Οδεύουμε προς τον 16ο τελικό της διοργάνωσης που ουσιαστικά διαδέχτηκε στα ευρωπαϊκά διασυλλογικά κύπελλα το κύπελλο Uefa. O φετινός μεγάλος τελικός του Europa League θα διεξαχθεί στο Σαν Μαμές του Μπιλμπάο στη χώρα των Βάσκων στις 21 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ανοίγει το χορό για το φινάλε των διασυλλογικών διοργανώσεων στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ έχουν καταστροφική χρονιά εντός συνόρων αλλά θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με πολύ σημαντικό διακύβευμα βέβαια αφού ο νικητής θα πάρει ένα εισιτήριο για την φάση ομίλων του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.
Για το ματς βέβαια όλες οι στοιχηματικές έχουν βγάλει αποδόσεις για σχεδόν κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει στον αγώνα! Στην κριτική της Boomerang Bet από το Stoiximatikesetairies μπορείτε να μάθετε με λεπτομέρεια τις προσφερόμενες αγορές από τη συγκεκριμένη εταιρία, καθώς και όλα τα χαρακτηριστικά για να αποφασίσετε αν αξίζει να ανοίξετε λογαριασμό σε αυτήν.
Η Τότεναμ στα ευρωπαϊκά κύπελλα
Η Τότεναμ υπήρξε μια από τις πρώτες Βρετανικές ομάδες που διακρίθηκαν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, κάτι που η ιστορία φαίνεται να έχει ξεχάσει…
Οι περισσότεροι θυμούνται τη συμμετοχή της στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Λίβερπουλ και την ήττα 2-0 στο Μετροπολιτάνο της Μαδρίτης πριν τέσσερα χρόνια αλλά οι επιτυχίες των “σπιρουνιών” του Λονδίνου πάνε πολύ πίσω στο χρόνο.
Επιπρόσθετα, η Τότεναμ θεωρείται παραδοσιακή ομάδα κυπέλλων με πολλές συμμετοχές σε τελικούς και 12 κατακτήσεις εντός συνόρων (8 κύπελλα FA και 4 κύπελλα Λιγκ Καπ) με τη μοναδική πάντως επιτυχία της τα τελευταία 30 χρόνια ένα Λιγκ Καπ το 2008.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χρυσή εποχή της ομάδας είναι συνυφασμένη με τον κόουτς Μπίλι Νίκολσον. Αρχικά οδηγεί το κλαμπ σε νταμπλ το 1961 (το 1ο -από οποιοδήποτε σύλλογο- του 20ου αιώνα στην Αγγλία!) και δύο χρόνια μετά η Τότεναμ γίνεται η πρώτη Βρετανική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκή κούπα επικρατώντας εμφατικά με 5-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων.
Εννέα χρόνια αργότερα, το 1972, η Τότεναμ γίνεται και η πρώτη ομάδα από την Μεγάλη Βρετανία που φτάνει σε κατάκτηση δύο διαφορετικών ευρωπαϊκών κυπελλων. Σε διπλό τελικό στο Μολινιού και στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, ανάμεσα σε δύο Αγγλικές ομάδες (όπως και φέτος) επικρατεί με συνολικό σκορ 3-2 της Γουλβς. Δύο χρόνια αργότερα χάνει στον τελικό του Uefa, ξανά σε διπλά ματς, με συνολικό σκορ 4-2 από τη Φέγενορντ.
Αυτή η δεκαπενταετία, πάντα με τον Νίκολσον στον πάγκο, υπήρξε βέβαια η καλύτερη για το κλαμπ του Βόρειου Λονδίνου που κατά καιρούς είχε ανταγωνιστική ομάδα αλλά δεν μπόρεσε έκτοτε να διακριθεί στην Ευρώπη με εξαίρεση βέβαια την πορεία και τη συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2021 με κόουτς τον Ποτσετίνο και αρχισκόρερ τον Χάρι Κέιν.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ευρωπαϊκά κύπελλα
Πρόκειται ασφαλώς για ομάδα-θρύλο με ιδιαίτερη ιστορία και τεράστιες διακρίσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Τρία Τσάμπιονς Λιγκ/κύπελλα Πρωταθλητριών το 1968, το 1999 (η χρονιά του τρομερού τρεμπλ (με κόουτς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον) και το 2008, ένα κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 και ένα τρόπαιο Europa League το 2017 (με τον Μουρίνιο στον πάγκο) είναι ένα σημαντικό κομμάτι των επιτυχιών του συλλόγου που είχε βέβαια πολλές συμμετοχές και σε τελικούς εντός συνόρων με 13 κατακτήσεις Fa Cup και 6 κατακτήσεις Λιγκ Καπ.
Το παλμαρέ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι γενικά αξιοζήλευτο με 20 πρωταθλήματα (13 φορές στην Πρέμιερ Λιγκ, αριθμός ρεκόρ), ενώ υπήρξε και η πρώτη Αγγλική ομάδα (η πρώτη Βρετανική ήταν η Σέλτικ…) που πήρε το κύπελλο Πρωταθλητριών (προάγγελο του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ) το 1968. Προπονητής τότε ο θρυλικός και δημιουργός της ομάδας των “μπέμπηδων” Ματ Μπάσμπι και αστέρια της οι Μπόμπι Τσάρλτον και Τζορτζ Μπεστ που σκόραραν μάλιστα στον τελικό του Γουέμπλεϊ που κρίθηκε στην παράταση με τελικό σκορ 4-1 για τη Γιουνάιτεντ απέναντι στην Μπενφίκα του Εουσέμπιο.
Όπως η Τότεναμ έφτασε στο απόγειο της ιστορίας της για 15 χρόνια από το 1960 ως το 1975 με οδηγό έναν προπονητή (τον Μπιλ Νίκολσον), έτσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απογειώθηκε στη δεκαετία του ΄90 με κόουτς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Πέντε πρωταθλήματα μαζί με τέσσερα κύπελλα FA και ένα Λιγκ καπ ήταν ο απολογισμός εντός συνόρων, ενώ προστέθηκαν βέβαια στην τροπαιοθήκη και ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό και ένα ευρωπαϊκό σούπερ-καπ.
Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 στο Καμπ Νού της Βαρκελώνης έμεινε στην ιστορία και λόγω της απίθανης ανατροπής (με γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις!) που υπέστη η Μπάγερν που προηγήθηκε από νωρίς με 1-0 και φαινόταν να ελέγχει το ματς.
Ο Φέργκιουσον συνέχισε στον πάγκο αλλά οι επιτυχίες δεν ήταν πλέον τόσο συχνές παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιζε η ομάδα εντός και εκτός συνόρων. Εξαίρεση η διετία 2007-2008 όταν η Γιουνάιτεντ κατέκτησε εγχώριους τίτλους και πήρε ένα ακόμα Τσάμπιονς Λιγκ επικρατώντας της Τσέλσι στα πέναλτι στον τελικό της Μόσχας το 2008.
Ο Σερ Άλεξ αποχώρησε από το πόστο του προπονητή το 2013 και έκτοτε ο σύλλογος απέχει από μεγάλες επιτυχίες παρά τις συνεχείς αλλαγές προπονητών (ή και εξαιτίας αυτών), αφού και η διετία του Ζοσέ Μουρίνιο από το 2016 ως το 2018 έφερε επιτυχίες και τρόπαια αλλά δεν είχε διάρκεια με τον Πορτογάλο τεχνικό να απολύεται δύο χρόνια μετά την πρώτη του χρονιά που έφερε τρία τρόπαια στο Ολντ Τράφορντ…
Το σήμερα και ο τελικός του Europa League στη χώρα των Βάσκων
Δεν είναι λοιπόν μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχει σημαντική ιστορία στα ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά ας έρθουμε “fast forward” στο σήμερα σε μια περίεργη συγκυρία για τα δυο κλαμπ.
Αμφότερες απέτυχαν παταγωδώς εντός συνόρων και το πλασάρισμά τους στη φετινή βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ κρίνεται τουλάχιστον απογοητευτικό όπως και η γενικότερη αγωνιστική τους παρουσία. Με δύο προπονητές που αμφισβητούνται έντονα, με ρόστερ που επιδέχονται πολλές διορθώσεις και με την εσωστρέφεια και την γκρίνια να αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στην βελτίωση των συνθηκών που λειτουργούν, οι δύο ομάδες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μέσα από την επικείμενη κόντρα τους, που όμως δεν αποτελεί μια παραδοσιακή κόντρα όπως αυτή της Φιορεντίνα προς τη Γιουβέντους ας πούμε. Πάντως και επί της ουσίας, το ματς στο Μπιλμπάο είναι κομβικό για την επόμενη μέρα τους αφού ο νικητής θα παίξει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.
Τόσο ο Ποστέκογλου όσο και ο Αμορίμ προσπάθησαν να βρούν ένα σταθερό σχήμα τον τελευταίο καιρό και οι εμφανίσεις στην διοργάνωση του Europa League υπήρξαν εμφανώς καλύτερες από αυτές στο πρωτάθλημα. Οι δύο κόουτς παίζουν ενδεχομένως και για τη θέση τους αλλά και πολλοί παίκτες θα πρέπει να προβληματίζονται αφού αναμένονται μεγάλες αλλαγές και στα δύο κλαμπ το ερχόμενο καλοκαίρι.
Είναι πολύ κρίσιμο το παιχνίδι από πολλές απόψεις και μοιάζει πολύ αμφίρροπο. Σίγουρα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα κομβικό για το αύριο των δύο ομάδων, το τελευταίο ματς του φετινού Europa League στις 21 Μαϊου στο Σαν Μαμές είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά.