Με πλεόνασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ θα κλείσει το οικονομικό έτος 2017 για το Δήμο Εορδαίας, ο οποίος σημειωτέον φροντίζει να εξοφλά άμεσα τους προμηθευτές του.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolemeos.gr». «Αυτή τη στιγμή το πλεόνασμα του δήμου Εορδαίας για το 2017 υπολογίζω ότι θα υπερβεί το 1 εκατομμύριο ευρώ», ανέφερε ο κ. Ζαμανίδης ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση του δήμου, ενώ κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν αυτό το πλεόνασμα έγινε εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων του δήμου, απάντησε: «Το πλεόνασμα δεν δημιουργήθηκε μόνο από περιστολή δαπανών. Φυσικά περιστείλαμε δαπάνες, αλλά οφείλεται και στο ότι υπήρξε νοικοκύρεμα και κυρίως επειδή ελέγχονται οι δαπάνες και η σκοπιμότητά τους και για το λόγο αυτό ακριβώς μειώνονται πολλές φορές κάποιες δαπάνες. Γιατί, όταν ξέρει για παράδειγμα ένας επαγγελματίας -προμηθευτής του δήμου ότι θα πληρωθεί άμεσα, κι εμείς εξοφλούμε άμεσα όλους τους επαγγελματίες – προμηθευτές του δήμου -δεν υπάρχει περίπτωση να αργήσουμε πάνω από 2-3 μέρες ή μια βδομάδα το πολύ. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στην οποία κάτι που πρέπει να πληρωθεί να μην πληρωθεί από το δήμο, κι αυτό είναι και μια στήριξη της τοπικής αγοράς, κάνουμε πολλές φορές πολλά πράγματα με πολύ πιο οικονομικό τρόπο.»
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «είχαμε πλεόνασμα χωρίς να κάνουμε αύξηση των δημοτικών τελών για τέταρτη συνεχή χρονιά. Όχι μόνο δεν κάναμε αύξηση των τελών ούτε για το 2018, αλλά προχωρήσαμε και σε μείωση των τελών για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως είναι τα άτομα με αναπηρία σε ένα σημαντικό ποσοστό των τελών και παρ’ ότι αναμένουμε μεγάλη αύξηση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρειά μας νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.» Τόνισε επίσης πως «έχουμε αυξήσει ως δήμος πάρα πολύ τις δαπάνες για τα αδέσποτα. Μάς στοιχίζουν πάνω από 250.000 ευρώ το χρόνο για εμβόλια, κτηνιατρική περίθαλψη, στειρώσεις και την προμήθεια τροφής. Και τέτοια ποσά είναι τεράστια σε αυτές τις εποχές.»
Ο δήμαρχος Εορδαίας σημείωσε πως το πλεόνασμα άνω του ενός εκατομ. για το 2017 είναι πραγματικό, καθώς «λογιστικά φαίνεται πολύ μεγαλύτερο γιατί έχουν κατατεθεί χρήματα για έργα, όπως για παράδειγμα περί τις 700.000 για μελέτες της ΑΝΔΕΠ (της υπό εκκαθάριση πρώην Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου Πτολεμαΐδας) και σήμερα βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κινητικότητα, καθώς πάμε να συμφωνήσουμε με όλους όσους έχουν λαμβάνειν οφειλές από την ΑΝΔΕΠ.»
Στο ερώτημα πως σε τέτοιες δύσκολες εποχές ο δήμος Εορδαίας μπορεί για μια ακόμη χρονιά να παρουσιάζει οικονομικό πλεόνασμα ο κ. Ζαμανίδης απάντησε: « Η διαχείριση των οικονομικών είναι και τέχνη και τεχνική. Πρέπει κανείς να μπορεί να διαχειριστεί ό,τι πόρους έχει και μάλιστα να τούς διαχειριστεί όπως πρέπει, γιατί το μεγαλύτερο μυστικό στην οικονομική διαχείριση των δήμων είναι τα κονδύλια που έρχονται για ένα σκοπό να πηγαίνει το καθένα στο δικό του σκοπό χωρίς να μετατίθεται σε κάποιον άλλον για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες συγκυριακές, εκείνης της στιγμής. Αυτό συνήθως, το να μεταφέρονται κονδύλια από τον ένα σκοπό σε άλλο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους δήμους, το συνηθίζει και η οικονομική υπηρεσία και συνήθως το προτείνουν οι αιρετοί στην οικονομική τους υπηρεσία. Δέχθηκα πολλές τέτοιες προτάσεις αλλά δεν τις υιοθέτησα.»
Ο κ. Ζαμανίδης ανέφερε επίσης ότι το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισε ήταν τα χρήματα της Μαυροπηγής: «Τα χρήματα από την απαλλοτρίωση μπήκαν σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό που δεν τον ακουμπάει κανείς κι αυτή τη στιγμή είναι 7,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους τόκους. Ήταν 7.200.000 €, καθώς πληρώθηκαν οι δικηγόροι, και αυτή τη στιγμή με τους τόκους ανέρχονται σε 7,5 εκατομ. ευρώ.»
Το δεύτερο στο οποίο έδωσε βαρύτητα «ήταν η διαπραγμάτευση των τόκων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα επιτόκιο καλό -δεν υπήρχε- γιατί αυξάνει τα τακτικά σου έσοδα. Εκείνο που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι τα χρήματα που είναι π.χ. για επενδυτικές δραστηριότητες όχι μόνο να μην τα μετακινείς σε άλλες δραστηριότητες αλλά να μπορείς να τα αξιοποιείς για να καλύπτεις όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Δηλαδή, υπάρχουν ανάγκες οι οποίες μπορεί να είναι επενδυτικές δραστηριότητες, π.χ προμήθεια εξοπλισμού, συνηθίζεται όμως για ευκολία να πληρώνεται από ίδιους πόρους, αυτό όμως αποδυναμώνει την οικονομική διαχείριση του δήμου. Εάν όμως έχεις χρήματα για επενδυτικές δραστηριότητες και οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί επενδυτική δραστηριότητα πληρώνεται από αυτούς τους πόρους, τότε οι πόροι αυτοί δίνουν τη δυνατότητα να καλύψεις τις ανάγκες σου και να έχεις ένα πλεόνασμα, για να κάνεις οτιδήποτε.»