Παρέμβαση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα την «Περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτ. Μακεδονίας»
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα την «Περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτ. Μακεδονίας» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοινοβούλιο έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι περιοχές των λιγνιτικών πεδίων είναι περιοχές που εκβιομηχανίστηκαν βίαια εδώ και 60 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις δημιούργησαν ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες με κυρίαρχο παίκτη τη ΔΕΗ.Σήμερα πιστεύω, ότι λόγω της παρουσίας διαφορετικών προσώπων, διαφορετικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως λόγω συγκυριών η κατάσταση αυτή τείνει να αλλάξει.
Χρησιμοποιούμε συχνά την έκφραση μεταλιγνιτική εποχή. Εκτιμώ πως όσο ακροβατούμε μεταξύ της εκδοχής «βρισκόμαστε ή όχι σε μεταλιγνιτική εποχή», το μόνο που κάνουμε είναι να παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες. Η περιοχή διανύει ήδη μεταλιγνιτική εποχήκαι ο βασικότερος λόγος είναι η θεαματική μείωση του λιγνίτη καθώς και οι ευρωπαϊκές επιλογές στο χώρο της ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις. Οι αποκαταστάσεις είναι ένα κορυφαίο εθνικό αναπτυξιακό έργο. Είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να δώσει, επανεκκίνηση όχι μόνο στην λειτουργία της οικονομίας της περιοχής, αλλά και στην λειτουργία της εθνικής οικονομίας.Είναι ένα έργο το οποίο αν είχε σχεδιαστεί-γιατί όφειλε να είχε σχεδιαστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις-σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ελάχιστους «κραδασμούς» στον τομέα της οικονομίας.
Το ζήτημα των αποκαταστάσεων, θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Αν καταφέρουμε να συνδέσουμε το τεράστιας σημασίας αυτό έργο με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο «Διεθνές Τμήμα Περιβάλλοντος», που θα προσέδιδε και νέα χαρακτηριστικά στην περιοχή.
Σε αυτή την νέα πραγματικότητα εκτιμώ ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο παράγων Δ.Ε.Η. Η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να είναι ο μεγάλος σύμμαχος, ο μεγάλος συμμέτοχος και ο μεγάλος επιχειρησιακός εταίρος.
Ήδη για πρώτη φορά η Δ.Ε.Η επαναποδίδει τέσσερις έως πέντε χιλιάδες στρέμματα. Εκτιμώ ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα, για την καθετοποιημένη αξιοποίηση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αφού θα διαχειριστούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης θα βοηθήσει και δύο δήμους, τους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, που θα βρεθούν απέναντι στην πρόκληση, να αντιμετωπίσουν την ανεργία των περιοχών τους, μέσω της βοήθειας αυτού του προγράμματος.
Το θέμα της τηλεθέρμανσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Αν πρόκειται να πειραματιστούμε στον τομέα αυτό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες δεν θα στερηθούν το αγαθό της τηλεθέρμανσης.
Γίνονταιεπίσης συζητήσεις για τη θερμοκηπιακή χρήση της τηλεθέρμανσης. Η πρόταση αυτή είναι πράγματι αναπτυξιακή και μπορεί να λύσει προβλήματα ανεργίας, να δώσει μια άλλη δυναμική στην οικονομία της περιοχής. Η εξωαστική χρήση τηλεθέρμανσης μπορεί να γίνει σε περιοχές όχι μόνο αποκατεστημένες, αλλά και σε άλλες περιοχές που θα επιλεγούν.
Σχετικά με το θέμα των μετεγκαταστάσεων. Η περιοχή μας είχε το πρόσφατο πρόβλημα στους Ανάργυρους. Δηλαδή ένα κομμάτι γης «κατάπιε» μηχανήματα αλλά και την έκταση του ορυχείου. Το χωριό των Αναργύρων, κινδυνεύει με ολική εξαφάνιση.
Εδώ προκύπτει όμως ένα τεράστιο ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται κανενός είδους εξορυκτική δραστηριότητα, εάν δεν έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης. Αυτό είναι για μένα σύγχρονος πολιτισμός, διαφορετικά μιλάμε για καθεστώς ElDorado. Κανείς δεν δικαιούται να σκάβει 100, 200, 300, 500 μέτρα από το σπίτι κανενός.
Όμως πέρα από το ζήτημα της οικονομικής αποκατάστασης, υπάρχει και ένα σημαντικό ηθικό ζήτημα. Το ζήτημα της ηθικής αποκατάστασης.
Οι οικισμοί αυτοί έχουν παράδοση, έχουν ιστορία, είναι κυρίως οικισμοί προσφύγων από τον Πόντο, από τη Μικρά Ασία κ.λπ. Αυτή την ηθική αποκατάσταση δεν την έχουμε συζητήσει ποτέ.
Πρέπει λοιπόν το θέμα της επόμενης μέρας της περιοχής να το αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα με θάρρος και με ειλικρίνεια.
Η περιοχή έχει να κερδίσει πολλά. Η εθνική οικονομία έχει να κερδίσει πολλά, αλλά και η Κυβέρνησή μας έχει να κερδίσει πολλά, εφόσον δει με τη δέουσα ευαισθησία κορυφαία ζητήματα όπως το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων και της ηθικής αποκατάστασης των ανθρώπων που υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία.