Ο Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ» με επικεφαλής την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Συνδυασμού με τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν άμεσα την Δυτική Μακεδονία. Αυτά περιλαμβάνουν την παραχώρηση ενεργειακού χώρου και την ενεργειακή δημοκρατία, το περιφερειακό χωροταξικό και την δίκαιη μετάβαση. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Ιδιαίτερα ουσιαστική η συνάντηση την οποία πραγματοποίησε ο συνδυασμός μας με τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Οι δυο πλευρές, έχοντας σαφή γνώση της κρίσιμης κατάστασης την οποία δημιούργησε η βίαιη Απολιγνιτοποίηση στον τόπο μας, αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρξει συντονισμένη δράση των θεσμικών Φορέων της Περιφέρειας προκειμένου να ξεκινήσουν επιτέλους επενδύσεις για να στηριχθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, έθεσαν από κοινού την ατζέντα της συνάντησης η οποία αφορούσε:
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ :
Στην περιοχή μας, όπου αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το 25% των ΑΠΕ όλης της Χώρας, με δεκάδες Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες να καλύπτουν κάθε σπιθαμή γης, προκειμένου να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ λίγοι ξένοι και εγχώριοι όμιλοι, η τοπική κοινωνία δεν έχει καμιά πρόσβαση στον ενεργειακό χώρο.
Αποκλείστηκαν οι επιχειρηματίες μας, οι αγρότες μας, οι μικροεπενδυτές ΑΠΕ, οι πολίτες και οι Ενεργειακές τους Κοινότητες.
Αποκλείστηκε η Περιφέρεια που χάνει γη νερά και δάση, που χάνει κάθε προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα.
Διεκδικούμε από κοινού το αυτονόητο:
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με άμεση πρόσβαση της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό χώρο.
- 270MW θα ήταν αρκετά για τα 000 νοικοκυριά μας σε όλη την Περιφέρεια, ώστε κάθε νοικοκυριό να κερδίζει 3-4000€ από το κόστος του ρεύματος ετησίως.
- Άλλα 270MW θα κάλυπταν τις τηλεθερμάνσεις. Διεκδικούμε την παραχώρηση ενεργειακού χώρου ως τη μοναδική λύση για τη βιωσιμότητα των τηλεθερμάνσεων σε συνδυασμό με την παράταση λειτουργίας των μονάδων ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα 5 ως καύσιμο βάσης.
Σε μια Περιφέρεια που μόνο οι τρεις(3) τηλεθερμάνσεις της έχασαν σε λίγα χρόνια με το βίαιο κλείσιμο των μονάδων, επενδύσεις πάνω από 200εκ ευρώ, αρνούνται να δώσουν βιώσιμη λύση.
Η «πολυδιαφημισμένη» Συμφωνία που εξασφαλίζει προνομιακά και εκβιαστικά τα συμφέροντα της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους πολίτες, θέτει επί πλέον σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης.
- 400 ΜW θα κάλυπταν τις επιχειρήσεις τους αγρότες και τους μικροεπενδυτές ΑΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας, για να είναι ανταγωνιστικοί και να έχουν κίνητρο παραμονής στην Περιφέρεια.
- Αντ’ αυτών μας στέλνουν πελάτες στους μεγαλοπαρόχους με το Πρόγραμμα Απόλλων: Ζητήσαμε να διεκδικήσουμε από κοινού το σταμάτημα της κοροϊδίας ενός προγράμματος, που στο όνομα μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής εξυπηρετεί πέντε(5) μεγαλοομίλους να μας πουλήσουν με πολλαπλάσιο κόστος, ενέργεια που παίρνουν δωρεάν από τον ήλιο και τον αέρα. Πέντε (5) μεγαλοομίλους οι οποίοι κερδίζουν δισεκατομμύρια € από τη γη μας, κάνοντας επενδύσεις με χρηματοδοτήσεις από δικά μας κοινοτικά προγράμματα και στους οποίους δόθηκε αφειδώς και αποκλειστικά ο ενεργειακός χώρος.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ:
Ζητήσαμε να στηρίξει και το ΤΕΕ την προσφυγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, των Βουλευτών και της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την απόσυρση του ΦΕΚ του δήθεν Χωροταξικού, γιατί δεν τηρήθηκε η νομοθεσία,