Μέσα σε κλίμα έντασης και διενέξεων ξεκίνησε και συνεχίζεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την ονομασία της γείτονος χώρας των Σκοπίων.
Η αντιπολίτευση που προκάλεσε και τη συνεδρίαση χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και ζήτησε να μην υπογραφεί στις Πρέσπες και να μη παραστεί σε αυτή ο Περιφερειάρχης. Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης επισήμανε ότι έχει θετικά στοιχεία και ξεκολλάει από το χθες, αλλά παραδέχτηκε πως υπάρχουν και αρνητικά σημεία.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν 2 σχέδια ψηφίσματος, ένα της συμπολίτευσης και ένα της αντιπολίτευσης των παρατάξεων Δακή και Ζεμπιλιάδου, το καθένα στη φιλοσοφία που προαναφέρθηκε, επί των οποίων θα γίνει η ψηφοφορία. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το σώμα να καταδικάσει τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή με πρωταγωνιστή το Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση, ο οποίος ως γνωστόν ζήτησε από το στρατό να επέμβει και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη και καταδίκασε τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Ο Γιώργος Δακής στην εισήγηση του χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη συμφωνία», καθώς εκχωρεί το όνομα Μακεδονία ενώ ανακαλύπτει «Μακεδονική Εθνότητα» και «Μακεδονική Γλώσσα». Τόνισε επίσης ότι το συνθετικό «Βόρεια», παραπέμπει στο ότι «εμείς είμαστε Νότια Μακεδονία». Ο Γ. Δακής ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να μην παραστεί την Κυριακή στις Πρέσπες στην υπογραφή της συμφωνίας από τους δύο Πρωθυπουργούς, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του να παραιτηθεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Να διατρανώσουμε ένα μεγάλο όχι, να υποβάλουμε τώρα τις παραιτήσεις μας, για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στη συμφωνία που πάνε να υπογράψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης σημείωσε ότι η παράταξη του είναι πολυσυλλεκτική, ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις και προσέρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο με ενιαία θέση. «Η Θέση της πλειοψηφίας είναι ότι στη συμφωνία υπάρχουν βελτιώσεις που ξεκολλάει την κατάσταση από το χθες, ωστόσο κάποια σημεία δεν είναι αποδεκτά και αυτά έχουν να κάνουν με την γλώσσα, την ιθαγένεια, και την εθνότητα, καθώς δημιουργούν σύγχυση. Ακόμα και το όνομα μπορεί να βάλει σε περιπέτειες μελλοντικές τη γενικότερη γεωπολιτική θέση της χώρας, αλλά και της γείτονος».
Εκ μέρους της παράταξης «Ελπίδα» η επικεφαλής Γ. Ζεμπιλιάδου, αναφερόμενη στη συμφωνία έκανε λόγο για «Εθνική ήττα» εξαιτίας του «ενδοτισμού» της κυβέρνησης. Είπε ότι θα δημιουργήσει στο μέλλον ένα «Μακεδονικό κράτος» που θα μας προκαλέσει προβλήματα. Ζήτησε να μην γίνει η συνάντηση και η υπογραφή στις Πρέσπες, να μη συνδεθεί η περιοχή με τη «Συνθήκη των Πρεσπών». Απαίτησε από τον Περιφερειάρχη να μη παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.
Εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Βήττας υπογράμμισε ότι η «Συμφωνία έχει προβλήματα» και φέρνει το αποτύπωμα αυτών που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων δηλαδή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα αυτών που διαμέλισαν τα Βαλκάνια δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Κατά τ’ άλλα ο Γ. Βήττας έκανε λόγο για «Θέατρο Παραλόγου», αφού όπως είπε δεν υπάρχει καμία συνοχή μεταξύ κομμάτων και παρατάξεων στο Π.Σ.. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ενιαία έκφραση του «Πατριωτισμού», ούτε ο «Εθνικισμός» έχει πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά. «Δεν είναι μόνο ο Εθνικισμός της δολοφονικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά καλλιεργούνται γενικότερα Εθνικιστικές αντιλήψεις από διάφορες πλευρές, ακόμα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται».
Η συζήτηση συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί με έκδοση ψηφίσματος.