Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Προτάσεις > Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας πετυχημένος τερματοφύλακας;

Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας πετυχημένος τερματοφύλακας;

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα ιδιαιτέρως απαιτητικό. Σε όποια θέση κι αν παίζει ένας παίκτης οι δυσκολίες είναι πολλές. Πολύ περισσότερη πίεση όμως δέχεται ο τερματοφύλακας, ο οποίος παίρνει την ευθύνη να προστατέψει το τέρμα του από τα σουτ των αντιπάλων.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, όλοι οι τερματοφύλακες επενδύουν στα καλύτερα και πιο ποιοτικά γάντια τερματοφύλακα, ώστε να έχουν την μέγιστη απόδοση στο παιχνίδι και μειωμένους κινδύνους τραυματισμού.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ενός τερματοφύλακα:

  • Ταλέντο: Ως ταλέντο εννοούμε τον τερματοφύλακα εκείνο ο οποίος διαθέτει μία έμφυτη ικανότητα να υπερασπίζεται την εστία του φορώντας πάντα τα κατάλληλα γάντια τερματοφύλακα και χρησιμοποιώντας κυρίως το ένστικτο του.
  • Σωματομετρικά χαρακτηριστικά: Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου το σωματικό ύψος είναι πλέον απαραίτητο για να αγωνιστεί ένας τερματοφύλακας σε υψηλό επίπεδο. Μεγαλύτερες ταχύτητες ανάπτυξης, αυξημένος ρυθμός και ταχύτερες μπάλες παιχνιδιού καθιστούν τον ψηλό τερματοφύλακα με μεγάλα άκρα αναγκαίο. Ωστόσο, το ότι είναι θεμιτό το σωματικό ύψος για τη θέση του τερματοφύλακα δε σημαίνει απαραίτητα πως ένας πιο κοντός δε μπορεί να τα καταφέρει και να επιβιώσει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Απλώς στατιστικά οι πιθανότητες είναι υπέρ του ψηλού τερματοφύλακα.
  • Ατομική τεχνική και τακτική: Η τεχνική είναι κάτι που θα συνοδεύει έναν τερματοφύλακα σε όλη του την καριέρα, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι τεχνικές ενέργειες να του διδαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να τελειοποιηθούν. Μέχρι και την ηλικία των 15 ετών ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει περάσει από τη διαδικασία της διδασκαλίας και της εκμάθησης, από εκεί και μετά ξεκινά ο δρόμος προς την τελειοποίηση. Αναφορικά με την ατομική τακτική του, ο τερματοφύλακας οφείλει να γνωρίζει τί ενέργειες πρέπει να κάνει και πότε να τις κάνει ανάλογα με τις ειδικές καταστάσεις και τις συνθήκες κάθε αγώνα.
  • Φυσική κατάσταση: Στον όρο φυσική κατάσταση συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία της αντοχής, της δύναμης, της ταχύτητας και της ευλυγισίας. Ένας τερματοφύλακας οφείλει να έχει όλες αυτές τις ιδιότητες στο μέγιστο βαθμό. Ως αντοχή ορίζεται η ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στην κόπωση, διατηρώντας τα υψηλά standard απόδοσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο τερματοφύλακας από ένα σημείο και μετά ασκείται πιο εξειδικευμένα στο κομμάτι της αντοχής με δικές του ασκήσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της θέσης.
  • Νοητικές ικανότητες: Προσοχή, αυτοσυγκέντρωση, υψηλή αντίληψη με έμφαση στο ‘διάβασμα’ και την πρόβλεψη των φάσεων είναι εφόδια καίρια και πολύτιμα. Η συγκέντρωση βοηθά τον τερματοφύλακα να έχει προσήλωση στο στόχο και να επιλέγει πάντα τη σωστή λύση στην κατάλληλη στιγμή.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου τερματοφύλακα, που με τα κατάλληλα γάντια τερματοφύλακα θα καταφέρει να κρατήσει την ομάδα του μακριά από τα γκολ των αντιπάλων.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team