Αρχική > Slider > Τα πάνω-κάτω από την ΕΕ για την παράταση σε Καρδιά και Αμύνταιο

Τα πάνω-κάτω από την ΕΕ για την παράταση σε Καρδιά και Αμύνταιο

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Κοντά ποδάρια φαίνεται να είχε το αντάρτικο με τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα για την παράταση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, πέραν των επιτρεπόμενων. Μια απόφαση που αν και ήρθε ως σωτήρια έστω και την τελευταία στιγμή, ήρθε να καλύψει την απραξία ετών αλλά και την απουσία επικαιροποιημένου ενεργειακού σχεδιασμού.

Όπως διαβάζουμε στην Εφημερίδα Καθημερινή, η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν διάφορες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: «Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την παρέκκλιση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Αμύνταιου και της Καρδιάς από την ενωσιακή νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες δεν πληρούν τους όρους της οδηγίας. Επιπλέον, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε προκειμένου να χορηγούνται τέτοιες παρεκκλίσεις, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.»

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς, το ότι είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί η χώρα μας αντιμέτωπη με τις συνέπειες της λήψης της μονομερούς αυτής απόφασης. Το «μάρμαρο» της πληρωμής των προστίμων, ή των κατηγοριών στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα πληρώσει όπως είναι αναμενόμενο η νέα Κυβέρνηση, η οποία εκτός του θέματος αυτού, έχει αναλάβει να διαχειριστεί στο σύνολο της την καυτή πατάτα της υπό χρεωκοπία ΔΕΗ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτσαλος μονομερής χειρισμός του θέματος της Καρδιάς και του Αμυνταίου από τον Γιώργο Σταθάκη, ήταν ένας από τους λόγους που μείωσαν τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας, στην κουβέντα για την ένταξη της 5ης Μονάδας στο καθεστώς των ΑΔΙ.

Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση γεννά ανησυχίες για την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των 2 μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 


Διαβάστε όλα τα άρθρα του «Επίκαιρου» εδώ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team