Τρία ερωτήματα, οι απαντήσεις στα οποία θα κρίνουν και την υλοποίηση της επένδυσης στην Μελίτη Φλώρινας, απασχολούν τους Κινέζους της CMEC.
Τα ερωτήματα αυτά αφορούν το πόσες ώρες θα λειτουργεί η “Μελίτη ΙΙ” σε ετήσια βάση, σε τι τιμή θα αμοίβεται η μονάδα, και από που θα βρεθούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού που θα καταναλώνει.
Σε αυτά τα ζητήματα εστίασε στην πρόσφατη επίσκεψή του στα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της “Μελίτη Ι” στη Φλώρινα, το τεχνικό κλιμάκιο της CMEC, όπου και αποτύπωσε με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τις υπάρχουσες υποδομές, και την κατάσταση των ορυχείων που θα αναλάβουν την τροφοδοσία της “Μελίτη ΙΙ”.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και το υλικό το οποίο έχει προσκομίσει στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ, θα αποτελέσουν το υλικό για την σύνταξη μιας έκθεσης συμπερασμάτων από τους τεχνικούς της CMEC, προκειμένου και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Δείγμα πάντως της κινητικότητας γύρω από το έργο, είναι και το γεγονός ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα, επισκέφτηκε την μονάδα “Μελίτη Ι”, και συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος επίσης βρίσκονταν στην περιοχή, ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα Ζου Ξιαολί. Επίσκεψη στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι η λιγνιτική μονάδα “Μελίτη ΙΙ” είναι στρατηγικής σημασίας για τους Κινέζους τηςCMEC, ο ισχυρός άνδρας της οποίας Ζανγκ Τσαν είχε βρεθεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα οπότε και υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας με την ΔΕΗ.
Τα ερωτήματα ωστόσο που θέτουν οι Κινέζοι (ώρες λειτουργίας μονάδας, τιμή στην οποία θα αμείβεται, κλπ), εξαρτώνται από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τις αλλαγές που θα φέρει το Target Model στην χονδρεμπορική αγορά, και όχι από την ΔΕΗ.
Δεδομένου ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η “Μελίτη ΙΙ” δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από 4-5 χρόνια, δηλαδή το 2021-2022, η λειτουργία της, επομένως και η αμοιβή της, θα διέπεται από τους νέους κανόνες λειτουργίας του Target Model.
Στις αλλαγές που θα επιφέρει ως προς το τιμολογιακό σκέλος, (και όχι μόνο), το Target Model όταν και θα τεθεί σε λειτουργία από το 2018 και μετά, εστίασε και το κλιμάκιο των ανθρώπων της CMEC, υπό τον διευθυντή ανάπτυξης επιχειρήσεων, Ουάνγκ Τσινγουέι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Κινέζοι επέμεναν να μάθουν αν η μονάδα θα μπορεί να κάνει απευθείας διμερή συμβόλαια με τους μεγάλους καταναλωτές, καθώς και για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο καθεστώς συγκριτικά με το υφιστάμενο ανώτατο πλαφόν των 300 ευρώ/ MWh, που ισχύει στην προημερήσια αγορά, προκειμένου να προφυλάσσονται οι συμμετέχοντες από ακραίες διακυμάνσεις.
Ολα τα παραπάνω, μαζί με τις διαθέσιμες και εκμεταλλεύσιμες ποσότητες λιγνίτη στα πέριξ της Μελίτη ορυχεία, καθώς και στη σχέση εξόρυξης που σήμερα είναι 5 προς 1, (δηλαδή για να εξορυχθεί 1 τόνος λιγνίτη εξορύσσονται 5 κυβικά μέτρα άγονων υλικών), θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της CMEC.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…