Την οργή των κατοίκων του Κομάνου, δ.δ. δήμου Πτολεμαΐδας, έχει προξενήσει η επιδεικτική αγνόηση της εξώδικης διαμαρτυρία τους από τη ΔΕΗ, στην οποία επισήμαναν τον κίνδυνο κατάρρευσης της εκκλησίας- μνημείο του Αγίου Νικολάου Κομάνου και των κοιμητηρίων του παλιού οικισμού, καθώς όχι μόνο δεν σταμάτησε την δραστηριότητά της στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά με νέα εκσκαφή που πραγματοποίησε στο συγκεκριμένο σημείο απειλείται άμεσα πλέον με κατάρρευση μέρος των κοιμητηρίων.
«Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι» δήλωσαν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευθύμιος Παππάς και ο νομικός εκπρόσωπος των 384 κατοίκων που απέστειλαν το εξώδικο στη ΔΕΗ, Χρήστος Κιουρτίδης. Διότι, ενώ με το εξώδικό τους καλούσαν τη ΔΕΗ να παύσει κάθε εργασία εκσκαφών, επιχωμάτωσης, εναπόθεσης αδρανών- στείρων υλικών κ.λ.π.. δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κομάνου και στα κοιμητήρια του οικισμού, «η ΔΕΗ όχι μόνο δεν σεβάστηκε τις αιτιάσεις των κατοίκων αλλά πραγματοποίησε στο μεταξύ νέα εκσκαφή μετά την αποστολή του εξωδίκου, σύριζα στα νεκροταφεία, με αποτέλεσμα να απειλείται με άμεση κατάρρευση μέρος των κοιμητηρίων».
Υπενθυμίζεται ότι 384 κάτοικοι του Κομάνου τόνιζαν στο εξώδικό τους ότι ενώ η ΔΕΗ είχε αναλάβει παράλληλα (με την μετεγκατάσταση του οικισμού) να μετεγκαταστήσει (μεταφέρει) την βασιλικού ρυθμού εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κομάνου (ανεγέρθηκε το 1873), στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού, καθώς η 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι αποτελεί προστατευόμενο μνημείο, αντ’ αυτού οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και οι εναπόθεση τόνων χωμάτων μόλις 30 μέτρα από την εκκλησία την οδηγούν σε κατάρρευση, καθώς έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ρωγμώσεις στα τοιχώματά της, ενώ παράλληλα επισήμαναν και τον κίνδυνο καταστροφής των παρακείμενων κοιμητηρίων.
Παράλληλα, με έγγραφό του προς το δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του Τ.Σ. ζήτησε να μην γνωμοδοτήσει θετικά το Δ.Σ. αναφορικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, εάν δεν μπουν επί πλέον όροι για την παλαιά εκκλησία και τα κοιμητήρια Κομάνου.
Όπως εξάλλου κατήγγειλε στον «Π» το μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κομάνου Μενέλαος Βαρνασίδης, «η ΔΕΗ δεν τήρησε τίποτε από όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι δηλαδή θα τηρούνταν όρια ασφαλείας 250 μέτρων από την εκκλησία και τα νεκροταφεία και ότι οι αποθέσεις θα ήταν σε χαμηλό ύψος. Βλέπετε ότι η απόθεση βρίσκεται στα 20-30 μέτρα και ενώ έπρεπε να είναι σε πολύ χαμηλότερο ύψος έχει φθάσει στα 20 μέτρα, μας έχει πνίξει», δήλωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ έχει σταματήσει την ανέγερση του νέου ναού του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στο Κουρί, στο χώρο που θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός «γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Μάς κάλεσε εδώ και λίγο καιρό η ΔΕΗ να συζητήσουμε για την εκκλησία αλλά δεν μπορούμε ακόμα να κλείσουμε ραντεβού, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το δήμο που δεν προτίθεται να κάνει κοιμητήρια στο νέο οικισμό Κομάνου». Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι με τη νέα εκσκαφή σύριζα στα νεκροταφεία κάποια μνήματα είναι στον ‘αέρα’, λέγοντας: «Θ’ αρχίσουν να γκρεμίζονται τάφοι με μια γερή βροχή και θα έχουμε νεκρανάσταση».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης ανέθεσε στον δ.σ. και δικηγόρο Χρήστο Κιουρτίδη και τον νομικό σύμβουλο του δήμου να διερευνήσουν το όλο το θέμα και εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση να γίνει προσφυγή στον εισαγγελέα και στα αρμόδια δικαστήρια.
Επίσης, μετά την καταγγελία- εξώδικο που απέστειλαν οι κάτοικοι και προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας αναμένεται εντός των ημερών η έλευση κλιμακίου για να πραγματοποιήσει αυτοψία για να διαπιστωθεί αν τηρείται από τη ΔΕΗ ο μεταλλευτικός κώδικας και σε αντίθετη περίπτωση να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ