Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Συνάντηση της νέας Δημοτικής Αρχής Κοζάνης με τα Τοπικά Συμβούλια- Τι ζήτησαν οι Πρόεδροι

Συνάντηση της νέας Δημοτικής Αρχής Κοζάνης με τα Τοπικά Συμβούλια- Τι ζήτησαν οι Πρόεδροι

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Συνάντηση με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κοβεντάρειο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, παρουσία των διευθυντών των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των αντιδημάρχων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι αλλαγές που υπάρχουν στα καθήκοντα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, σε σχέση με την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Χαρακτηριστικό αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου είναι η εκλογή πολλών νέων ανθρώπων ως πρόεδροι και μέλη στα συμβούλια των κοινοτήτων, συνεπώς ένας στόχος της συνάντησης ήταν να επικεντρωθεί σε διαδικαστικού τύπου ζητήματα.

Οι διευθυντές των υπηρεσιών ενημέρωσαν τους προέδρους των κοινοτήτων για τις αρμοδιότητές τους, τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν, τον τρόπο που θα συνεργάζονται με τον Δήμο. «Με το ξεκίνημα αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου είναι επιθυμητό να ξεκινήσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο Λάζαρος Μαλούτας στον «Π», προσθέτοντας πως έχει οριστεί αντιδήμαρχος δημοτικών διαμερισμάτων για να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Στην κεντρική του εισήγηση προς τους Προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλιών, ο Δήμαρχος Κοζάνης ζήτησε «η πληροφορία να πηγαίνει στο σωστό άνθρωπο», ώστε να μπορεί να δίνεται άμεσα λύση και να μην υπάρχει το μπέρδεμα ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους αντιδημάρχους.

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι, ιδιαιτέρως οι παλιοί, έθεσαν το ζήτημα της λεγόμενης «παγίας» και το κατά πόσο αυτή θα δίνεται έγκαιρα. Η «παγία» είναι ένα χρηματικό ποσό ύψους 1000 ευρώ που δίνεται στους Προέδρους των κοινοτήτων ώστε να προχωρούν σε εργασίες συντήρησης και μικροεπισκευών στα χωριά τους και υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί έως και τρεις φορές μέσα σε ένα έτος.

Ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας έδωσε κατευθύνσεις για τη χρήση της παγίας, τονίζοντας πως ίσως υπάρξει η δυνατότητα και μέχρι το τέλος του 2019 για την ανανέωσή της, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών για τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, την οποία πλέον θα δίνουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, έγγραφό πολύ σοβαρό το οποίο αν χορηγηθεί με λάθος δικαιολογητικά επισύρει σοβαρές ποινές.

Οι Πρόεδροι ζήτησαν καλή και συνεχή συνεργασία, ενώ αρκετές φορές ακούστηκε η παρατήρηση πως θα πρέπει να γνωρίζουν πρώτα οι ίδιοι για τυχόν παρεμβάσεις στα χωριά τους, από πλευράς Δήμου και όχι να τα μαθαίνουν εκ των υστέρων.

Αποχιονισμοί, αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζότοποι, συγκοινωνία και αδέσποτα μπήκαν στην ατζέντα των θεμάτων που τέθηκαν, ενώ όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος θα γίνουν κατά τόπους συναντήσεις στις Δημοτικές Ενότητες ώστε να μπουν πιο ειδικά τα θέματα κάθε περιοχής.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κοζάνης, Γιάννη Γρηγοριάδη, ο οποίος έβαλε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων για τοπικά συμβούλια μετά την αλλαγή του σχετικής νομοθεσίας. Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως διαφορετικά ψήφισε ο κόσμος το Μάιο και άλλα προβλέπονται πλέον από τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «από αποφασιστικού χαρακτήρα όργανα μετατραπήκαμε σε συμβουλευτικού»

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Κοζάνης παρουσίασε τους Αντιδημάρχους με τις αρμοδιότητές τους, ενώ είχε για πρώτη φορά στον πλευρό του το νέο Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Νίκο Νικολάου.

Ζήσης Πιτσιάβας

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας