Αρχική > Αρθρογραφία > Θεοφάνης Μαλκίδης:  H Γενοκτονία των Αρμενίων : Το χρέος της διεθνούς κοινότητας, η υποχρέωση του θύτη , το καθήκον των διασωθέντων

Θεοφάνης Μαλκίδης:  H Γενοκτονία των Αρμενίων : Το χρέος της διεθνούς κοινότητας, η υποχρέωση του θύτη , το καθήκον των διασωθέντων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΗ φράση του μαθητή του Μουσταφά Κεμάλ, Αδόλφου Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;» είναι η επιβεβαίωση ότι το έγκλημα των Νεότουρκων και των Κεμαλικών εναντίον των Αρμενίων και των άλλων λαών, ανάμεσά τους και ο Ελληνικός,  δεν τιμωρήθηκε, άρα μπορεί να επαναληφθεί. Και όπως και  έγινε με το Ολοκαύτωμα, με τα Ναζιστικά  εγκλήματα από το Δίστομο μέχρι τα Καλάβρυτα και από τη Συρία μέχρι το Αρτσάχ (  Ναγκόρνο Καραμπάχ) και την Κύπρο.

 

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με αυτή εναντίον των Ελλήνων είναι τα πρώτα μαζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα. Ατιμώρητα, χωρίς κάθαρση, χωρίς Νέμεση. Αυτό όμως που δεν έπραξε η διεθνής κοινότητα, το πράττουν οι λαοί, όπως ο Αρμενικός και εμείς οι απόγονοι θυμάτων και διασωθέντων ,  που πορευόμαστε μαζί, αντιλαμβανόμενοι εδώ και δεκαετίες το καθήκον μας: Μεγάλο, ιστορικό, ανθρώπινο, ηθικό, πολιτικό.

 

Είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους στην Αρμενία και τη Διασπορά, οι περιοχές της  Αρμενίας, της Μικράς Ασίας, του Καυκάσου, του Πόντου, της Θράκης, του Κουρδιστάν,της Συρίας, της Κύπρου,  που γνώρισαν και γνωρίζουν μέχρι σήμερα, πολλά και συνεχή εγκλήματα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, θα μάθαινε τη συρρικνωμένη εκδοχή της Αρμενικής ιστορίας. Και το χειρότερο: θα γνώριζε την Νεοτουρκική και τη Κεμαλική της εκδοχή, δηλαδή της άρνησης και της προπαγάνδας. Πολιτική που ακολουθείται πιστά σήμερα από τους θαυμαστές των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, από τους επίγονους των δολοφόνων, που συνεχίζουν να αρνούνται, συνεχίζουν τα εγκλήματά τους.

 

Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία μου με τους Αρμένιους συναδέλφους στο διεθνή αγώνα αναγνώρισης απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας είναι συγκινητική, συγλονιστική. Για αυτό τέτοια ημέρα, την 24η Απριλίου, όπου οι Αρμένιοι και όλοι οι συναγωνιστές τους τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων, συνεχίζουμε την πορεία αλήθειας και ιστορίας.

 

Προσωπικώς θα πρέπει να ευχαριστήσω την Δημοκρατία της Αρμενίας και την  Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας η οποία  μου έχει δώσει τη δυνατότητα, πολλές φορές και σε πολλές χώρες, να είμαι μαζί τους στο δίκαιο αγώνα. Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για έναν Έλληνα να βρίσκεται και να μιλά στο Γερεβάν, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, στο Μουσείο και το Ινστιτούτο της Γενοκτονίας, να φυτεύει ένα δέντρο και να ακουμπά ένα άνθος στο μνημείο της Γενοκτονίας, να κάνει την ίδια πορεία μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες  Αρμένιους. Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος ,  να νιώσει πολλά.

 

Οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων,   για την οποία σε μετάφραση της Τεχμινέ Μαρτογιάν του Ινστιτούτου  Γενοκτονίας στο Γερεβάν, κυκλοφόρησε το βιβλίο  του στην Αρμενική γλώσσα. Η αναγνώριση ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση, μία ουσιαστική πράξη.

 

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων- είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος – μας αφορά πλέον όλους. Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη, την Ανθρωπότητα. Και επειδή η δικαιοσύνη , η αλήθεια, είναι ένα παγκόσμιο αίτημα, η αναγνώριση θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ανθρώπινη και πολιτική ιστορία. Αναγνώρισης, δικαίωσης, αποκατάστασης, επανόρθωσης. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι το φως, μετά τη δολοφονία, η αναγέννηση.

 

Ο Αγώνας της αναγνώρισης και της αλήθειας παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες, σε δύσκολους καιρούς και συνθήκες, έφερε αποτελέσματα. Οι συνεχείς αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας των Αρμενίων από κράτη και φορείς,  είναι αποτέλεσμα του αυτοσεβασμού, της εντιμότητας της συνέπειας και της σοβαρότητας που διακρίνει τους αγωνιστές της αναγνώρισης. Αρμένιους, αλλά και χιλιάδες συναγωνιστές τους σε όλον τον πλανήτη.

 

Εκατόν έξι χρόνια μετά την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Αρμενικός λαός και οι του, ως αποτέλεσμα της  προσπάθειας που κάνουν, θα δουν και άλλους καρπούς της αγωνιστικότητάς τους. Παρότι το έγκλημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, από το ίδιο καθεστώς που συνεχίζει να δολοφονεί τους λαούς, από το Χραντ Ντινκ, μέχρι το Κουρδιστάν, το Αρτσάχ και τη Συρία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια θα νικήσει!

 

 

*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλος της Διεθνούς Ένωσης  Μελετητών των Γενοκτονιών  η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με κατάνυξη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για την δημόσια υγεία έγινε η «Υποδοχή» της Αγίας εικόνας ...