Ως μια «πολύ μεγάλη πρόκληση» χαρακτήρισε την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, λίγες μόλις ημέρες πριν έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, την 3η Οκτωβρίου. Ο ίδιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Top Channel μίλησε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ έδωσε ενδιαφέρουσα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμένων στο ίδρυμα (φοιτητών και προσωπικού), καθώς και για το σχέδιο εξάπλωσης εμβολιαστικών κέντρων στα παραρτήματα του Πανεπιστημίου. Επίσης, μίλησε για την χρονιά μετακόμισης του ιδρύματος στην Πανεπιστημιούπολη, που γίνεται στην Κοζάνη.
Αρχικά, αναφερόμενος στην Σύνοδο Πρυτάνεων, ο κ. Θεοδουλίδης σημείωσε πως υπήρξαν δύο τάσεις στη σύνοδο, αυτών που υποστήριζαν το άνοιγμα χωρίς αστερίσκους και όσους ήθελαν ευελιξία (τηλεκπαίδευση), με τον δεύτερο να ήταν στη δεύτερη τάση, ωστόσο, όπως τόνισε δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και θα δοθούν λύσεις.
Για τα ποσοστά εμβολιασμών στο ίδρυμα, στους καθηγητές ανέρχονται στο 85% και στο σύνολο του προσωπικού στο 80%. Σχολιάζοντας το ποσοστό που είδε το φως της δημοσιότητας για το σχεδόν 60% εμβολιασμένων φοιτητών στο ΠΔΜ, απάντησε πως δεν είναι ακριβές αλλά είναι ενδεικτικό και το πραγματικό θα φανεί όταν ανέβει η πλατφόρμα edupass.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο για τον έλεγχο των φοιτητών και την είσοδό τους στα τμήματα – σχολές του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Ο έλεγχος, σημείωσε ο κ. Θεοδουλίδης, θα γίνεται στις εισόδους των campus, στην Κοζάνη π.χ., στον αυλόγυρο των δύο παραρτημάτων και στη μπάρα εισόδου για το παράρτημα στα Κοίλα (με την πίσω είσοδο να γίνεται μόνο έξοδος).
Μάλιστα, προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση για πρόσληψη ειδικού προσωπικού φύλαξης που θα διενεργεί τους ελέγχους (σε δύο βάρδιες), με τον αριθμό να αγγίζει τα 48-50 άτομα, περίπου. Ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα θα τρέξουν οι διαδικασίες (απευθείας ανάθεση) για να προκύψουν οι ανάδοχοι.
Στοίχημα παραμένει και η διαχείριση των κρουσμάτων, τι θα γίνει δηλαδή, αν νοσήσει κάποιος καθηγητής ή κάποιος μαθητής αντίστοιχα.
Για τα εμβολιαστικά κέντρα, τελικά θα επιλεγούν 5 χώροι στις 5 πόλεις του Πανεπιστημίου όπου γιατροί και νοσοκόμες θα κάνουν covid εμβόλια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Μετονομασίες τμημάτων – Αλλαγές – Πανεπιστημιούπολη
Ερωτηθείς για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη, ο Πρύτανης είπε πως όλα έχουν συζητηθεί, αλλά από το υπουργείο η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου πήρε παράταση για τον Οκτώβριο, αφού πρώτα θα έχει κοινοποιηθεί στα ιδρύματα η μελέτη της αρμόδιας Εθνικής Αρχής, για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Το ίδρυμα σήμερα έχει 205 μέλη ΔΕΠ (από 175 που είχε όταν ανέλαβε ο κ. Θεοδουλίδης), ενώ αναμένονται νέοι με τη νέα κατανομή του υπουργείου, πανελλαδικά.
Για την Πανεπιστημιούπολη, ο πρύτανης είπε πως πρόκειται για χρονιά μετακόμισης η φετινή, με τον στόχο να είναι να ξεκινήσει στο νέο κτήριο τον Σεπτέμβριο του ’22. Το κτήριο διοίκησης θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και τα εκπαιδευτήρια μέσα στη χρονιά, ενώ ήδη τρέχουν τρεις διαγωνισμοί, για έπιπλα, δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα.