Η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, οι διάφοροι σύλλογοι και φορείς κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν ένα γιορτινό κλίμα τις μέρες αυτές, ελπίζοντας αυτό να περάσει και στους πολίτες.
Κάτι που σίγουρα χρειαζόμαστε, αφού η ανάγκη αυτή προκύπτει από τα ευρήματα και των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης που δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζεται απογοητευμένο, ανήσυχο, θυμωμένο κ.τ.λ.
***
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι δείχνει η τελευταία μέτρηση της εταιρείας Realpolls που έγινε για λογαριασμό του star.gr, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, διεξήχθη το διάστημα από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου και σε δείγμα 2.289 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.
Στην ερώτηση «ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η χώρα αυτή τη στιγμή» οι ερωτώμενοι είχαν το δικαίωμα δύο επιλογών και οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν οι εξής:
– Απογοήτευση 48%
– Ανησυχία/Φόβος/Άγχος 32,8%
– Αγανάκτηση 26,8%
– Θυμός 20,6%
– Αισιοδοξία/Ελπίδα 18,8%
– Στεναχώρια/Λύπη 14,9%
– Ικανοποίηση 7,8%
– Ασφάλεια 4,7%
– Ευημερία 1,6%
– Ενθουσιασμός 0,3%
– Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ 0,9%
***
Από τα παραπάνω ευρήματα βλέπουμε πως οι μισοί, περίπου, Έλληνες, κάτοικοι της χώρας, αισθάνονται απογοήτευση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 32,8%, ανησυχεί, φοβάται, ή νιώθει άγχος.
Σημαντικά είναι και τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν πως αισθάνονται αγανάκτηση (26,8%) ή θυμό (20,6%).
Αντιθέτως, είναι πολύ λιγότεροι όσοι διακατέχονται από θετικά συναισθήματα όπως είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα (18,8%), η ικανοποίηση (7,8%) και η ασφάλεια (4,7%).
***
Όσο για ενθουσιασμό, τον οποίο νιώθει μόλις το 0,35 των ερωτηθέντων, τι να πει κανείς.
Παρόλο που ως λαός ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μας είναι ότι ενθουσιαζόμαστε εύκολα (σ. σ. και το ίδιο εύκολα απογοητευόμαστε) αυτή την περίοδο μας λείπει, γενικώς, αυτό το συναίσθημα.
***
Αν λάβουμε, λοιπόν, υπόψη μας όλα τα παραπάνω ίσως βρούμε μια εξήγηση και γιατί στο ερώτημα των ίδιων πολιτών «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», τα κόμματα συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά και φαίνεται να προτιμώνται ορισμένα κόμματα που δεν μας έχουν παρουσιάσει ακόμα κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ή την πολιτική τους πρόταση με την οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.
Έτσι, η έρευνα έδειξε ότι τα διάφορα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26,4%
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 13,4%
ΚΚΕ 5,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,9%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 5,9%
ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 5,7%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 5,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,8%
ΜΕΡΑ25 2,6%
ΝΙΚΗ 2,1%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,6%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1,2%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%
ΛΕΥΚΟ 0,9%
«ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ» 0,4%
«ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ» 14,5%
«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ/ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ» 1,5%
***
Η κλασική και τετριμμένη φράση που χρησιμοποιούμε πάντα είναι πως κάθε μέτρησης της κοινής γνώμης είναι απλώς η φωτογραφία της στιγμής.
Πράγματι έτσι είναι.
Μόνο που τον τελευταίο καιρό βλέπουμε στις διάφορες δημοσκοπήσεις να επαναλαμβάνεται η ίδια «φωτογραφία», με μικρές και επουσιώδεις διαφορές.
***
Διαπιστώνουμε σταθερά την απογοήτευση του κόσμου από το πολιτικό μας σύστημα, κάτι που, η λογική λέει πως, ίσως να πηγάζει από την αδυναμία των πολιτικών μας δυνάμεων, εκείνων που κυβερνούν να αποδείξουν ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας και όσων βρίσκονται στην αντιπολίτευση ότι είναι πραγματικά σε θέση να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που να μπορεί να πείσει μια μεγάλη μερίδα των πολιτών πως είναι και το κατάλληλο για να δώσει την πρέπουσα λύση στα προβλήματα μας.
Κάπως έτσι, λοιπόν, προκύπτει η απογοήτευση, η ανασφάλεια και όλα τα άλλα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία στη συνέχεια οδηγούν και σε επιλογές κομμάτων, έστω και προσωρινά και μέσω των δημοσκοπήσεων, που σε άλλες περιπτώσεις ίσως να μην έκαναν οι πολίτες.
Αλληλένδετα είναι όλα και το ένα οδηγεί στο άλλο, είτε μας αρέσει είτε όχι…