Μία πολύ σημαντική συνεργασία επικυρώθηκε σήμερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την υπογραφή συμμετοχής του Ιδρύματος στο Διεθνές Πρόγραμμα «HUAWEI ICT ACADEMY».
Στην Κοζάνη βρίσκονται από χθες στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού της HUAWEI με επικεφαλής τον υπεύθυνο για τα Νότια Βαλκάνια, Chen Qingwei, με τον οποίο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, υπέγραψε σήμερα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.
Το εν λόγο πρόγραμμα είναι μία μη κερδοσκοπική σύμπραξη της εταιρείας με εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο και έχει ως στόχο την παροχή γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πιστοποίηση των φοιτητών με άμεσο αντίκρισμα στη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015, καθοδηγείται από την εταιρεία και υλοποιείται μέσα από ένα δίκτυο ακαδημιών, καθηγητών και φοιτητών.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για το ΠΔΜ, πραγματοποιείται μέσω του εργαστηρίου Δικτύων και προηγμένων υπηρεσιών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας, Μαλαματής Λούτα, ενώ είναι η 2η φορά που η HUAWEI υπογράφει συνεργασία με ελληνικό Πανεπιστήμιο.
«Όπως γνωρίζετε σε αυτή τη μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία το Πανεπιστήμιό μας αντιμετωπίζει προκλήσεις πρωτόγνωρες για Ελληνικό ίδρυμα τις οποίες προτίθεται να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες.
Το σημερινό είναι ένα μικρό βήμα και θέλουμε παρά πέρα συνεργασία ώστε να πειστούν σε μεταφορά δραστηριοτήτων στην περιφέρεια μας και να συνδράμουν ώστε να γίνουμε γνωστοί στην Κίνα.
Η Ψηφιακή μετάβαση είναι στόχος, υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο και της Ζώνης Καινοτομίας, ενώ ένα από τα εμβληματικά έργα στο εδαφικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία είναι το πράσινο υπερ- υπολογιστικό κέντρο( Green Data Center)», τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της HUAWEI, τόνισε το ενδιαφέρον της εταιρείας για συνεργασία με Ιδρύματα όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως η εταιρεία τρέχει το εν λόγο πρόγραμμα σε 900 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Ο Chen Qingwei, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «νιώθω ήδη ενεργειακός», ενώ έδειξε πλήρως ενημερωμένος για την πορεία μετάβασης της περιοχής:
«Ξέρω πως η Κοζάνη είναι το κέντρο των εξελίξεων και επιλέξαμε να συνεργαστούμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διότι επιλέγει καινοτόμες δράσεις, ενώ μας ενδιαφέρει πολύ η επένδυση στην πράσινη μετάβαση».
Οφέλη του προγράμματος για τους φοιτητές
Μέσω της Ακαδημίας, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν μαθήματα, καθώς και να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης. Η εκπαίδευση παρέχεται χωρίς κόστος για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές και αφορά εξειδικευμένους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς που σχετίζονται με αντικείμενα σπουδών του Πανεπιστημίου, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το Internet of Things (ΙοΤ), οι Υποδομές Cloud Computing, η Διαχείριση Big Data, τα Ασύρματα Δίκτυα (Wireless Networks), η Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, οι Τεχνολογίες 5G, και οι Επικοινωνίες Δεδομένων, Δρομολόγηση, Μεταγωγή (Data Communications, Routing and Switching).
Οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες, πρότυπο βιομηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία προσομοίωσης της βιομηχανίας ΤΠΕ και λαμβάνουν εκτενή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με online – offline μαθήματα και άλλο εκπαιδευτικό υλικό. Για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης της Huawei στα διδαχθέντα αντικείμενα, παρέχεται εκπτωτικό κουπόνι ή ακόμη και δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής.
Επιπλέον, μέσω της Ακαδημίας οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως είναι ο ICT Competition, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την εταιρεία Huawei,
διεκδικώντας αντίστοιχες διακρίσεις. Ανάλογα με την επίδοσή τους επίσης λαμβάνουν ευκαιρίες απασχόλησης ή / και υποτροφίες από τη Huawei.
Άλλος ένας στόχος της Huawei ICT Academy είναι η ανάδειξη ταλαντούχων φοιτητών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μέσω της πρωτοβουλίας ICT Talent Alliance Job Fair, που διοργανώνεται μέσω του προγράμματος, επιτυγχάνεται η άμεση διασύνδεση φοιτητών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΤΠΕ.
Ζήσης Πιτσιάβας