Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Νέα μέτρα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και καθοριστικές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αποφάσεις για το Ασφαλιστικό, καλείται να λάβει από τα μέσα του Οκτωβρίου και το αργότερο έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.
Με βάση τη 3ο Μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όσα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι («μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, απονομή νέων χαμηλότερων κατώτατων συντάξεων χωρίς το προνοιακό τμήμα έως τα 67) και, ταυτόχρονα, να υλοποιήσει 12 προαπαιτούμενα εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν κατορθώσει να βρει, σε αυτό το διάστημα, «αντίβαρα» – δημοσιονομικά ισοδύναμα για… όλα τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και, κωδικοποιημένα, έχουν ως εξής:
1. Η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το συνταξιοδοτικό το 2016. Αν η δαπάνη αυτή χρειαστεί να εξοικονομηθεί από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, αυτές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 6% εφόσον η περικοπή γίνει, υπό τη μορφή εισφοράς, από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης.
2. Η αποσαφήνιση των κανόνων επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67. Πρόκειται για τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία με βάση τον ν. 3861/10 ισχύουν για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ φέτος) μόνο σε ανασφάλιστους και όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης. Αν, ωστόσο, συμφωνηθεί διαφορετικά (π.χ. μέσα από ένα νέο Ασφαλιστικό που θα προβλέπει ανταποδοτική + εθνική σύνταξη), το κράτος θα συμπληρώνει τη διαφορά για όσους έχουν χαμηλή ανταποδοτική σύνταξη, με βάση εισοδηματικά κριτήρια (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, μετοχές κ.ά., όπως ισχύει για το ΕΚΑΣ).
3. Η έκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή όχι μόνο του ν. 3863/10, αλλά και των νέων νόμων που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 62 για 40 χρόνια για πλήρη ή για μειωμένη σύνταξη με λιγότερα έτη και στα 67, επιβολή επιπλέον μείωσης 10% σε όσους αποχωρούν πρόωρα κ.ά.).
4. Η ψήφιση νέων παραμετρικών αλλαγών για τη στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, περιλαμβανομένων των εισφορών και των συντάξεων του ΟΓΑ.
5. Η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για τους αυταπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα και ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών, σε κάθε περίπτωση.
6. Η αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων που ισχύουν στα ασφαλιστικά ταμεία (π..χ στο πρώην ΤΕΒΕ δίνεται μπόνους 220 ευρώ) με βάση τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων και λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα για εργασία και καταβολή εισφορών.
7. Η πλήρης ενοποίηση στο ΙΚΑ των συνταξιοδοτικών ταμείων έως το Δεκέμβριο και η κατάργηση, σε τρία χρόνια, όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους.
8. Η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των εισφορών σε όσα Ταμεία τα έσοδα στηρίζονται σε κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι καταργούνται ολοσχερώς μετά τις 31 Οκτωβρίου.
9. Η σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο ΟΓΑ.
10. Η εξεύρεση αντισταθμιστικών – ισοδύναμων μέτρων (περίπου 4 δισ. ευρώ) για την απόφαση του ΣτΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κατάστασης των Ταμείων, οι παρακρατήσεις θα επανανομοθετηθούν με «επαρκή αιτιολόγηση» ώστε να μην καταπέσουν ξανά στα δικαστήρια.
11. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους έως τον Δεκέμβριο του 2019 αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.
12. Η προετοιμασία για την ενσωμάτωση της δήλωσης, πληρωμής και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση (θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τα τέλη του 2017).
πηγή: http://www.imerisia.gr