Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «100 χρόνια μνήμης», που αναφέρεται στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, προβάλλεται στα social media και περιγράφει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το πέρασμα από την ανεμελιά της ζωής στην Μικρά Ασία, στην απόλυτη καταστροφή της.
Δημιουργός της, είναι μια νεοσύστατη πολιτιστική- ιστορική εταιρεία με έδρα την πόλη της Πτολεμαΐδας, η «Θύμησης», ενώ δύο ιδρυτικά μέλη της, είναι η πρόεδρος Δαγκινάκη Ζαχαρώ (εκπαιδευτικός) και ο Δρ Νεοελληνικής και Σύγχρονης Ιστορίας αλλά και Δρ Νεοελληνικού Πολιτισμού Σαμαλτάνος Ανδρέας Νικόλαος. Οι δύο πρωταγωνιστές μιλούν στον «Π» για το τι είναι η «Θύμησης» και ποιος ο στόχος τους.
Αναφέρονται στο video, που περιγράφει 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή τον πόνο των ανθρώπων που παραμένει άσβεστος και θέλει να καταθέσει αυτόν τον πόνο μέσα από την στιγμή της γέννησης τους, την στιγμή εκείνη που από την ανεμελιά βρέθηκαν στον απόλυτο πόνο, σημειώνοντας πως «μετά από την στιγμή αυτή η ψυχή τους ΔΕΝ φωτίστηκε ποτέ ξανά».
Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη:
- Τι είναι η “Θύμησης”;
ΔΖ: Η “Θύμησης” έχει ιδρυθεί ως ΑΜΚΕ (ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) με έδρα την πόλη της Πτολεμαΐδας και είναι ενταγμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού από το 2021.
Η απόφαση δημιουργίας της πάρθηκε το 2020 όταν διαπιστώθηκε πως στην Δυτική Μακεδονία δεν υπήρχε κάποιος ιδιωτικός φορέας Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ιστορικών Ερευνών που θα ασχολούνταν με την Ιστορία της περιοχής. Γρήγορα διαπιστώθηκε πως η “Θύμησης” θα καλούνταν να καλύψει και άλλες ανάγκες σε σχέση με την Εκπαίδευση, την Κοινωνία, το Δίκαιο, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό εν γένη.
ΣΑΝ: Είναι ένας φορέας που διαθέτει εκτός από το μεράκι και την κατάλληλη ερευνητική ομάδα , για μια επιστημονική προσέγγιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής .
Φροντίσαμε έτσι να δημιουργηθεί ένα team ανθρώπων που περιλαμβάνει αποκλειστικά ερευνητές, Πανεπιστημιακού επιπέδου, διδάκτορες, αλλά και μεταδιδάκτορες, οι οποίοι μοιράζονται τους προβληματισμούς την αγάπη μας για την έρευνα, αλλά και τις ίδιες αξίες όσον αφορά την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Εκτός από την ταινία που προαναφέρατε, και η οποία είναι η συμβολή μας στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκδίδουμε και το ομώνυμο διμηνιαίο περιοδικό το οποίο επιτρέπει σε ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να δημοσιεύσουν ελεύθερα, δωρεάν, χωρίς οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας άρθρα τους.
ΔΖ: Θα μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να τονίσω πως το περιοδικό μας κατάφερε από το πρώτο του Τεύχος να αναγνωριστεί ως επίσημη βιβλιογραφική αναφορά από το πανεπιστήμιο του Montpellier , αναγνωρίζοντας του κατ’ επέκταση το περιεχόμενο, αλλά και τον λόγο ύπαρξης του.
- Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία της ταινίας σας.
ΣΑΝ: Η όλη προσπάθεια είναι αμιγώς εθελοντική. Η ιδέα και το σενάριο είναι δικά μας, ενώ την σκηνοθεσία της συνυπογράφουμε ο Κωνσταντίνος Κακαρούντας και εγώ. Η εικόνα και η μουσική είναι πρωτότυπες . Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την Κυρία Μαρία Μαυροειδή και την δημιουργική και τεχνική ομάδα της εταιρείας Dahouse Productions για την ανιδιοτελή συμβολή τους στην πραγματοποίηση της παραγωγής.
- Ποιο είναι λοιπόν το θέμα της ;
ΔΖ: Θέλουμε να μεταφέρουμε στον θεατή το σημείο Μηδέν, την στιγμή του χάους της ζωής των Ελλήνων της Μικρασίας. Παρουσιάζεται η ιστορία μιας οικογένειας που βλέπει την ζωή της να καταστρέφεται, να καίγεται, μεταφορικά αλλά και ρεαλιστικά. Μέσα σε λίγα λεπτά και στην δίνη της Ιστορικής Συγκυρίας όλα χάνονται! Οι Μικρασιάτες νοικοκυραίοι μετατρέπονται σε πρόσφυγες στο έλεος των διωκτών τους. Θεωρούμε πως τα καταφέραμε να μεταφέρουμε την εικόνα αλλά και το μήνυμα σε αυτό το μικρού μήκους και διάρκειας φιλμάκι.
ΣΑΝ: Δυστυχώς 100 χρόνια μετά η ταινία είναι τρομακτικά επίκαιρη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με καινούργιους κάθε φορά λαούς να υφίσταται την βία τον θάνατο, τον ξεριζωμό αλλά με τις ίδιες πάντα συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων.
ΔΖ: Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο : 100 χρόνια μετά ΔΕΝ λησμονώ την ιστορία, δεν λησμονώ τον πόνο και την καταστροφή!
- Είναι εύκολο να υπάρχει η Θύμησης στην Πτολεμαΐδα;
ΔΖ: Με τα νέα τεχνολογικά μέσα, η ομάδα μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά σε όλη την Ελλάδα και να προωθήσει το έργο της. Βέβαια οι απαραίτητες δια ζώσης συναντήσεις γίνονται στην Αθήνα, για την διευκόλυνση των θεσμικών κυρίως συνεργατών.
ΣΑΝ: Το δύσκολο δεν είναι τα μέσα ή οι άνθρωποι και η συνεργασία τους. Είναι η διαρκής αναζήτηση εξεύρεσης πόρων για τις ανάγκες υλοποίησης των προγραμμάτων, αφού όπως προαναφέραμε η “Θύμησης” στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά και εργασία όλων μας.
- Υπάρχει κρατική στήριξη στην προσπάθεια σας;
ΣΑΝ: Πρόθεση μας δεν ήταν η δημιουργία ενός ακόμη φορέα που θα στηρίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις. Επιλέγουμε μέσα από το έργο μας, να προκύψει και η οικονομική αυτονομία του εγχειρήματος.
- Σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχωρησατε. . Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω που θα μπορούσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για εσάς;
ΔΖ Εμείς σας ευχαριστούμε. Στο site μας www.thimisis.org θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό και θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την επετειακή ταινία που στάθηκε αφορμή για την συνάντησή μας .