Μια άλλη εποχή για τη ΔΕΗ και τη Δυτική Μακεδονία σηματοδοτεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με τα «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση της ΔΕΗ ΑΕ στο λιγνίτη», που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου στο ΦΕΚ (Εφημερίδα της Κυβέρνησης) αρ. φύλλου 72, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις αποφάσεις C(2008) 824 και C (2009) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ ΑΕ στο λιγνίτη, που κατέστησαν αμετάκλητες.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα προτείνει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής (DG Comp) δεσμευτικά διαρθρωτικά μέτρα αποκατάστασης τα οποία τα οποία θα περιλαμβάνουν «αποπεπένδυση λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ Α.Ε.” – όπως χαρακτηρίζουν την υποχρεωτική πώληση σε «υπάρχοντες ή νέους εναλλακτικούς προμηθευτές και άλλους επενδυτές». Στην απόφαση υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «η αποεπένδυση θα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ Α.Ε.” και ότι «το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες αποφάσεις», ενώ σημειώνεται ότι «στην αποεπένδυση θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχετιζόμενα λιγνιτικά αποθέματα».
Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιου του 2018.
Στα “κάγκελα” ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σχέδιο εξόντωσης της ΔΕΗ καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «βαπτίζουν την πώληση “αποεπένδυση” και καταρτίζουν τη λίστα με τις μονάδες που θα βγάλουν στο σφυρί».
«Την πρόθεση να τηρήσουν κατά γράμμα το σχέδιο εξόντωσης της ΔΕΗ, καταδεικνύει η ταχύτητα με την οποία οι κυβερνώντες “τρέχουν“ τις όλες διαδικασίες, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις καταστάσεις και σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά, τόσο γύρω από τη ΔΕΗ όσο και γύρω από τους εργαζόμενους και τους πολίτες», αναφέρει ο «Σπάρτακος».
Το συνδικάτο σημειώνει πως σε ό,τι αφορά το ποιες μονάδες θα αποεπενδυθούν, η απόφαση προβλέπει ότι θα αφορά περίπου στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Επιτροπή ενώ –σύμφωνα πάντα με την απόφαση- στην αποεπένδυση θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχετιζόμενα λιγνιτικά αποθέματα. Υπογραμμίζει δε ότι «η εν λόγω απόφαση φαίνεται να βάζει μπουρλότο στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ που αφορά στην μονάδα “Μελίτη ΙΙ”. Οι προθέσεις ξεκάθαρες. Οι χρόνοι αμείλικτοι. Οι πιέσεις ασφυκτικές. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα περιθώρια στενεύουν ολοένα και παραπάνω εγείροντας ανάγκη για: πιο δραστικές κινήσεις, πιο διεκδικητική στάση, περισσότερη αντίδραση – αντίσταση».
Μπροστά σε αυτό το πραγματικά ανησυχητικό σκηνικό, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ «για μία ακόμα φορά καλεί σε εγρήγορση, οργάνωση και αντεπίθεση, που όχι απλά δεν θα μπορεί να τους αφήνει περιθώρια, αλλά να δημιουργεί προϋποθέσεις αναστροφής της κατάστασης».