Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Ερμιόνη Λαζαρίδου, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, με τη συζήτηση να περιστράφηκε γύρω από τις δύο νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Τα προγράμματα απολιγνιτοποίησης του ΔΑΜ είναι δύο: Το ένα αφορά επιχειρήσεις που άνοιξαν πριν την 1/1/21 και το δεύτερο αφορά υπό σύσταση επιχειρήσεις ή που στάθηκαν μετά την 1/1/21. Αφορούν τη Δ. Μακεδονία και τους υπό μετάβαση δήμους. Για το νομό Κοζάνης ο προϋπολογισμός του πρώτου έργου είναι 6,2 εκ. ευρώ και για το δεύτερο πρόγραμμα είναι στα 4.5 εκ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός σε αυτά τα προγράμματα είναι θετικό ότι χωρίζεται ανά νομό, άρα ο «κουβάς» των χρημάτων χωρίζεται, ωστόσο όπως λέει η ίδια, τα χρήματα δεν επαρκούν για όλους. Τα εν λόγω προγράμματα τα περίμεναν οι επιχειρήσεις «πως και πως» και δημιουργούν ερωτηματικά στους επιχειρηματίες.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τόνισε η ίδια, καθώς εκτινάχθηκε με την έκδοση της πρόκλησης, όμως πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα για την σωστή υποβολή πρότασης και την ορθή υλοποίησης επένδυσης.
Τα χρήματα δεν αφορούν σε βοήθεια, αλλά απαιτείται αντικείμενο επένδυσης, είπε η κ. Λαζαρίδου, λέγοντας πως θα πρέπει να το κάνουν οι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν μια επένδυση μέσα στην επόμενη 3ετία ή 5ετία. Θα πρέπει να υπάρχει, αφενός αντικείμενο επένδυσης και χρήματα, καθώς το 30% της επένδυσης θα πρέπει να υπάρχει στον υποψήφιο επενδυτή. Τα χρήματα, όσο περισσότερα είναι στο λογαριασμό του υποψηφίου, τόσο περισσότερη βαθμολογία λαμβάνει.
Η βαθμολογία θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 65 στα 100, γεγονός που θα «κόψει» σε αιτήσεις αρκετούς, είτε λόγο οικονομικών στοιχείων παλαιοτέρων ετών, αλλά και γιατί πρέπει να αυξήσει τους εργαζόμενους κατά ένα άτομο (8ωρο / πενθήμερο), όπως και η διατήρηση του προσωπικού του (ενώ δίνεται βαθμολογία για περισσότερες προσλήψεις). Αυτό προβληματίζει τους επαγγελματίες, με το εν λόγω να είναι προαπαιτούμενο στο πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση του δείκτη της απασχόλησης, σημειώνει. Ωστόσο η μισθοδοσία των ατόμων αυτών δεν είναι επιδοτούμενη, ενώ ερωτηματικό είναι και το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε απόλυτα έτοιμους επιχειρηματίες, έχουν σχεδόν έτοιμη σχεδιασμένη την επένδυση, γιατί όταν θα εγκριθούν πρέπει να υλοποιηθεί το 40% της επένδυσης μέσα σε 6 μήνες και όλη την επένδυση μέσα σε ένα χρόνο, με τον προϋπολογισμό της επένδυσης να είναι το μέγιστο στις 100.000 ευρώ.
Η κ. Λαζαρίδου εξήγησε επί μέρους προαπαιτούμενα του προγράμματος, όπως οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που αποτελούν κριτήριο για το 30% της επένδυσης (π.χ. μονώσεις, μονώσεις σωληνώσεων, αντικατάσταση λεβήτων, διαχείριση αποβλήτων, αντλίες θερμότητας, λάμπες, αυτόνομα Φ/Β, αυτοκίνητο ηλεκτρικό επαγγελματικό κ.α.).
Οι αιτήσεις για τα προγράμματα ανοίγουν 8/2 και λήγουν 8/4, ωστόσο για τους απόλυτα έτυμους υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον, με την κ. Λαζαρίδου να λέει πως τα χρήματα δεν θα επαρκέσουν για το Ν. Κοζάνης.
Για το «αγκάθι» του προσωπικού, η κ. Λαζαρίδου απάντησε πως για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις δεν είναι πρόβλημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μετατροπή ατομικών επιχειρήσεων και μετατροπή ανέργων σε επιχειρήσεις.