Τετραμελήςαντιπροσωπεία μελών της Ομάδας Εργασίας του έργου SUPERαπό το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε σε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με θέμα: “Ανάλυση – αξιολόγηση των περιφερειακών δομών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την οικο-καινοτομία και τις διεθνείς αγορές”στις 26&27Ιουνίου 2018στην πόλη Thurlesτης Ιρλανδίας,
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μία μελέτη περίπτωσης μίαςοικο-καινοτόμας επιχείρησης της περιφέρειας τους και την ανέλυσαν με την χρήση του ειδικού εργαλείου αυτοαξιολόγησης (SAT) που στοχεύει στην εξαγωγή συστάσεων πολιτικής για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δομών υποστήριξης ΜμΕ σε θέματα οικο-καινοτομίας και διεθνοποίησης. Επίσης έγινε μία επισκόπηση της γενικής πορείας του έργου και διασαφηνίστηκαν τα επόμενα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Επίσης καθορίστηκαν οι ημερομηνίες και οι τοποθεσίες για τις επόμενες συναντήσεις και τα περιεχόμενα των συναντήσεων αυτών.
Κατά την διάρκεια της συνάντηση έγινε επίσκεψη σε μία οικό-καινοτόμα επιχείρηση συμπαραγωγής παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από ανακύκλωση σκουπιδιών στην βιομηχανική περιοχή της πόλης Thurles. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης έγινε η παρουσίαση του τρόπου εξαγωγής του βιοαερίου, ο τρόπος αποθήκευσης του και η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μελετήθηκαν επίσης τρόποι μελλοντικής επιστημονικής συνεργασίας της καινοτόμας επιχείρησης με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Toέργο SUPER προσβλέπει στη βελτίωση της ενσωμάτωσης των Περιβαλλοντικά Βιώσιμων Καινοτομιών (ESIs) από τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Για το λόγο αυτό οι συμμετέχουσες περιφέρειες εργάζονται με στόχο να αναπτύξουν μοντέλα συνεργατικής επιχειρηματικότητας, όπου θα πρέπει να εστιάζουν σε μέτρα για την ανάπτυξη των ΜΜΕ και τον τρόπο που αυτές μπορούν να εμπλακούν σε μία Περιβαλλοντικά Καθοδηγούμενη Εξαγωγική Αγορά (EDEM). Οι περιφέρειες εργάζονται παράλληλα από κοινού με την αλυσίδα υποστήριξης του προγράμματος και σε αλληλεπίδραση με τις ενδιαφερόμενες ΜΜΕ.
Ο στόχος του έργου είναι: η ανάπτυξη, βελτίωση και υιοθέτηση περιφερειακών πολιτικών που θα στηρίζουν την τόνωση του διεθνούς εμπορίου των Περιβαλλοντικά Βιώσιμων Καινοτομιών (ESIs) και των Περιβαλλοντικά Φιλικών Προϊόντων (EFPs) των ΜμΕ, η καλύτερη στήριξη των δομών – μηχανισμών που υποστηρίζουν την σχετική επιχειρηματική δυνατότητα της κάθε περιφέρειας, η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της στη βελτίωση των συνθηκών στις εξαγωγές των Περιβαλλοντικά Φιλικών Προϊόντων (EFPs) και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των σχετιζόμενων ΜμΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία &με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και τις ενδιαφερόμενες ΜμΕ, θα αναπτύξει στο επόμενο διάστημα ένα Σχέδιο Δράσης για την περιφέρεια που θα μπορεί να προωθήσει δίκτυα ΜμΕ (όπως συνεργατικούς σχηματισμούς) και στοχεύει στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους που εφαρμόζουν ήδη Περιβαλλοντικά Βιώσιμες Καινοτομίες ή παράγουν Περιβαλλοντικά Φιλικά Προϊόντα.