Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Συμφωνία στο Περιφερειακό για το Ορυχείο Αμυνταίου- Εμπλουτισμός της πρότασης για άμεσες ενέργειες προστασίας των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής

Συμφωνία στο Περιφερειακό για το Ορυχείο Αμυνταίου- Εμπλουτισμός της πρότασης για άμεσες ενέργειες προστασίας των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για το αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μεταφέρθηκε η λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία θα προκύψουν από την παύση λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου.

Μετά από πολύωρη συζήτηση το σώμα συμφώνησε να εμπλουτίσει την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Άμπα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιοχή, αλλά και όσα προβλέπονται να συμβούν εφόσον δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στο ορυχείο.

Στην εισήγηση, την οποία σας παρουσίασε από χθες το πρωί ο «Π», περιγραφόταν ξεκάθαρα ο κίνδυνος για μεγάλη κατολίσθηση των πρανών του ορυχείου Αμυνταίου, στα βόρεια όριά του, η οποία θεωρείται σίγουρη βάση μελετών που έχουν εκπονηθεί.

Μάλιστα το απόλυτο υψόμετρο στα Βαλτόνερα έχει μειωθεί από 1,2 έως 1,4 μέτρα, όταν στην περιοχή της Ελασσόνας όπου πρόσφατα σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός η συγκεκριμένη τιμή έφτασε στα 0,4μ.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, επισημαίνοντας πως ο Δήμος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να αποτυπωθούν οι διαδικασίες «ενός φαινομένου το οποίο είναι ζωντανό».

Ο κ. Μπιτάκης αναφέρθηκε στη μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η οποία ζητά εκκένωση της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης» στον οικισμό των Βαλτονέρων που πλέον αντιμετωπίζει ζήτημα βιωσιμότητας, ενώ έκανε λόγο για αποκατάσταση του ορυχείου Αμυνταίου υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποτελέσει πρότυπο εν όψει των αποκαταστάσεων της απολιγνιτοποίησης, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Αμυνταίου αναφέρθηκε και στο έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος(βλ. σχετικές εικόνες) προς τη ΔΕΗ, με την οποία ζητάει επέκταση της απαλλοτρίωσης σε απόσταση 250μ. για προστασία των πρανών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων μεταπτώσεων.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαλτονέρων, Κώστας Μελισσανίδης, αναφερόμενος στην μελέτη βιωσιμότητας η οποία τονίζει ξεκάθαρα πως το φαινόμενο βρίσκεται σε μια «ερπυστική φάση με πιθανή μια αιφνίδια και ταχεία εξέλιξη».

Η τελική πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες ώστε στη συνεδρίαση της Πέμπτης(1μ.μ.) να οριστικοποιηθεί ένα κείμενο το οποίο θα έχει την ομόφωνη, αν είναι δυνατόν, έγκριση του σώματος ώστε να απαιτηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία της περιοχής.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τι έδειξαν τα 437 rapid test που έγιναν σήμερα στο ΛΚΔΜ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Παρά τη χαλαρότητα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, στο εργάσιμο τριήμερο που ακολούθησε, φάνηκε ...