Η κοινή μελέτη δύο συμμαθητών και φίλων είναι σύνηθες φαινόμενο και δεν αποτελεί έκπληξη για τη σημερινή εποχή, και έχει ως αφετηρία τον φιλικό δεσμό και μόνο, δεδομένου ότι όλοι έχουν τα ίδια βιβλία που απλόχερα τους διαθέτει η πολιτεία.
Την αναφερόμενοι εποχή της φώτο μας, η πολιτεία μας είχε να αντιμετωπίσει τα απομεινάρια της πολεμικής δεκαετίας και κατοχής, 1940-1950 και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η… πολυτέλεια για δωρεάν διάθεσης στους μαθητές γενικότερα με αποτέλεσμα στις δύσκολες περιόδους των προαγωγικών εξετάσεων να υστερούν οι μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και να επιδιώκουν την κοινή μελέτη με συμμαθητές τους που διαθέτουν τα αντίστοιχα βιβλία.
Στη φώτο μας, δυο συμμαθητές και καλοί φίλοι, Χρήστος Γ, Παγκούτσος και Παύλος Ι. Λαζαρίδης, ο ένας ακουστικός τύπος και ο άλλος οπτικός, μοιράζονται οπτικοακουστικά, το περιεχόμενο του Βιβλίου, υπό τη σκιά των δέντρων της οικογένειας, Γιώργου Παγκούτσου, για να πάρουν επάξια τον τίτλο του Ακαδημαϊκού πολίτη και προφανώς να συνεχίσουν και σε ανώτερα επίπεδα.
Σημειώνουμε, φίλες και φίλοι και όχι μόνο ότι, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τα βιβλία της νέας χρονιάς από τους προηγούμενους, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονταν.
Να πούμε ακόμα ότι, σε πολλές περιπτώσεις το βιβλίο δανείζονταν με ώρες ώστε, να το πάρουν, όσο ο χρόνος επιτρέπει, περισσότεροι.
Την κατάσταση αυτή ζούσαν και οι κ .κ. καθηγητές και επαναλάμβαναν το μάθημα που παρέδιδαν για να το αφομοιώσουν όσο μπορούσαν καλλίτερα οι μαθητές .