Μικρότερης προσέλευσης της αναμενόμενης, και με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε το κυριακάτικο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαΐδα ενάντια στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Για μια σειρά από λόγους, οι πολίτες της περιοχής δεν έδωσαν το μαζικό “παρών”, όπως σε άλλες εποχές, όταν το διακύβευμα ήταν πολύ μικρότερο (όπως για παράδειγμα στη “μικρή ΔΕΗ”). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους διοργανωτές, καθώς πρέπει να αναζητήσουν τις αιτίες για το ότι έχασαν τη στήριξη της κοινωνίας.
Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως πολιτικό εργαλείο στο παρελθόν. Ο κόσμος βγήκε πολλές φορές στο δρόμο για να την υπερασπιστεί, όμως η λαϊκή συμμετοχή στους αγώνες δεν είχε ποτέ αντίκρυσμα. Ο λόγος είναι ότι η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη. Όλοι το ήξεραν αλλά ελάχιστοι μιλούσαν καθαρά. Όμως όταν καλείς συνεχώς τον κόσμο να βγει στο δρόμο χωρίς να του λες την πλήρη αλήθεια, είναι λογικό κάποια στιγμή να σου γυρίσει την πλάτη.
Το συλλαλητήριο έγινε γιατί έπρεπε να γίνει. Και καλώς έγινε, καθώς έπρεπε να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στην αποκρατικοποίηση, έστω και αν ήταν παρόντες ένα πολύ αρκετά μικρό ποσοστό των εργαζομένων στους ΑΗΣ και το ΛΚΔΜ. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι συμμετέχοντες που είχαν αποδεχθεί εδώ και καιρό την πορεία των πραγμάτων και απλά έδωσαν το “παρών”. Μετά το Σχέδιο Αθανασόπουλου για την RWE, τη “μικρή ΔΕΗ” του Σαμαρά και την “Αποεπένδυση” του Τσίπρα, ήξεραν πως θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου.
Το συλλαλητήριο όπως φάνηκε απευθυνόταν κυρίως σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Άλλωστε ο κεντρικός ομιλητής Γιώργος Αδαμίδης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, χρησιμοποιούσε την προσφώνηση “συνάδελφοι”. Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έκανε από βήματος μια εκτενή ανασκόπηση για το πως φτάσαμε ως εδώ, αναδεικνύοντας τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.
Παρόντες ήταν, στελέχη όλων των κομμάτων που έβαλαν το χεράκι τους για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της Νέας Δημοκρατίας. Κόμματα τα οποία υπέγραψαν, ψήφισαν και φυσικά δεν ακύρωσαν την εκχώρηση της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Για όσους δεν θυμούνται, επισημαίνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο είναι θεσμοί που η έφερε η Τρόικα με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της πώλησης στοιχείων της. Οι κυβερνήσεις όλων των παραπάνω κομμάτων (μαζί και με τους διαλυθέντες ΑΝΕΛ) νομοθέτησαν και στήριξαν πολιτικά τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του 17% της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνεται στο Τρίτο Μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε και από τον πρώην Βουλευτή και σημερινό επικεφαλής της Περιφέρειας Γιώργο Κασαπίδη, άμεσοι συνεργάτες του οποίου έδωσαν το “παρών” στο κυριακάτικο συλλαλητήριο.
Σημαντική αναφορά έγινε και στον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών θα χαθεί. Όντως, είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας. Οφείλει το Κράτος να αναλάβει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες που άφησε στην περιοχή η ΔΕΗ, και κυρίως να αναλάβει να κάνει κοινωνική πολιτική προς όφελος των καταναλωτών ενέργειας και του ελληνικού λαού. Υπάρχει η άποψη άλλωστε, ότι κοινωνική πολιτική οφείλει να κάνει το Κράτος, και όχι οι δαιδαλώδεις Ανώνυμες Εταιρείες. Πρώτα επειδή οι ιδιώτες μέτοχοι τους διαφωνούν λόγω του ότι χάνουν λεφτά. Και δεύτερον επειδή παρεμβάλλονται διάφοροι κομματικοί παράγοντες, γραφειοκράτες, ενίοτε και στελέχη της Επιχείρησης, που παριστάνουν τους μεσάζοντες μεταξύ Κράτους και Αγοράς ώστε να κάνει “πολιτική” μια Ανώνυμη Εταιρεία.