Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Θεοφύλακτο Ζυμπίδη, Πρόεδρο της Αγροδιατροφικης Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα μέσω αγροδιατροφικής σύμπραξης, που αναμενόταν να βοηθούσε τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου στην περιοχή, στο κομμάτι της προβολής των τοπικών επιχειρήσεων στην Αμερική.
Ο κ. Ζυμπίδης αναφέρθηκε, αρχικά, στις δραστηριότητες της εταιρείας, που συστάθηκε το 2017 με σκοπό την προώθηση και προβολή των σημαντικών τοπικών προϊόντων της περιοχής. Το 2022 κατατέθηκε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προώθηση και προβολή των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Δ. Μακεδονίας σε Αμερική και Καναδά. Η επιχορήγηση του εγκεκριμένου προγράμματος ήταν στο 80%. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι τριετούς διάρκειας και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι κοντά στα 3 εκ. ευρώ με το ΦΠΑ με το πέρας της τριετίας.
Η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να βρει λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του προγράμματος, μιας και το υπολειπόμενο 20% έπρεπε να καλυφθεί από τα μέλη της σύμπραξης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, έπρεπε να προκαταβληθούν οι δράσεις και εν συνεχεία να εκταμιευθεί το 80% της επιχορήγησης. Δηλαδή, για να τρέξει το πρόγραμμα τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της δράσης, η εταιρεία έπρεπε να έχει στα ταμεία της τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ, ποσό για το οποίο θα επιστρεφόταν το 80% της καθαρής αξίας των δράσεων, πράγμα που σημαίνει ότι προέκυπτε ένα κενό 500.000 ευρώ.
Ωστόσο η εταιρεία έχει πολύ μικρά χρηματικά αποθέματα, ως αποτέλεσμα υπήρξαν σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς, την αρμόδια εταιρεία και το Επιμελητήριο Κοζάνης, για να βρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Ερωτηθείς αν ήταν λάθος ότι υποβλήθηκε μια τόσο μεγάλη πρόταση χωρίς να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στην εταιρεία, ο κ. Ζυμπίδης απάντησε πως η κάθε εταιρία θα πρέπει να υποβάλλει προγράμματα ανάλογα με τις δυνατότητές της, λέγοντας πως η εταιρεία έφτασε στο σημείο να υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, χωρίς ταμειακά υπόλοιπα.
«Ο προβληματισμός ήταν πολύ μεγάλος και κληθήκαμε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Ο προβληματισμός είναι πολύ μεγάλος και προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να βγάλουμε την εταιρεία αλώβητη από την όλη διαδικασία ενώ έχουμε συνάντηση στο υπουργείο για να δούμε τι θα κάνουμε», σημείωσε ο ίδιος, θέτοντας προβληματισμούς και για το καταστατικό της εταιρείας.
Μάλιστα, το καταστατικό ορίζει πως το 49% θα πρέπει να το έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την περιφέρεια να έχει χρηματοδοτήσει και αγοράσει το συγκεκριμένο μερίδιο εκ του καταστατικού (έχει 98 εταιρικά μερίδια και τα υπόλοιπα τα έχουν 35 ιδιώτες, ωστόσο υπήρξαν και αδιάθετα μερίδια, ως αποτέλεσμα να έχει την πλειοψηφία της εταιρείας η Περιφέρεια).
Η εν λόγω εταιρεία, ως συνέπεια, ελέγχεται από τις διαδικασίες του δημοσίου και τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να ενταχθεί η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο δεδομένων των συνθηκών.
Ερωτηθείς το λάθος έγινε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που έκανε τις διαδικασίες, ο κ. Ζυμπίδης εμφανίστηκε διαλλακτικός, λέγοντας πως η περιφερειακή αρχή έχει συνέχεια και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε προσπαθεί να λυθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξέλιξη και τη συνέχεια της εταιρείας.
Τα επόμενα βήματα είναι, αφενός να λυθεί το πρόβλημα και αφετέρου να γίνει εκ νέου καταστατικό και να εγγραφούν νέα μέλη, προκειμένου να γίνονται χρηματοδοτήσεις και νέες δράσεις.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, να απολέσει η νυν περιφερειακή αρχή το μεγάλο κεφάλαιο των 3 εκ. ευρώ από το επίμαχο πρόγραμμα είναι μεγάλος, ωστόσο αν γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και αν βρεθεί κάποιος λάθος θα χρειαστεί να επιστραφεί το διπλάσιο ποσό του προγράμματος, τόνισε ο κ. Ζυμπίδης, δηλαδή θα έπρεπε να επιστραφούν 6 εκ. ευρώ από την περιφέρεια και τις συμμετέχουσες ιδιωτικές εταιρείες.