Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών επιχειρήσεων και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι στις προτεραιότητες της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Η ΕΔΕΥΑ πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης, περιφερειακή σύσκεψη των ΔΕΥΑ Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου, κατά την οποία ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, παρουσίασε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Ποιότητα Νερού και την Συγκριτική Αξιολόγηση των ΔΕΥΑ. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Κοζάνη οι εκπρόσωποι όλων των ΔΕΥΑ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, γιατί προσπαθούμε να εντάξουμε στη φιλοσοφία των στελεχών μας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. Εξήγησε ότι ο οργανισμός έχει ετοιμάσει δύο εργαλεία: Το ένα είναι η Συγκριτική Αξιολόγηση των ΔΕΥΑ, στο οποίο συμμετέχουν μόνο 22 ΔΕΥΑ και από την περιοχή μόνο η Κοζάνη και το Αμύνταιο. Το άλλο είναι το Δελτίο Παρακολούθησης Πόσιμου Νερού, όπου εκεί η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, καθώς συμμετέχουν, περίπου 98 ΔΕΥΑ.
Παρουσιάζοντας τα δύο αυτά εργαλεία, ο Γ. Μαρινάκης, είπε: «Με το πρώτο, στην ουσία βάζουμε στοιχεία και έτσι υπάρχει μία εσωτερική αξιολόγηση συστημάτων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τι καλό γίνεται που και τι δεν γίνεται καλά κάπου. Ώστε να μπορούμε μέσα από την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας να γινόμαστε καλύτεροι. Όλοι δηλαδή να φτάνουν σε ένα υψηλό επίπεδο.
Από την άλλη μεριά να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις, όπως έγινε τώρα με τον «Φιλόδημο», εντοπίζοντας τα βασικά προβλήματα που οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους ή με την ανταποδοτικότητα, γιατί μετά τον Καλλικράτη παρέλαβαν όλες οι ΔΕΥΑ των μεγάλων πόλεων μία κατάσταση με τέτοιες συνθήκες, οι οποίες από πλευράς διαχείρισης περιβάλλοντος και νερού, είναι σε νηπιακό επίπεδο. Όλα αυτά τα θέματα μέσα από το Σύστημα Εσωτερικής Αξιολόγησης θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».
Μιλώντας για το δεύτερο εργαλείο, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία βάση δεδομένων, με την οποία πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η ποιότητα του νερού. Παρακολουθούμε με τακτικές αναλύσεις όλες τις πηγές σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει μία ενιαία βάση. Θα μπορεί ο επισκέπτης μιας περιοχής να γνωρίζει την ποιότητα του νερού που θα έχει, αν πρέπει να πίνει εμφιαλωμένο ή από το δίκτυο του δήμου, το οποίο πολλές φορές είναι πολύ πιο ασφαλές και πιο υγιεινό από τα νερά του εμπορίου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κι’ εμείς σαν ΔΕΥΑ θα παρακολουθούμε διαχρονικά την ποιότητα των νερών μας, θα βλέπουμε πού οι δείκτες μεταβάλλονται επί τω βελτίω ή επί τα χείρω, οπότε πρέπει να πάρουμε μέτρα. Πού πρέπει να σταματήσουμε την υδροδότηση, πού πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις, πού πρέπει να διεκδικήσουμε κονδύλια για νέα έργα για την αξιοποίηση των υπογείων ή και των επιφανειακών νερών».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης, υπογράμμισε ότι «η δουλειά που κάνουν οι ΔΕΥΑ είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί αφορά το μέλλον, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση του νερού με τα πιο ενεργοβόρα συστήματα, με υπεραντλήσεις ή με υπεραρδεύσεις. Θα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον κόσμο και να τον εξηγούμε με τρόπο επιστημονικό και πρακτικό για να μπορεί να αντιλαμβάνεται ποια είναι τα νέα κελεύσματα των εποχών και να συμμορφωνόμαστε. Αρκεί να σας πως ότι το νερό που χρησιμοποιούμε, από τις 100 μονάδες, τις 80 διαθέτουμε για την άρδευση, αλλά απ’ αυτές οι 67 σπαταλώνται χωρίς λόγο. Και δεν είναι μόνο ότι χάνεται το νερό, δημιουργούμε προβλήματα στα εδάφη και στον υδροφόρο ορίζοντα μεταφέρουμε τα λιπάσματα μέχρι την καρδιά της γης, κάτι που είναι παράλογο».
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κοζάνης Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε ότι «το Σύστημα Συγκριτικής Αξιολόγησης μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορεί να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην πορεία και στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Μας βοηθά να επιλέγουμε και να προκρίνουμε τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε οι αδύνατες ΔΕΥΑ να γίνονται καλύτερες και να κάνουν παρεμβάσεις προς το συμφέρον των πολιτών.