Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Σύντομη αναδρομή στις πρώτες εφημερίδες του νεοελληνικού κράτους- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Σύντομη αναδρομή στις πρώτες εφημερίδες του νεοελληνικού κράτους- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η γέννηση της ελληνικής εφημερίδας τοποθετείται στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή της διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού. Ο ελληνισμός της Διασποράς ασχολείται με την έκδοση ελληνικών εντύπων, ενώ με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ελληνικά τυπογραφεία στήνονται σε πόλεις της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών.

 

«Εφημερίς»

Η πρώτη εφημερίδα που εκδιδόταν στη Βιέννη ήταν η «Εφημερίς» των αδερφών Μαρκίδων Πούλιου, το χρονικό διάστημα 1790-1797. Τα δύο αδέρφια (Μαρκίδες = γιοι του Μάρκου) ήταν τυπογράφοι από την Σιάτιστα και στενοί συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου. Το τυπογραφείο τους, στο οποίο τυπώθηκαν τα περισσότερα έργα του Ρήγα, έκλεισε από τις αυστριακές αρχές, μετά τη σύλληψή του. Φύλλα της Εφημερίδος βρίσκονται στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

«Σάλπιγξ  Ελληνική»

Η πρώτη εφημερίδα στην επαναστατημένη Ελλάδα εκδόθηκε την 1η  Αυγούστου 1821 στην Καλαμάτα με το όνομα «Σάλπιγξ  Ελληνική» και τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη.

 

«Απόλλων»

Η εφημερίδα Απόλλων εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ύδρα στις 11 Μαρτίου του 1831. Ο στόχος αυτής της εφημερίδας δεν ήταν απλώς η ενημέρωση αλλά η αντιπολίτευση στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Οι αυταρχικές επιλογές του Κυβερνήτη όσον αφορά την διακυβέρνηση του κράτους προκαλούσαν έντονη δυσαρέσκεια και την αντίδραση του λαού. Έτσι, όταν επιτεύχθηκε ο σκοπός, η δολοφονία του Καποδίστρια, η εφημερίδα Απόλλων σταμάτησε να εκδίδεται!

 

«Καιροί»

Η εφημερίδα «Καιροί», ημερήσια πολιτική εφημερίδα, εκδίδεται στην Αθήνα από το 1872-1923. Στην εφημερίδα αυτή φιλοξενήθηκαν ανυπόγραφα τα άρθρα του Χαρίλαου Τρικούπη εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Α’ με τους τίτλους «Τις πταίει» και «Παρελθόν και Ενεστώς».

 

«Εφημερίς»

Η «Εφημερίς» ήταν η πρώτη καθημερινή πολιτική εφημερίδα που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1873. Αρχισυντάκτης της υπήρξε ο Δημήτρης Κορομηλάς σε συνεργασία με τον Α. Παπαδιαμάντη ο οποίος ήταν ο αρθρογράφος. Έπαιρνε θέση στα γεγονότα της εποχής της και συγκεκριμένα  το 1880 υποστήριζε τον Χ. Τρικούπη στις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα στη συγκεκριμένη εφημερίδα. Η έκδοση της έληξε το 1922.

«Ακρόπολις»

Η «Ακρόπολις» είναι αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. Ιδρύθηκε το 1883 και συνέχισε  να εκδίδεται μέχρι τις μέρες μας. Ήταν φιλελεύθερη και αντιπροσώπευε προοδευτικές ιδέες. Το 1901, συντηρητικοί καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου κατέστρεψαν τα τυπογραφεία της εφημερίδας, μετά την δημοσίευση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα.

 

Σήμερα, αν και οι πηγές ενημέρωσης έχουν αυξηθεί, οι περισσότερες εφημερίδες συνεχίζουν να κυκλοφορούν και με ηλεκτρονική μορφή παραμένοντας ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης με διαχρονική  αξία και σπουδαιότητα.

Πηγές: www.historical-quest.com/     el.wikipedia.org

 

Άννα Ανδρεοπούλου Γ1

Πελαγία Σακελλάρη Γ1

Μαρία Δοξάκη Γ1

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Joey Tempest – A Place To Call Home (1995)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι σου Βέροια: ...