Συνέντευξη του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 και στον δημοσιογράφο Τάσο Τσακίρογλου για την εκπομπή «Ανάλυσέ το».
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 και στον δημοσιογράφο Τάσο Τσακίρογλου για την αναγκαιότητα συναίνεσης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, τη δημιουργία Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, τις πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή προοπτική καθώς και το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Για την αναγκαιότητα ενός εθνικού διαλόγου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό: «Ο Εθνικός διάλογος που ξεκίνησε για την Παιδεία και φαίνεται να αποδίδει καρπούς, πρέπει να συνεχιστεί και στον Πολιτισμό. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ο πολιτισμός ήταν πάντα παραμελημένος στη χώρα που τον γέννησε. Δεν διεκδίκησε χρήματα και ποτέ δεν του δόθηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό πλέγμα δραστηριοτήτων. Ήρθε η ώρα για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συλλογικά αρκετοί άνθρωποι που αγωνιούμε για το μέλλον του. Να τολμήσουμε να συγκρουστούμε με την γραφειοκρατία, να συζητήσουμε νέους τρόπους διαχείρισης, να δημιουργήσουμε στόχους και κοινό όραμα. Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και σοβαρές πολιτικές πολιτιστικής ανάπτυξης».
Ως παράδειγμα ο Θέμης Μουμουλίδης ανέφερε ότι, τα περίπου 35 εκατ. ευρώ με τα οποία το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί τις Εθνικές και Κρατικές Σκηνές θεάτρου, που με μια άλλη κατανομή και εφαρμογή άλλων πολιτικών, θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, αν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει και τις περιφερειακές σκηνές της χώρας καθώς και την ενίσχυση και ανάπτυξη κουλτούρας συνύπαρξης, διαλόγου καλλιέργειας μιας νέας αντίληψης συμπαραγωγών και συνεργασιών.
Για το θέμα της καλλιτεχνικής παιδείας στην Ελλάδα: «Οφείλουμε να ενισχύσουμε την καλλιτεχνική παιδεία, να τολμήσουμε πιλοτικά καινοτόμα προγράμματα σε ένα αριθμό σχολείων και να μετρήσουμε τα αποτελέσματά τους σε 2-3 χρόνια. Πιστεύω ότι στον διάλογο που γίνεται για την Παιδεία θα προκύψουν σημαντικές προκλήσεις»
«Η ελληνική πραγματικότητα μαστίζεται από μια μεγάλη παθογένεια… την έλλειψη εθνικής συναίνεσης σε βασικούς τομείς, δύο από τους οποίους είναι οπωσδήποτε ο Πολιτισμός και η Παιδεία. Επίσης στον τομέα της Υγείας αλλά και της Κοινωνικής πολιτικής οφείλουμε να δημιουργήσουμε εθνικό σχέδιο που να ξεπερνά κατά πολύ τη μία κυβερνητική θητεία. Η χώρα διανύει τον όγδοο χρόνο κρίσης. Δεν μπορεί να γίνονται αντιπολιτευτικά παιγνίδια εις βάρος της αλήθειας και της κοινωνίας. Η κοινωνία απαιτεί από το πολιτικό σύστημα παράλληλα με την εξυγίανση, την διαφάνεια και την αξιοκρατία, μια οριστική κατάκτηση συνέχειας στο κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δική μας κυβέρνηση. Αν δεν το επιτύχουμε, θα παρακολουθούμε κάθε υπουργό, κάθε Κυβέρνηση, να αυτοσχεδιάζει και να προσπαθεί να ανακαλύψει την παρθενογένεση».
Για το θέμα της αξιολόγησης και της κατάστασης στην Ευρώπη:
«Η αξιολόγηση βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο και κομβικό σημείο, αλλά πλέον όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μη κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην εμμονή εφαρμογής ιδεοληπτικών ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών πολιτικών. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη εμφανίζεται χωρίς προσανατολισμό, μια εμμονική Ευρώπη της οποίας οι πολιτικές ορίζονται από τη Γερμανία. Είμαστε αντιμέτωποι με μια Ευρώπη χωρίς κοινωνικό πρόσωπο, με εφαρμογή πολιτικών που ως αποτέλεσμα έχουν την άνοδο της ακροδεξιάς και μια Γερμανία που επιμένει να κατέχει με κάθε κόστος και όποιο τρόπο, την ηγεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείτε τα αποτελέσματα του BREXIT, παρακολουθείστε τη ρητορική του Ντ. Τραμπ, δείτε τις εκλογές που έρχονται σε σημαντικές Ευρωπαϊκές χώρες. Αμφιβάλει κανείς πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απρόβλεπτο και αμήχανο 2017;
Για την επιχειρούμενη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς:
«Κάθε κινητικότητα που δημιουργεί αντανακλαστικά εξωστρέφειας ενός πολιτικού φορέα είναι καλή για τη Δημοκρατία. Παρά τις επιφυλάξεις που μπορούν να εκφραστούν μια τέτοια κίνηση είναι θεμιτή, ωστόσο οφείλω να παρατηρήσω πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει τίποτε το νέο, καμμιά διαφορετική πρόταση. Είναι η ύστατη προσπάθειας «δικαίωσης», των βασικών υπαιτίων της κρίσης. Βλέπετε να κερδίζει κάτι στην κοινωνία;»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης