Αρχική > Slider > Τη Δυτική Μακεδονία θα επισκεφτεί ο Γ. Σταθάκης τον Ιανουάριο – Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με Σταθάκη, Σκουρλέτη, Κοτζιά, Αντωνοπούλου και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Τη Δυτική Μακεδονία θα επισκεφτεί ο Γ. Σταθάκης τον Ιανουάριο – Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με Σταθάκη, Σκουρλέτη, Κοτζιά, Αντωνοπούλου και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΜΕ ΠΛΕΙΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

 

Το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας θα επισκεφτεί τον Ιανουάριο ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να δει από κοντά το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που δημιουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή.

Η επίσκεψη συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε μαζί του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Από τις συναντήσεις του Θεόδωρου Καρυπίδη με αξιωματούχους της κυβέρνησης, προκύπτει ακόμη ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ το επόμενο διάστημα στην Πρέσπα, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς, έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη. Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι στην ατζέντα του υπουργείου θα συμπεριληφθεί το ταξίδι του στην ακριτική Πρέσπα και η συνάντηση με τους δύο ομολόγους του θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού. Το κεντρικό θέμα της τριμερούς συνάντησης θα είναι η διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται γενικότερα με τις σχέσεις των τριών κρατών. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε θετικός στην πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια της Σχολής Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα, τον προσεχή Ιανουάριο.

img_0060

Σκουρλέτης για Βελβεντό

Άλλη μία συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, ήταν αυτή με τον νέο υπουργό Εσωτερικών. Ο περιφερειάρχης παρουσίασε στον Πάνο Σκουρλέτη τη θέση ότι είναι πλέον καιρός και επιτακτική ανάγκη να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο και να περάσουν στις αιρετές Περιφέρειες, κάτι που σύμφωνα με τον πρώτο βρήκε σύμφωνο τον υπουργό. Τέθηκε ακόμη και το θέμα της αυτονομίας του Βελβεντού ως ξεχωριστός δήμος. Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι ο προκάτοχός του Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε έτοιμο νομοσχέδιο που συμπεριλάμβανε και το χωροταξικό, αλλά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή. «Πρέπει να δούμε τι ακριβώς περιείχε το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του Βελβεντού, χωρίς να πάρει θέση. Ο Θ. Καρυπίδης είχε συνάντηση εργασίας και με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με αντικείμενο τις πολιτικές απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία. Όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση του περιφερειάρχη, ο οποίος ζήτησε να γίνονται οι προσλήψεις στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας μόνο μέσα από τους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ, με προτεραιότητα όσους αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας και εντάσσονται στο Ταμείο Κοινωνικής Φτώχειας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, του υπουργείο παραδέχεται ότι διάφορα παράκεντρα του παλιού πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ανάγκη για μια θέση εργασίας και έχουν μετατραπεί σε γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Κατ’ αρχήν θετικός ο Σταθάκης

Όπως είναι φυσικό, η περιοχή δίνει μεγάλη σημασία στα ενεργειακά θέματα. Από την άποψη αυτή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος και βεβαίως στο ταξίδι του Γ. Σταθάκη στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο. Ο αρμόδιος υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση Καρυπίδη και εκδήλωσε τον ενδιαφέρον να επισκεφτεί το ενεργειακό κέντρο. Μάλιστα, η επίσκεψη θα πραγματοποιούνταν νωρίτερα, αν ο υπουργός Ενέργειας δεν είχε σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό και αν δεν μεσολαβούσαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο περιφερειάρχης επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας για τα ενεργειακά και για το ρόλο της περιοχής, ενώ του παρουσίασε τα ζητήματα αιχμής, στα οποία υπήρξε συμφωνία με τον απερχόμενο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, ήτοι:

-Ενέργεια και νερά δεν πωλούνται.

-Το 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ νε περιέλθει στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

-Κατάργηση του φόρου λιγνίτη.

Ο Γ. Σταθάκης ήταν ενήμερος για τα παραπάνω, καθώς όπως είπε ενημερώθηκε από τον προκάτοχό του, ενώ έδειξε ότι συμμερίζεται τις θέσεις αυτές. Η επίσκεψή του στο ενεργειακό κέντρο αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα πάρει θέση δημοσίως. Επίσης, ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στον οποίο μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα της μισθολογικής αδικίας των τεχνικών Τ3. Ο Μανόλης Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε να δει το θέμα και να αποκαταστήσει την αδικία, δίνοντας σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων για την προστάτιδα των ορυχείων Αγία Βαρβάρα και η διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στις οποίες θα παραστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας