«Συγκινημένη» από την επίδειξη «κοινωνικής ευθύνης και το πρόσωπο ευαισθησίας και αλληλεγγύης προς το Δήμο Τρίπολης» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. που αποδέχθηκε το αίτημα του ως άνω Δήμου για μεταφορά και διάθεση 5.000 τόνων σκουπιδιών προς ταφή στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, αναζήτησα πληροφορίες για την εν λόγω εταιρία στην ηλεκτρονική της σελίδα. Αν και η ιστοσελίδα της δεν είναι πλήρως ενημερωμένη ως θα έπρεπε, καθόσον δεν δίνει στοιχεία για τις ετήσιες δραστηριότητές της, παρά μόνο πίνακες που αφορούν κάποια έτη της προηγούμενης δεκαετίας, εντούτοις συνέλεξα τα εξής γενικά στοιχεία:
Μέτοχοι της εταιρίας είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των τεσσάρων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.
Λειτουργούν δέκα (10) Τοπικές Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΜΔΑ), από μία σε Φλώρινα, Αμύνταιο, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Τσοτύλι, Σιάτιστα, Σέρβια, Γρεβενά, Δεσκάτη. Κάθε μήνα στις ΤΜΔΑ μεταφορτώνονται 10.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων που τροφοδοτούν τις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ). Καθημερινά διατίθενται 400 τόνοι απορριμμάτων και εξυπηρετούνται οι ανάγκες των 300.000 κατοίκων της Περιφέρειας.
Εν ολίγοις, μαζεύτηκαν οι Δήμαρχοι και οι Τοπικές Ενώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνέστησαν μία ανώνυμη εταιρία, μάζεψαν και μαζεύουν τα σκουπίδια τους καθημερινά και τα φέρνουν να τα θάψουν στα ορυχεία της Δ.Ε.Η. όπου λειτουργούν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας.
Αν ήμουν κι εγώ Δήμαρχος Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και λοιπών Δήμων της Περιφέρειας θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη από το «σπουδαίο έργο» που επιτελεί η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Μακριά τα σκουπίδια μου από το σπίτι μου και όπου θέλει ας είναι…
Δεν μας φτάνει ο βιασμός που δέχεται η γη μας από τη Δ.Ε.Η., της δίνουμε το τελειωτικό χτύπημα με τα σκουπίδια όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας… και όχι μόνο.
Φαντάζομαι την ίδια «κοινωνική ευθύνη, ευαισθησία και αλληλεγγύη» επέδειξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. όταν αποδέχτηκε και τα σκουπίδια του Δήμου Βέροιας. Παρ΄ όλο που σκοπός της εταιρίας είναι η «εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», όπως προκύπτει από την Περίληψη του Καταστατικού της που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2506/ 18-5-1998 τ. Α.Ε. & Ε.Π.Ε., που αορίστως στην ιστοσελίδα της εταιρίας αναγράφεται ως ΦΕΚ (1998). Η απόφαση για τη διαχείριση απορριμμάτων άλλης Περιφέρειας πρέπει να προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της εταιρίας και να μην λαμβάνεται σύμφωνα με την «ευαισθησία» του εκάστοτε Διοικητικού της Συμβουλίου διότι τίθεται θέμα νομιμότητας.
Και δεν φτάνουν μόνο τα σκουπίδια της Βέροιας. Με την αριθμ. 2α/2-3-2015 απόφασή του (δημοσιευμένη την 4-3-2015 στην ιστοσελίδα «Kalimera Arkadia»), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Τρίπολης για την ταφή των σκουπιδιών του στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, κατά πλειοψηφία. Όχι, δεν μειοψήφησε ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας και Αντιπρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Πολυχρονίδης. Μειοψήφησαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης και η Αντιδήμαρχος Κοζάνης Ελένη Τασοπούλου, Μέλη του Δ.Σ. Αυτοί μειοψήφησαν όχι για να μην ταφούν οι 5.000 τόνοι σκουπιδιών της Τρίπολης στον τόπο μας, αλλά για να ταφούν 3.000 τόνοι! Απών ήταν ο Δήμαρχος Γρεβενών Γεώργιος Δασταμάνης, Μέλος του Δ.Σ.
Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν αν κάποιος άφηνε τα σκουπίδια του καθημερινά στην πόρτα του σπιτιού σας; Αν σας πλήρωνε 25 € θα ήταν καλά; Γιατί τόσο κοστολογούν από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. τον κάθε τόνο σκουπιδιών που εναποθέτουν στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.
Οι επιπτώσεις του ενταφιασμού των σκουπιδιών αφορούν τόσο τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, όσο και τους κατοίκους της Κοζάνης. Το σημείο ταφής απέχει εξίσου από τις δύο πόλεις. Η ίδια γη μας θρέφει, η ίδια γη μολύνεται, τις ίδιες συνέπειες θα υποστούμε.
Οι κάτοικοι του Λεβιδίου Αρκαδίας που αντιδρούν στην απόθεση σκουπιδιών του Δήμου Τρίπολης στον παλαιό ΧΑΔΑ για πολλές ημέρες βρίσκονται στην είσοδο της χωματερής και περιφρουρούν τον χώρο.
Ο καθένας φροντίζει τον τόπο του. Ας φροντίσει ο καθένας και τα σκουπίδια του.
Είναι άξιο απορίας πώς εξαρχής δέχθηκαν οι Δήμαρχοι Πτολεμαΐδας και Κοζάνης να συσταθεί η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. και να λειτουργεί εις βάρος του τόπου μας, πώς της το επέτρεψαν οι Δήμαρχοι που τους διαδέχθηκαν τόσα χρόνια και πώς της το επιτρέπουν οι σημερινοί Δήμαρχοι να το πράττει ακόμη.
Η εταιρία ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε πρέπει να λυθεί. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, εφόσον υφίστανται, μπορούν να λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα κοινοτικά κονδύλια για την επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, μπορούν να διατεθούν για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μικρότερη εμβέλειας στις άλλες περιφερειακές ενότητες. Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. μπορεί να «διοχετεύσει την ευαισθησία του» και να μεταφέρει την τεχνογνωσία του στους Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών για να συστήσουν τις δικές τους μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, στις δικές τους περιφερειακές ενότητες. Όταν αυτό συμβεί, αναρωτιέμαι εάν οι Δήμαρχοι Καστοριάς, Φλώρινας Γρεβενών, που απαρτίζουν μεταξύ άλλων, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε., θα επιδεικνύουν την ίδια κοινωνική ευθύνη, το ίδιο πρόσωπο ευαισθησίας και αλληλεγγύης.