Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού από το Υπουργείο Υγείας.
Η ενημέρωση γίνεται από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Συμπληρώθηκαν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορωνοϊό, είπε η κα. Θεοδωρίδου που πρόσθεσε πως η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές, είπε καθώς η δεύτερη σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου.
1 στα 5 κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών
Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες κάτω των 17 είναι εντυπωσιακή, σημείωσε. Τον Μάιο, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 7,5%, ενώ σήμερα φτάνει στο 20%. Ως εκ τούτου, 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδία κάτω των 17 ετών.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, έφερε ως παράδειγμα την Σκοτία που τα σχολεία έχουν ανοίξει και όπου μέσα σε λίγες ημέρες, τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% στα παιδιά. «Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού» είπε.
«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλει ώστε οι επιτροπές των διαφόρων κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών» επανέλαβε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού και συνέχισε: «Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και την ψυχική του υγεία, ώστε πιο προστατευμένο να πάει στον χώρο του σχολείου».
Ο εμβολιασμός στα παιδιά μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων
Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών κρίνεται αναγκαίος για τη μείωση της διασποράς, η οποία στην κοινότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις, σημείωσε.
Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής ζωής.
Το βάρος του lockdown στα μικρά παιδιά
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους την περίοδο του lockdown και έδειξε ότι 25% των νεαρών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στα 5 εμφανίζουν συμπτωματολογία άγχους.
Επίσης, αναφέρθηκε σε έρευνα σε παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών τους, που αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως πρόκειται για ενδεικτικές μελέτες που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών και που ελπίζουμε αυτός να αρθεί με τον εμβολιασμό.
Βασικός παράγοντας για να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι η συμμετοχή των γονιών. Όπως τόνισε μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής, ο εμβολιασμός των μαθητών ίσως να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστα να εμβολιαστούν. «Άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ποιοι θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου
Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων αναφορικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων.
«Η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό» είπε και σημείωσε πως άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες με ανάγκη να πάρουν μια αναμνηστική δόση.
«Αυτά τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα προκειμένου να καθοριστούν οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που θα λάβουν την τρίτη δόση» είπε. Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε βέβαια πως αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη χορήγηση αυτής της τρίτης δόσης.
«Το κουδούνι χτυπάει άμεσα για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και ας ελπίσουμε και των διστακτικών» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Θεμιστοκλέους: 5.715.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους
«Ξεπεράσαμε τους 11.500.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα», σύμφωνα με όσα ανέφερε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, γύρω στο 57,3% του γενικού πληθυσμού έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό, ενώ όσον αφορά την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 20.000 ανά ημέρα.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμών ανά ηλικία.