Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ξεκινάει η εκπαιδευτική διαδικασία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, μιας χρονιά μοναδικής από κάθε άποψη, μιας και λόγω μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού τα περισσότερα μαθήματα (δηλαδή τα θεωρητικά) θα γίνουν εξ αποστάσεως, ενώ δια ζώσης αποφασίστηκε να γίνουν εργαστήρια και κλινικές αλλά και μαθήματα με μαθητές μέχρι τα 50 άτομα.
Η Σύγκλητος αποδέχθηκε ήδη τις εισηγήσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου, με το κάθε τμήμα ανάλογα με τα μαθήματα που έχει και τις υποδομές, σχεδίασε το πρόγραμμά του. Αυτό γίνεται πάντα με τις επιταγές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου και με γνώμονα την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, τόνισε χαρακτηριστικά στον «Π» ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Όλες οι ανακοινώσεις υπάρχουν ηλεκτρικά, στον ιστότοπο του κάθε τμήματος, ωστόσο σε γενικές γραμμές, ακολουθώντας την ΚΥΑ του υπουργείου, θα γίνουν τα εργαστήρια και οι κλινικές δια ζώσης, όπως και όλα τα μαθήματα κάτω των 50 ατόμων.
Το ίδρυμα αναμένει μια σχετικά μικρότερη προσέλευση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή το Πανεπιστήμιο είναι διεσπαρμένο σε πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, σε κάθε πόλη ανάλογα με το είδος των τμημάτων και σχολών θα υπάρχει διαφορετικός χειρισμός, ανάλογα το τμήμα.
Αυτή είναι μια προσωρινή απόφαση που θα επανεκτιμηθεί στις 26 Οκτωβρίου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δήλωση μαθημάτων από τους φοιτητές και προκύψει πόσοι τελικά θα παρακολουθήσουν το κάθε μάθημα.
Το μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, εφέτος, είναι το κατά πόσο θα έρθουν στη Δυτική Μακεδονία και στα τμήματά τους οι πρωτοετής φοιτητές. Η συγκυρία του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψει σε αρκετές περιπτώσεις τη διενέργεια αρκετών μαθημάτων, τα οποία θα γίνονται ηλεκτρονικά, για αυτό και το στοίχημα παραμένει: κατά πόσο θα επιλέξει να ζήσει στην πόλη που πέρασε ένας φοιτητής, μόνο για ένα ίσως και δύο εργαστήρια το εξάμηνο.
«Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλα τα Πανεπιστήμια πανελλαδικά, όχι μόνο το δικό μας. Τα ερωτήματα αυτά τα θέσαμε μέσω της Συνόδου των Πρυτάνεων απευθείας στο Υπουργείο», σχολίασε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το ίδρυμα είναι ανοιχτό προς τους φοιτητές, έχοντας ανοίξει και τις φοιτητικές του εστίες και τα φοιτητικά του εστιατόρια, δείχνοντας την εικόνα ότι το ίδρυμα είναι ανοιχτό και λειτουργεί.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο τμήματα της Πτολεμαΐδας, επειδή έχουν αρκετά εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές, αρκετά μαθήματα στους φοιτητές θα γίνουν δια ζώσης.
Σε κάθε περίπτωση, για τη λειτουργία των εργαστηρίων, υπάρχουν προβλέψεις ώστε να γίνονται μαθήματα μέχρι 50 άτομα και άνω των 50 θα σπάσει το τμήμα, με ανώτατο όριο τους 30 μαθητές ανά τμήμα.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εξετάσεις των φοιτητών στο ίδρυμα, που έγιναν καθολικά εξ αποστάσεως, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.