Αρχική > Slider > Σύννεφα στα οικονομικά της ΑΝ.ΚΟ. – Μειώσεις αποδοχών πρότεινε η διεύθυνση της εταιρίας – Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την πρόταση και πραγματοποιούν γενική συνέλευση του σωματείου

Σύννεφα στα οικονομικά της ΑΝ.ΚΟ. – Μειώσεις αποδοχών πρότεινε η διεύθυνση της εταιρίας – Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την πρόταση και πραγματοποιούν γενική συνέλευση του σωματείου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σύννεφα εμφανίστηκαν πάνω από την ΑΝ.ΚΟ. η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η διεύθυνση της εταιρίας πρότεινε στους εργαζόμενους να δεχθούν μείωση των αποδοχών τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ωστόσο το σωματείο των εργαζομένων που προσδιόρισε γενική συνέλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να απαντήσει αρνητικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos», μόλις προχτές η διεύθυνση της εταιρίας έστειλε εγγράφως την πρόταση στη διοίκηση του σωματείου, με την οποία προτείνει μείωση των βασικών αποδοχών κατά 11,11%, δηλαδή από 670 ευρώ που είναι ο βασικός μισθός να πάει στα 600 ευρώ. Παράλληλα, σημειώνει ότι η διαφορά θα καλυφθεί με «διατακτικές» δηλαδή με κουπόνια για προμήθεια προϊόντων, κάτι που εφαρμόζουν ήδη πολλές επιχειρήσεις και αποτελεί πλέον προσφιλή μέθοδο. Η διεύθυνση της ΑΝ.ΚΟ. κατέθεσε την παραπάνω πρόταση, καθώς το λειτουργικό κόστος της εταιρίας θεωρείται υψηλό. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της εταιρίας, το παραγόμενο προϊόν υπολείπεται κατά πολύ του λειτουργικού κόστους, με το άνοιγμα της ψαλίδας να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Με άλλα λόγια οι λειτουργικές δαπάνες είναι αρκετά μεγαλύτερες από το παραγόμενο προϊόν.

Έτσι λοιπόν η διεύθυνση αναζητά τρόπους μείωσης του λειτουργικού κόστους. Με την ανωτέρω πρόταση εκτιμάται ότι αν ισχύσει για ένα έτος θα εξοικονομηθούν περί τις 60.000 ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αν συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά η εξοικονόμηση πολλαπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει σε περίπου 170.000 ευρώ. Επίσης, οι ιθύνοντες της εταιρίας υπολογίζουν και σε τρεις – τέσσερις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες θα μειώσουν κατά τι περαιτέρω το λειτουργικό κόστος. Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν αποτελεί λύση και ούτε μπορεί να μειωθεί άλλο το λειτουργικό κόστος, το οποίο φυσικά δεν δέχονται να προκύψει από τη μείωση των δικών τους αποδοχών. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια έγινε αιματηρή οικονομία για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της οικονομικής υπηρεσίας της ΑΝ.ΚΟ. λένε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων έχει φτάσει στο μάξιμουμ, κυριολεκτικά δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς οι εργαζόμενοι δίνουν το 100%. Το οξύμωρο εδώ, λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «είναι ότι ενώ η εταιρία αναγνωρίζει ότι τα δίνουμε όλα, έρχεται η διεύθυνση να μας …επιβραβεύσει με μείωση των αποδοχών, ενώ θα έπρεπε να μας δώσει αυξήσεις».

Πάντως, για την ώρα η ΑΝ.ΚΟ. δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αν δεν διευρύνει τον κύκλο εργασιών και δεν βελτιώσει τη σχέση παραγόμενου προϊόντος και λειτουργικού κόστους, θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα στο μέλλον. Στα αρνητικά καταγράφεται για τα έσοδα της εταιρίας η «εμπλοκή» του Τοπικού Πόρου και οι δυσκολίες στην εκταμίευση, καθώς η ΑΝ.ΚΟ. διαχρονικά είχε έναν μεγάλο κύκλο εργασιών από την συγκεκριμένη χρηματοδοτική πηγή.

Τέλος, προχτές το δ.σ. του σωματείου πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρίας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Ο Θ. Καρυπίδης τους είπε ότι «δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρόταση», προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω να φτάσουμε σ’ αυτό». Υπό το φως των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων, συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη η συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΝ.ΚΟ. και αναμένεται οι εργαζόμενοι να απορρίψουν την πρόταση μείωσης των αποδοχών τους.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας