Οι προοπτικές της επόμενης ημέρας στη Φλώρινα και τα Γρεβενά και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα διαμορφωθεί προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου, με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των δυο περιφερειακών ενοτήτων, στο πλαίσιο της ολοήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε την Παρασκευή (06/03).
Ο κ. Καράογλου συναντήθηκε με τους Δημάρχους (Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη, Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, Δεσκάτης κ. Δημήτριο Κορδίλα, Γρεβενών κ. Γιώργο Δασταμάνη), τους Αντιπεριφερειάρχες (Φλώρινας κ. Γιάννη Κιοσέ και Γρεβενών κ. Γιάννη Γιάτσιο), τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες (Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο και Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ), ενώ προήδρευσε σε δυο ευρείες συσκέψεις στη Φλώρινα και το Αμύνταιο με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, Αγροτοσυνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις, παρουσία του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κατέγραψε τα αιτήματα των φορέων δίνοντας βαρύτητα στα θέματα που αφορούν στην τόνωση της εξωστρέφειας στη Φλώρινα και τα Γρεβενά, στις παρεμβάσεις πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή, στη χάραξη στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, στην ανάδειξη των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία, στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και στην επιχειρηματική επανεκκίνηση των δυο περιφερειακών ενοτήτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μεταλιγνιτική εποχή στην Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας, ο κ. Καράογλου τόνισε πως θα υπάρξει “συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι το 2023, το οποίο θα δίνει απαντήσεις και διεξόδους σε όσους έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει άνεργος“.
“Η μετάβαση στη νέα εποχή είναι μεγάλο στοίχημα” σημείωσε, κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της περιοχής με την Πολιτεία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο το οποίο θα δίνει σημαντική προοπτική στη Δυτική Μακεδονία.
Επίσης, χαρακτήρισε “πρωτοφανές” το γεγονός πως ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνώριζε το τι θα ακολουθούσε, εν τούτοις ως Κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια που θα διευκόλυνε την ομαλή μετάβαση της Φλώρινας και του Αμυνταίου στη μεταλιγνιτική εποχή.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) στάθηκε στη σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης ως απάντηση στο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρήθηκε έντονα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Όπως είπε: “Τη δεκαετία 2009-2019 αναπτύχθηκε η τάση οι μεγάλες πόλεις να μετατρέπονται σε… Νομούς, αφού απορροφούσαν κατοίκους από τα γύρω χωριά οι οποίοι αναζητούσαν καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ισόρροπη ανάπτυξη για την οποία εργάζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιστρέψει το παραπάνω φαινόμενο, δίνοντας ξανά ζωή στις περιφέρειες της χώρας και ιδίως της Μακεδονίας και της Θράκης”.