-Άρχισαν οι γενικές συνελεύσεις των σχολών με ενημέρωση από πρύτανη, κοσμήτορα και προέδρους τμημάτων
Με επιφύλαξη και με πολλούς αστερίσκους αντιμετωπίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας την ενδεχόμενη συνένωση του ιδρύματος με το αντίστοιχο ΤΕΙ της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η κινητικότητα είναι έντονη, καθώς χτες, σε συνέλευση της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών κλήθηκε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου να ενημερώσει για το θέμα, ενώ από σήμερα ξεκινούν συνελεύσεις σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, προκειμένου οι φοιτητές να τοποθετηθούν στο μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει έντονα στο επόμενο διάστημα και πιθανόν να δημιουργήσει τριβές.
Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως προαναφέρθηκε συγκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ενημερωτική γενική συνέλευση με αποκλειστικό θέμα την συνένωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην οποία προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιωάννης Μπακούρος. Ο πρύτανης και τα άλλα δύο μέλη της Συγκλήτου ενημέρωσαν τους φοιτητές για το σημείο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, ξεκαθάρισαν ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου με ευθύνη του υπουργείου και βεβαίως είναι πανελλαδικό και όχι τοπικό ζήτημα. Με την έννοια αυτή διεμήνυσαν ότι «ναι μεν συζητάμε, αλλά είμαστε αυστηροί στις θέσεις μας και στα κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν».
Οι επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι αρκετά. Μεταξύ αυτών τέθηκε το θέμα, ποιος ωφελείται από την συγχώνευση. Εδώ εκφράστηκε η άποψη ότι σίγουρα ωφελούνται οι φοιτητές των ΤΕΙ, των οποίων τα πτυχία θα αναβαθμιστούν. Αντιθέτως, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, υποστηρίχτηκε η θέση ότι εμμέσως θα υποβαθμιστούν, αν για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε, «με μία διάταξη όλοι οι καθηγητές των ΤΕΙ γίνουν αυτομάτως καθηγητές του ενιαίου ΑΕΙ, ανεξαρτήτως του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται». Η ασφαλιστική δικλείδα που υπάρχει εδώ, η οποία τέθηκε στην ενημερωτική συζήτηση, είναι: Στους καθηγητές πρέπει να τηρηθούν κριτήρια ακαδημαϊκότητας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε όλοι οι διδάσκοντες να μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν. Τα τρία μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τόσο ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, όσο και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ιωάννης Μπακούρος, είχαν περίπου ταυτόσημες θέσεις ως προς το θέμα.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων – ΤΕΙ θα επιφέρουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του πρύτανη Α. Τουρλιδάκη στο σημείο αυτό, ότι δηλαδή είναι αναμενόμενο να γίνουν συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. Μόνο που η θέση του πρύτανη, η οποία διατυπώθηκε με σαφήνεια είναι ότι αν υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων μηχανολόγων ή μηχανικών περιβάλλοντος που υπάρχουν σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, θα πρέπει να παραμείνουν τα υφιστάμενα τμήματα του Πανεπιστημίου και να καταργηθούν τα αντίστοιχα του ΤΕΙ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις των φοιτητών στους τρεις πανεπιστημιακούς έπεσαν βροχή, χωρίς όμως να τοποθετηθούν οι φοιτητές. Αυτοί αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους στις συνελεύσεις των σχολών. Οι συνελεύσεις ξεκινούν σήμερα Πέμπτη με τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ενώ έπεται συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα.