Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ελλάδα > Τι αλλάζει στις φετινές πανελλαδικές για τους υποψηφίους

Τι αλλάζει στις φετινές πανελλαδικές για τους υποψηφίους

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές έχει ξεκινήσει για χιλιάδες υποψηφίους οι οποίοι ενημερώνονται για τις φετινές αλλαγές που θα βρουν στον δρόμο για τις εξετάσεις του καλοκαιριού ενώ περιμένουν να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και ο αριθμός εισακτέων για τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος , κάποιοι άλλοι μαθητές που φοιτούν σε μικρότερες τάξεις αγωνιούν περιμένοντας κάποια στιγμή να μάθουν με ποιο εξεταστικό σύστημα θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Το σύστημα εισαγωγής άλλωστε στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μοιάζει πλέον με ένα «ζαρωμένο» ύφασμα, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να… ισιώσει.

Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες προτάσεις του για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας που θα ισχύσει από το 2020, ενώ δίνει τα πρώτα στοιχεία για τις διαδικασίες και τον αριθμό των εφετινών εισακτέων.

Οι φετινές αλλαγές

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν και εφέτος τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα αφήσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ’ τάξη του Λυκείου (που θα γίνουν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου) ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους. Ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 (με ένα νέο πανεπιστήμιο, εκείνο της Δυτικής Αττικής, «στα σκαριά») δεν είναι ακόμη γνωστός. Το μόνο γνωστό είναι ότι το υπουργείο πενταπλασίασε εφέτος τον αριθμό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας.

Αυτό γίνεται για να αντιμετωπίσει τη «μεταφορά» των υποψήφιων φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (το οποίο προκύπτει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά). Η σχετική διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, εφέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτή την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.

Κατά τα άλλα και όπως αναλύει ο σύμβουλος καριέρας κ. Χρήστος Ταουσάνης, ακόμα μία χρονιά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών καλούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις με ένα νέο σύστημα το οποίο περιέχει αρκετές αλλαγές από τις προηγούμενες χρονιές.

Κατάργηση ενός επιστημονικού πεδίου

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που υπάρχουν στο εφετινό εξεταστικό σύστημα είναι η κατάργηση ενός επιστημονικού πεδίου, του πεδίου Επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό Πεδίο) των προηγούμενων πανελλαδικών και η μείωση των πεδίων από πέντε σε τέσσερα. Παράλληλα, τα τμήματα τα οποία περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο είναι πλέον κοινά προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ……

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κορωνοϊός: 790 κρούσματα σήμερα 25/10 – 10 νέοι θάνατοι

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)Δεδομένα έως 25 Οκτωβρίου 2020, ώρα 15:00 Σήμερα ...