Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, σε σύνολο 218.002 πολιτών που ψήφισαν, 213.508 πολίτες της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 98,04%) είπαν «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Αντίθετα, 4.278 κάτοικοι (1,96%) 11 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος που μετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Στα 216 έφτασαν τα άκυρα και τα λευκά. Σε σύνολο 192 εκλογικών κέντρων σε 2 από αυτά δεν διεξήχθη ψηφοφορία, ενώ 9 βρίσκονται σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ.
Η καταμέτρηση ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου τα ψηφοδέλτια έρχονταν σε σφραγισμένους φακέλους από τα σημεία όπου είχαν στηθεί οι κάλπες του δημοψηφίσματος και ανοίγονταν από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Συμμετοχή άνω του 80%
Νωρίτερα, η ψηφοφορία, στην οποία πήρε μέρος πλήθος κόσμου, διεξήχθη στον κεντρικό δήμο και σε περιφερειακούς δήμους, με τη βοήθεια εθελοντών.
Οι κάλπες στήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης όπου διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πολλά εκλογικά κέντρα ξεπέρασε το 80%, ενώ όπως αναφέρουν, σε κάποια τμήματα υπήρξαν πολίτες που ψήφισαν μόνο για το νερό.
Τη διαδικασία παρακολούθησαν, ως «παρατηρητές» και 30 συνδικαλιστές εργαζόμενοι σε τομείς σχετικούς με οργανισμούς ύδρευσης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), καθώς και μέλη ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.α.).
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας συγκεντρώθηκαν από την «Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή» του δημοψηφίσματος, η οποία αποτελούνταν από 15 νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην «αίθουσα νερού» του δημαρχείου της πόλης.
«Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά και τα δύο προσκόμματα, βγάλαμε τις κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα στα πεζοδρόμια και κάναμε την ψηφοφορία με δικές μας καταστάσεις με στοιχεία από τα δημοτολόγιά μας, προστατεύοντας προσωπικά δεδομένα και διασφαλίζοντας ότι οι καταστάσεις θα παραδοθούν αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας αυστηρά και μόνο στην ΠΕΔΜΚ», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.
Στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ μετείχαν και απερχόμενοι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι, καθώς και υποψήφιοι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ άλλοι απείχαν.
Πηγή: real.gr