Συμπληρωματικό υπόμνημα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου κατέθεσε ο πρώην (συνταξιούχος) Επιθεωρητής της ΔΕΗ, Νικόλαος Στεφανής, την Δευτέρα 4 Αυγούστου, στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας, στον οποίο διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, ζητώντας τη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης στο Ορυχείο και την απόδοση τυχόν ευθυνών για παραλείψεις, που όπως υποστηρίζει, οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες –σε φυσικό μέγεθος και οικονομική ζημία- καταστροφές που έχουν συμβεί στην ιστορία των ελληνικών και ευρωπαΐκων λιγνιτωρυχείων (Δείτε ΕΔΩ).
Συμπληρωματικό Υπόμνημα του (Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ)
Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Φλώρινας (μέσω Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης )
Συμπληρωματικό Υπόμνημα (Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ)
- Είναι δεδομένο ότι, ως συνταξιούχος επιθεωρητής ορυχείων της ΔΕΗ, έχω γίνει μάρτυρας απειράριθμων περιπτώσεων όπου πρανή εξόρυξης έχουν εμφανίσει προβλήματα ευστάθειας.
- Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συνάδελφοί μου και εγώ καταφέραμε, μέσω κατάλληλων ενεργειών, να αποτρέψουμε την κατολίσθηση μέσω της έγκαιρης πρόγνωσης και της πείρας μας.
- Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου, εξαιτίας των αντικειμενικών τεχνικών συνθηκών ή εξαιτίας λανθασμένων ανθρώπινων εκτιμήσεων και ενεργειών , η κατολίσθηση πρανούς δεν έγινε εφικτό να αποφευχθεί.
- Κάθε τέτοια κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ζημία της ΔΕΗ λόγω της αχρήστευσης καύσιμου υλικού (ύστερα από την ανάμιξη του με υπερκείμενα χώματα)αλλά και εξαιτίας της καταστροφής της παρακείμενου εξοπλισμού (εφ όσον δεν είχε προβλεφθεί η απομάκρυνσή του).
- Ταυτόχρονα, κάθε τέτοια κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα των εμπλουτισμό της εμπειρίας των (αρμόδιων για τα ορυχεία) εργαζομένων της ΔΕΗ σχετικά με τα πρόδρομα φαινόμενα μιάς κατολίσθησης και των δράσεων που θα έπρεπε να αναληφθούν προκειμένου αυτή να αποτραπεί ή, έστω, να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, τα δυσμενή αποτελέσματα.
- Όπως είναι προφανές, η συσσώρευση της καθημερινής αυτής εμπειρίας από την συμπεριφορά των λιγνιτοφόρων πρανών χάνεται στην πορεία, καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και αντικαθιστώνται από νέους οι οποίοι θα κτίσουν την εμπειρία τους μέσω νέων ανάλογων καταστροφών που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει.… Ωστόσο, οι επιστημονικές αναλύσεις και καταγραφές των προηγούμενων κατολισθήσεων εξακολουθούν, θεωρητικά, να παραμένουν περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ και να διαχέονται στις επόμενες γενεές εργαζομένων μέσω σεμιναρίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. (Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα σεμινάρια και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του συνταξιούχου συναδέλφου Μάριου Λεονάρδου, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη κατάρρευση του Ορυχείου Αμυνταίου, χωρίς να εισακουστεί…)
- Στην προκειμένη περίπτωση, της κατάρρευσης του Ορυχείου Αμυνταίου, οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς, πολλές ημέρες πριν, τόσο από εμένα (με βάση την πείρα μου) όσο και από τον κ. Λεονάρδο, με επιστημονική τεκμηρίωση πού παρέθεσε βάσει των πορισμάτων από προηγούμενες καταρρεύσεις.
- Εν προκειμένω, υπήρξε ένα διπλό πρόβλημα… Εάν εισακούονταν οι προειδοποιήσεις μας, η ΔΕΗ όφειλε να έχει προβεί (με δική της δαπάνη), σε άμεση μετεγκατάσταση των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι, αρκετές μέρες πριν την κατάρρευση. Το ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στοιχειοθετεί την έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, αμέλησε για την απομάκρυνση όλων των εκσκαφέων (πλην ενός, ο οποίος ειχε αποσβεσθει, λογιστικώς- αν και ήταν λειτουργικός για πολλά από τα επόμενα χρόνια) σε ασφαλή απόσταση από το πρανές, εν αναμονή της κατάρρευσης. Το ότι απομακρύνθηκε έστω και ένα μέρος μόνον των εκσκαφέων υποδηλώνει ότι η κατάρρευση ήταν αναμενόμενη από την ΔΕΗ αλλά μη κοινοποιήσιμη, για δικούς της λόγους, πού καλό είναι να διερευνηθούν.
- Κομβικό ρόλο σε όλες αυτές τις δυσνόητες και αντιφατικές ενέργειες της ΔΕΗ έπαιξε η διαβεβαίωση (λίγες ώρες πριν την κατάρρευση) του καθηγητή κ. Καββαδά ότι το φαινόμενο έχει σταθεροποιηθεί και πως η κατάρρευση είναι μη-αναμενόμενη. Δεν δύναμαι να γνωρίζω αν αυτή η δήλωση (η οποία αντίκειται σε κάθε επιστημονικό δεδομένο) χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την αποφυγή περεταίρω προληπτικών ή διορθωτικών ενεργειών.
- Πέραν των προηγουμένων αναφορών μου σχετικά με τις συνέπειες μη τήρησης από την ΔΕΗ και τους εντεταλμένους υπαλλήλους/στελέχη της (Γιατρούς Εργασίας-Τεχνικούς Ασφαλείας) του θεσμικού πλαισίου Υγείας και Ασφάλειας Εργασιας (κάθε σχετική παράκαμψη =ποινικό αδίκημα, ιδιαίτερα όταν αυτή η παράκαμψη εκφεύγει του εργασιακού χώρου και διασυνδέεται με βλάβες/ρυπάνσεις/μολύνσεις, υγείας ανθρώπων, εναέριου-επίγειου-υπογείου ευρύτερου περιβάλλοντος), σας ενημερώνω για τα εξής:
- Η ΔΕΗ καταδικασθείσα ήδη για τέτοιες συστηματικές και ηθελημένες παρακάμψεις από την COMMISSION (συνημμένη η σχετική απόφαση έπειτα από προσφυγή του Ι.Μ.Δ.Α. ΕΔΩ), επέμενε διαχρονικά και μέχρι σήμερα, στην μη τήρηση του ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου-ΑΒΕΚ, ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ (βλέπετε δύο ξεκάθαρα διατυπωμένα συνημμένα έγγραφα του ΣτΠ, υπάρχει εξ άλλου διαθέσιμη ολόκληρη η σχετική αλληλογραφία καταγγέλλοντος-ΣτΠ-ΔΕΗ και πάνω απ’ όλα, η σχετική με το συνολικό θέμα των, με κρατική ανοχή εργοδοτικών παραλείψεων, συνημμένη προειδοποιητική επιστολή της COMMISSION).
- Αποτέλεσμα της μη τήρησης του ΑΒΕΚ, είναι, εργαζόμενοι (και κοινωνικός έλεγχος, επίσης και δικαστικός έλεγχος) να μην μπορούν να τεκμηριώσουν πάντα και επαρκώς και κατά την εργασιακή ζωή και ιδιαίτερα μετά από αυτήν ως διατηρούμενο ντοκουμέντο/ΑΒΕΚ, τις εργοδοτικές παρακάμψεις του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ και τις δυσμενείς επιδράσεις φυσικών-χημικων-βιολογικών-ψυχικών παραγόντων σχετιζομένων με τον χώρο εργασίας, αλλά και σε διασύνδεση με το ευρύτερο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.
- Δεν είναι αρμοδιότητά μου, ως τεχνικός, να κρίνω αν το σύνολο αυτών των ακατανόητων και καταστροφικών ενεργειών, εκ μέρους της ΔΕΗ, οφείλονται σε αμέλεια ή σε δόλο. ιδιαίτερα σε θέματα επίμονης άρνησης (=δόλος, ως πανελλαδικη εργοδοτικη “γραμμη” σύμφωνα και με την συνημμένη προειδοποιητική επιστολή της Commission) εφαρμογής της νομοθεσίας ΥΑΕ και όσον αφορά ατυχήματα μεγάλης έκτασης και διασύνδεσής τους με το περιβάλλον” Τρίτη όμως εκδοχή, πέραν αυτών των δυο, δεν υπάρχει. σε βαριά αμέλεια η σε δόλο,