Η σημερινή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, δεν σήμανε τελικά την πλήρη απεξάρτηση από τον έλεγχο των δανειστών, αν και το Μέγαρο Μαξίμου, όπως κατήγγειλε εδώ και καιρό η ΝΔ, επιχείρησε να στήσει το βασικό κυβερνητικό αφήγημα προς τις κάλπες, πάνω στην «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια. Η ξένη εποπτεία θα διατηρηθεί, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους Μηχανισμούς Στήριξης (EFSF και ESM) είτε από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, από αύριο, ακολουθεί ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που επικυρώθηκε στο Eurogroup και το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αυτονομίας και παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα. Η επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας παρατείνεται περαιτέρω και εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών, με την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς οι λήξεις θα μετατεθούν κάποιες δεκαετίες πιο πίσω.
Τι προβλέπει ωστόσο, το συγκεκριμένο πλαίσιο εποπτείας;
- Οι αποστολές των κλιμακίων θα γίνονται ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο, όπως γινόταν στο παρελθόν με τις άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Στις αποστολές θα συμμετέχουν στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ. Η Κομισιόν θα εκδίδει τριμηνιαίες «εκθέσεις συμμόρφωσης» και το ΔΝΤ εξαμηνιαίες.
- Οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία στους τεχνοκράτες των θεσμών.
- Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες του τρίτου μνημονίου. Βασική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε έτος και για τα επόμενα 4 χρόνια.
- Σύμφωνα με τον Κανονισμό περί «ενισχυμένης εποπτείας» η Κομισιόν μπορεί να συστήσει στην Ελλάδα να πάρει «προληπτικά διορθωτικά μέτρα», σε περίπτωση που εκτιμήσει ότι η κατάσταση στην οικονομία και στις τράπεζες έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της ευρωζώνης.
- Τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) θα επιστρέφονται στην Ελλάδα, μόνο αν υπάρχει θετική αξιολόγηση των θεσμών μετά τους τριμηνιαίους ελέγχους.
- Το «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 24,1 δις ευρώ, θα το διαχειρίζεται ο ESM, καθώς θα ενημερώνεται και θα ελέγχει κάθε κίνηση κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται πως η εμπλοκή με την τελευταία δόση των 15 δις ευρώ, είχε γίνει με παρέμβαση του ESM στο Eurogroup του Ιουλίου.
Από την πλευρά τους, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνουν πως εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα επιχειρήσει να φέρει ένα «αναπτυξιακό σοκ» με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεν απαιτεί την έγκριση των πιστωτών. Από την οδό Πειραιώς δεν αποκλείουν μάλιστα αναθεώρηση δεσμεύσεων, όπως για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
«Οι εταίροι μας στην Ευρώπη ακούν με προσοχή το σχέδιό μας και ζητούν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες γιατί συνειδητοποιούν ότι θα είμαστε μια κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», σημείωνε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο newpost.gr, προσθέτοντας: «σε δεύτερο χρόνο, και αφού ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα μπορούμε να ζητήσουμε να αναθεωρηθούν και μια σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για μετά το τέλος της θητείας της, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».
πηγή:newpost.gr