Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής, με τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων να αυξάνεται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βαριατρική χειρουργική αναδεικνύεται ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση, προσφέροντας στους ασθενείς όχι μόνο απώλεια βάρους αλλά και σημαντική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.
Ο Γενικός Χειρουργός Θάνος Κακουλίδης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του «Ιατρικού Πτολεμαΐδας», με πολυετή εμπειρία στη βαριατρική και λαπαροσκοπική χειρουργική, μιλά στην ηλεκτρονική εφημερίδα «e-ptolemeos» για τη σημασία της βαριατρικής χειρουργικής, τις ενδείξεις της, τη διαδικασία αποκατάστασης, αλλά και τον ρόλο της ιατρικής ομάδας στη διαχείριση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Μέσα από την εμπειρία του, αναλύει πώς η επιστήμη μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή των ασθενών, προσφέροντας όχι μόνο απώλεια βάρους, αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Η συνέντευξη:
Βαριατρική: Η επιστήμη αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων
Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Πόσο σοβαρό είναι το φαινόμενο και ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον;
Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στη σύγχρονη εποχή και οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεραίνουν ότι από το 1 δισεκατομμύριο παχύσαρκους ανθρώπους που υπήρχαν στον πλανήτη το 2022, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στο 1,9 δισ. μέχρι το 2035.
Ειδικά στην παιδική παχυσαρκία οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς από το 2020 έως το 2035 αναμένεται διπλασιασμός της. Στην Ελλάδα, δε το 12,2% των ανθρώπων άνω των 16 ετών είναι παχύσαρκοι ενώ ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 39% μέχρι το 2035.
Πώς μπορεί η ιατρική να αντιμετωπίσει τη νοσογόνο παχυσαρκία;
Η τελευταία λέξη της ιατρικής για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας ακούει στο όνομα βαριατρική και μεταβολική χειρουργική. Η νοσογόνος παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά ασθενειών όπως διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακή νόσο, σύνδρομο άπνοιας ύπνου, χολολιθίαση, γυναικεία υπογονιμότητα και διαταραχές του κύκλου, στυτική δυσλειτουργία, μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, οστεοαρθρίτιδα, ακράτεια ούρων και άλλες.
Όλες αυτές οι νόσοι επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική υγεία και οδηγούν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής του ατόμου που πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία.
Η βαριατρική χειρουργική επιτρέπει στον ασθενή μία φυσιολογική και όμορφη ζωή, όπως την είχε οραματιστεί και το σημαντικότερο, ανοίγει τον δρόμο για τη μακροζωία.
Πότε η βαριατρική χειρουργική είναι η κατάλληλη επιλογή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
Η βαριατρική χειρουργική ενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να χάσουν τα περιττά κιλά τους με διάφορους τρόπους όπως δίαιτες, φάρμακα, ψυχολογικές συνεδρίες, άσκηση, χωρίς αποτέλεσμα. Η προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας παχύσαρκος σε βαριατρική επέμβαση είναι να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30.
Ποια είναι τα βήματα που προηγούνται μιας βαριατρικής επέμβασης;
Οι υποψήφιοι ασθενείς πρέπει να έχουν περάσει από συγκεκριμένο προεγχειρητικό έλεγχο μέσω της βαριατρικής ομάδας, η οποία περιλαμβάνει συνεδρίες με τον χειρουργό, το διαιτολόγο, ενδεχομένως και με τον παθολόγο, ψυχολόγο, όπως και με προπονητή / εργοθεραπευτή / φυσιοθεραπευτή.
Τα παραπάνω βήματα προετοιμάζουν τον ασθενή για τη βαριατρική επέμβαση, η οποία αποτελεί το «κλειδί» για να μπορέσει να «ανοίξει» την πόρτα της νέας του ζωής. Η συμμετοχή και η προσπάθεια του ασθενούς είναι απαραίτητη για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, το οποίο αποτελεί επένδυση ζωής.
Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση μετά από μια βαριατρική επέμβαση;
Οι βαριατρικές και μεταβολικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Tις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση χορηγείται παρακεταμόλη για τον πόνο. Επίσης, είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα (σίδηρος, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, βιταμίνη D και μια πολυβιταμίνη) και η ετήσια παρακολούθηση του ασθενούς έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις. Ένα άλλο βασικό κομμάτι της μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου διαιτολογίου μετεγχειρητικώς, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σώματος με γεύματα μετρίου μεγέθους αλλά πλούσια σε διατροφική αξία. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση παράλληλα με την απώλεια βάρους.
Η βαριατρική μας ομάδα, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα, επιλέγει την κατάλληλη βαριατρική επέμβαση για κάθε ασθενή, μεγιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα και τα οφέλη. Σήμερα, κάθε άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τη νοσογόνο παχυσαρκία, αρκεί να εμπιστευθεί έναν έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό, ώστε τελικά να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, και να βρεί το δρόμο του για μια νέα ζωή.
Βιογραφικό
Ο Θάνος Κακουλίδης σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Ειδικεύτηκε στην χειρουργική στην Αμερική (Vanderbilt και Denver, Colorado) και από το 2006 στη βαριατρική και λαπαροσκοπική χειρουργική δίπλα στον Dr. Dag Arvidsson, τον καινοτόμο χειρουργό που εισήγαγε και εξέλιξε τη λαπαροσκοπική τεχνική στη Σκανδιναβία. Ήδη από το 2006, μαζί με τον Dr. Arvidsson, ήταν οι πρώτοι που εφήρμοσαν με μεγάλη επιτυχία την επέμβαση γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy, ή επιμήκης γαστρεκτομή) στη Σκανδιναβία, καθώς επίσης και βαριατρικές επεμβάσεις για Δείκτη Μάζας Σώματος 30-35 (νοσογόνος παχυσαρκία τύπου Ι). Έκτοτε έχει διενεργήσει περισσότερες από 3.000 βαριατρικές επεμβάσεις (γαστρικό bypass και γαστρικό μανίκι).