ρεύμα, που μπορεί να τους κοπεί το νερό;
Ποιος διαφωνεί, άνθρωποι που έχουν θέμα με το να ψωνίσουν, κάνουν οικονομίες στα καθημερινά τους ψώνια, να στηριχθούν; Ποιος διαφωνεί να στηριχθούν άνθρωποι που στηρίζουν πολλούς ακόμα, γιατί το συγκλονιστικό –και όχι βέβαια αστείο- με τους συνταξιούχους και τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ότι συντηρούν και άλλους ανθρώπους.
Ολόκληρες οικογένειες περιμένουν να κάνουν γιορτή τώρα τα Χριστούγεννα από μια σύνταξη των 600 και των 700 ευρώ και θα πείτε όχι, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Οι οικογένειες αυτές να μην στηριχτούν έστω με αυτόν τον τρόπο ενόψει εορτών; Είναι άνθρωποι που στηρίζουν πάνω τους ολόκληρες οικογένειες. Εγώ θα δεχτώ ότι πρόκειται για στρέβλωση. Είναι μια προσωρινή στρέβλωση, που έτσι την κληρονομήσαμε, έτσι την παραλάβαμε. Δεν είναι λογικό να στηρίζονται οι οικογένειες στον συνταξιούχο. Οι οικογένειες στηρίζονται στον εργαζόμενο. Όμως, στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, εκεί έχουμε φτάσει. Πρέπει αυτούς τους ανθρώπους, που με θυσίες από τις κρατήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν, για να στηριχτεί η χώρα και να περάσει την κρίση, έστω τώρα να τους στηρίξουμε.
Δεν περιμέναμε, λοιπόν, να διαφωνήσει η Νέα Δημοκρατία. Κάναμε λάθος, όμως. Έπρεπε να το περιμένουμε. Είναι αυτοί που έκοψαν έντεκα φορές τις συντάξεις και τους μισθούς. Να το θυμηθούμε. Γι’ αυτό και τώρα θα πουν «ΠΑΡΩΝ», δηλαδή «ΟΧΙ». Γιατί δεν τους σέβονται καθόλου και ούτε τους σεβάστηκαν και ποτέ.
Έχουν τον ελληνικό λαό, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς –και του ιδιωτικού τομέα και όλους– σαν υπηκόους. Λέμε άσπρο, φταίνε οι υπήκοοι. Λέμε μαύρο, φταίνε οι υπήκοοι. Τότε, όταν έκοβαν τις συντάξεις, έλεγαν ότι παίρνουν πολλά και δεν τα δικαιούνταν και ότι μαζί τα φάγαμε και το ένα και το άλλο. Δικαιολογίες και τότε. Και τώρα άρχισαν να λένε διάφορες δικαιολογίες, ότι θα χαλάσετε τη διαπραγμάτευση, πού πάτε χωρίς να ξέρουμε κ.λπ. Αυτά που λέει ο Σόιμπλε, δηλαδή. Έτσι, όμως, υπονομεύεται η εθνική ενότητα και μια προσπάθεια που είναι εθνική, για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.
Πριν λίγες μέρες έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας, «Ναι, θέλουμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση». Ε, πώς θα κλείσει, όταν δεν δείχνετε ενότητα σε ένα βασικό πράγμα που το προβλέπει και η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015; Έτσι, υπονομεύεται αυτή η ενότητα που πρέπει να δείξουμε σε κάτι βασικό.
Γιατί το κάνετε αυτό; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Συντάσσεστε με τις πιο σκληρές γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τη μία, ήδη υπάρχουν σοβαρές, αξιόλογες και αξιόπιστες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα διεθνή fora, που συμφωνούν με αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης, και από την άλλη, έχουμε τις πιο σκληρές γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι ενάντια στην εθνική προσπάθεια. Και συντάσσεστε με αυτές; Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να χάνεται αυτή η ευκαιρία να δείξουμε μια ενότητα, έστω για τους συνταξιούχους και όταν η συμφωνία το προβλέπει; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την απόφαση να κρατήσει αυτή τη στάση.
Θα ήθελα, όμως, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση και στον κύριο Υπουργό, που είναι παρών, αλλά και σε αυτούς που μας ακούν, να επιμείνω λίγο σε κάτι. Κάνουμε την ονομαστική ψηφοφορία και οξύνεται η διαπραγμάτευση, δηλαδή την πάμε εκεί που πρέπει σε αυτό το θέμα. Καλά κάνει η Κυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω που είπα. Όμως, ενώ έχουμε πει σε όλους τους τόνους και στα δημόσια fora στη χώρα μας ότι το ποσό είναι ακατάσχετο και μάλιστα κάποιοι είπαν και αφορολόγητο, δεν βλέπω στην τροπολογία να προβλέπεται το ακατάσχετο.
Θερμή παράκληση: Αυτό πρέπει να έρθει ως νομοτεχνική βελτίωση την επόμενη ώρα. Τα είπα και κατ’ ιδίαν στους κύριους Υπουργούς. Ίσως, επειδή υπογράφουν αρκετοί Υπουργοί, γιατί οι συναρμόδιοι Υπουργοί είναι πολλοί, η καθυστέρηση οφείλεται στην συναρμοδιότητα. Φέρτε μια νομοτεχνική βελτίωση τώρα.
Η υπουργική απόφαση που αναφέρεται ότι θα εκδοθεί για τις λεπτομέρειες δεν μας καλύπτει. Κανονικά, δεν μπορεί να το προβλέψει, αν δεν έχει εξουσιοδότηση. Δεν μπορεί να προβλέψει η υπουργική απόφαση το ακατάσχετο. Το ακατάσχετο πρέπει να προβλεφθεί τώρα με αυτόν τον νόμο.
Επιμένω σε αυτό. Διότι αν ανατρέξει κανείς στην ενίσχυση που είχε δώσει ο Σαμαράς στους ενστόλους, υπήρξε αυτό το πρόβλημα. Το λέω ως κακό προηγούμενο και το τονίζω, διότι έχω εμπειρία σε αυτό, κύριοι Υπουργοί και όσοι μας ακούτε. Πρώτον, είναι ενίσχυση, δεν είναι σύνταξη. Άρα, δεν έχει ακατάσχετο από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δεύτερον, αυτό που λένε μερικοί –γιατί μίλησα με αρκετά άτομα και έκανα πολλά τηλέφωνα αυτές τις μέρες για να πεισθούν κάποιοι αρμόδιοι– ότι είναι ακατάσχετο στα 1.250 ευρώ είναι λάθος. Μύθος είναι αυτό. Δεν είναι ακατάσχετο στα 1.250 ευρώ. Ως τα 1.000 ευρώ είναι. Από τα 1.002 ευρώ και μετά, το 1 ευρώ κατάσχεται.
Θα το βρούμε μπροστά μας. Κάνουμε τόση προσπάθεια, το σηκώνουμε τόσο ψηλά το θέμα -και καλά κάνουμε– αλλά πρέπει να έρθει νομοτεχνική βελτίωση, που να προβλέπει το ακατάσχετο, όπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα είναι, και το αφορολόγητο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς. Ολοκληρώστε αμέσως, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αλλιώς, οι οικογένειες που αναφέρθηκα, κύριε Πρόεδρε –και κλείνω με αυτό- στην αρχή, που το περιμένουν τώρα πώς και πώς για να κάνουν τις γιορτές αντί να πάρουν 300 ευρώ θα πάρουν 200 ευρώ, αντί να πάρουν 500 ευρώ θα πάρουν 250 ευρώ και θα βγουν τελικά παραπονούμενοι. Πρέπει αυτό να έρθει –το λέω με όλους τους τόνους- ως νομοτεχνική βελτίωση για να είναι πλήρης η προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης, αλλιώς θα είναι κολοβή και δεν θα επιτελέσει τον στόχο για τον οποίο είμαστε εδώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Θεοφύλακτε.